Transformers

28. 1. 2008 - 9:59 | Téma | red

Transformers zdroj: tisková zpráva

Transformers, roboty proměňující se v automobily, si zamiloval snad každý klučina vyrůstající v osmdesátých letech

Transformers, roboty proměňující se v automobily, si zamiloval snad každý klučina vyrůstající v osmdesátých letech. Tedy pokud se tak nedělo zrovna za železnou oponou. (O fenoménu Transformers více zde, vznikl již také animovaný seriál a celovečerní animovaný film.) Jejich filmová verze se v kinech objevuje ale až nyní, ve věku počítačových kouzel. Teprve dnes se mohou Transformeři konečně prezentovat ve velkém stylu. A jinak by to dva hollywoodští megalomani, režírující Michael Bay a produkující Steven Spielberg, ani nechtěli.

Děj Transformers je podoben katastrofickým snímkům à la Den nezávislosti (1996): sledujeme rozmanité spektrum hrdinů, které ovlivní přílet Transformers na Zemi. Jejich osudy se propletou až v nervy drásajícím finále a každému z nich je dáno přispět ke konečnému vítězství. Nejvíce se ale zaskví ten, od něhož by to jeho kolegové (na rozdíl od zkušeného diváka) čekali asi nejmíň.

Je jím Sam Witwicky (Shia LaBeouf), obyčejný, vlastně spíše vysmívaný středoškolák, jenž se může pochlubit tak akorát pradědečkem, kdysi slavným polárníkem. Jinak Sama trápí obvyklé problémy dospívání: potřeboval by auťák, aby na něj konečně sbalil holku. Nejlépe fešnou spolužačku Mikaelu (Megan Foxová). Všechno to začalo jeho snahou přivydělat si. Kdyby se totiž v internetové aukci nechystal vydražit relikvie po pradědečkovi, těžko by k sobě připoutal pozornost Autobotů, ale i jejich odvěkých nepřátel Decepticonů. Vysněný automobil si Sama nakonec najde sám – a je chlapcovým jediným štěstím, že se jedná o přestrojeného Bumblebeeho, příslušníka hrdinných Autobotů. Také Mikaela si nakonec přisedne, aby v závěru téhle jízdy skončila v Samově objetí. Mezitím nás ale čeká ještě nejedna bitva, která utuží přátelství mezi lidmi a Autoboty.

A kdo ještě se této války zúčastní? Vojenská rota kapitána Lennoxe (Josh Duhamel), jejíž členové jako jediní přežili útok Decepticonů. Ministr obrany John Keller (Jon Voight), který projeví na politika až nečekaně velkou porci odvahy a pochopení. Počítačoví experti Maggie (Rachael Taylorová) a Glen (Anthony Anderson), kteří nasměrují pana ministra tím správným směrem. A nakonec Reggie Simmons (John Turturro), agent utajené státní organizace Sektor 7, jehož jedinou ctností je, že hrdinům nehodil pod nohy více klacků, než musel.

Kdo je ústředním lákadlem pro diváky, to naznačuje už název filmu. Duši robotům propůjčují jejich dabéři. Dominují dva vůdcovsky hluboké hlasy: Peter Cullen si zopakoval své někdejší působení v úloze Optimuse Primea, zlotřilého Megatrona namluvil Hugo Weaving. Rozhýbat Autoboty a Decepticony, to byl úkol pro programátory z Industrial Light & Magic. Statické situace zvládají programátoři na jedničku, každý z robotů má dokonce jiná gesta a manýry. Dynamickým sekvence plné kvapících mnohatunových kolosů už tvůrcům věříme méně.

Jinak se ale Bayovi podařil husarský kousek: živí herci místy dokonce přehrávají roboty. Shia LaBeouf dává vzpomenout na spielbergovské outsidery jak z E.T. – Mimozemšťana (1982). Dnes sice hrdina používá počítač a je o fous drzejší, přesto zůstává oním rozpačitým nešikou, zoufale ukrývající své mimozemské přátele před rodiči. Megan Foxová pak mužskému oku nabídne zejména pastvu pro oči. Ke cti její Mikaele slouží, že nezůstává na úrovni nic netušící naivky. Naopak, je to ona, kdo mladému páru dodává pouliční protřelost.

Sympatickou šarži s přehledem vládá Jon Voight, John Turturro by v té nesympatické s klidem mohl přitlačit na pilu. Komické roličky náleží upovídaným černochům Berniemu Macovi (prodejce v autobazaru) a Anthonymu Andersonovi (takřka do puntíku zopakoval úložku Kevina Smithe ve Smrtonosné pasti 4.0, 2007).

Přestože mají Transormers hodně společného s výše zmíněným Dnem nezávislosti, přirovnání snesou nejspíše s Terminátorem 3: Vzpourou strojů (2003). Tehdy i dnes se vedla hra o osud lidstva, jemuž hrozí vyhlazení či strojovláda. Vývoj věcí příštích zásadně ovlivní spojenectví klučiny a stroje. A ač snad někde v dáli tušíme blížící se apokalypsu, vše proběhne v uvolněné atmosféře. Neschází ani pořádná porce humoru, která doprovází hromadné ničení veřejného i soukromého majetku. Na tajnou vojenskou základnu se koneckonců taky dostane... Svůj žánr zdá se scenáristé Roberto Orci a Alex Kurtzman studovali poctivě a hodně se přitom naučili. Nelze tedy než souhlasit s výkřikem jedné z postav: „Kam se hrabe Armageddon, tohle je stokrát lepší!“

Nesmíme ale zapomínat, že Transformers jsou hlavně filmem Michaela Baye. Se všemi atributy, které k tomu patří. Mám teď na mysli už klasické nájezdy kamery, které krouží kolem hrdinů, ale taky mohutné exploze a hrátky a americkou symbolikou. Ano, i tentokrát Baye podpořila armáda, takže demaskování kultu amerického vojáka opravdu nečekejme. A to přesto, že si v úvodu vede armáda ve střetech s Decepticony přinejlepším rozpačitě. Vyspělost mimozemských technologií i závěrečné vzmužení jí však vystaví omluvenku za počáteční zaváhání... Spielbergův producentský dohled pak do filmu, jež by jinak mohl zavánět militaristickou strnulostí (vzpomeňme si na Armageddon nebo Pearl Harbor), přinesl klukovskou hravost a nadsázku. Snad právě díky tomu Transformers směle snesou označení nejzábavnější film Michaela Baye.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.