Trávníkář

23. 2. 2009 - 16:08 | Téma | red

Trávníkář zdroj: tisková zpráva

Trávníkář patří k jedněm z prvních filmů, kde se výrazněji uplatnila počítačová grafika

Trávníkář patří k jedněm z prvních filmů, kde se výrazněji uplatnila počítačová grafika. Samozřejmě, že Tron nebo Poslední hvězdný bojovník zde byly několik let předtím, ale v Trávníkáři se naplno projevila suverenita, s jakou digitální technologie posléze ovládly trikové pole.

Film vznikl podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga ze sbírky Noční směna (u nás vydalo nakladatelství Mustang v roce 1996). Předloha se ovšem od výsledku podstatně lišila, a tak King nechal své jméno z titulků a plakátů odstranit. (Pokud si dobře vzpomínám, u nás, v dobách divokého kapitalismu, distributor Kingovo jméno na plakátech bez uzardění ponechal.)

Děj pojednává o dr. Lawrenci Angelovi (Pierce Brosnan), který experimentuje se zvyšováním inteligence prostřednictvím speciálních drog a zařízení virtuální reality. Pokusy probíhají na šimpanzech. Zvířata sice dosahují vysoké inteligence, ale současně se u nich projevuje nadměrná agresivita. Výzkum je proto pozastaven. Vědec tedy pokračuje dál na vlastní pěst. Použije jinou drogu, přeprogramuje software a k dalším pokusům už použije člověka – „prostého selského sekáčka trávy“ Joba. Po nějaké době se Jobovi skutečně zvýší inteligence, ale současně získá schopnosti telepatie a telekineze.

O mladíka začne mít zájem vláda, a tak se dr. Angelo může vrátit do své původní laboratoře. Neví ovšem, že za jeho zády bylo přeprogramováno zařízení virtuální reality a změněna droga tak, aby sledovaný objekt byl nejen vysoce inteligentní, ale opět i extrémně agresivní.

Poněkud nevěrohodná je proměna prosťáčka v génia, protože hrdina jako debílek prostě nevypadá. Sice je rozcuchaný, má pootevřená ústa a padá mu kšanda, ale je to stejně tak povrchní, jako když z někoho uděláme inteligenta tím, že mu nasadíme brýle. Film podpírá především Pierce Brosnan, počítačová grafika už dnes nezaujme tak, jako kdysi.

Trávníkář není příliš strhující podívaná, volně plyne a cestou nevybočuje z průměru. Vyprávění je poměrně schematické a je pravděpodobné, že se na něm podepsalo cca 35 (!) vystřižených minut, které můžete vidět pouze v režisérském sestřihu (některé z nich najdete v bonusech).

O čtyři roky později vzniklo volné pokračování nazvané Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.