TOP 5: Nejvtipnější krváky

28. 8. 2019 - 9:00 | Téma | Matěj Svoboda

TOP 5: Nejvtipnější krváky zdroj: tisková zpráva

Krvavá nevěsta míří do kin a vedle strachu a krve přináší i humor. A není sama. Chcete se bát, ale zároveň i smát a užívat si poctivou filmovou brutalitu? S touhle pěticí filmů neuděláte krok vedle.

Dravci, 1999

TOP veselé krváky - dravci zdroj: tisková zpráva

Neprávem zapadlá a hodně bizarní pecka se odehrává v zasněžených kalifornských horách v devatenáctém století. Kapitán John Boyd byl převelen do místní malé pevnosti a chvíli po jeho příjezdu dorazí i zoufalý a umírající muž jménem Colqhoun, jenž tvrdí, že někde v horách uvízla na tři měsíce skupina osadníků. Vojáci vyráží na záchrannou misi, ale netuší, že Colqhoun je ve skutečnosti kanibal, který je láká do pasti.

A že věří, že když sní člověka, získá tak i jeho sílu. Uprostřed americké divočiny (natočené na Slovensku) začíná brutální boj o život, kde je ale vedle spousty krve i místo pro černočerný humor, šíleně divnou hudbu a pár hodně extrémních zvratů. Jen není od věci chvilku před sledováním Dravců nejíst, možná budete mít problém udržet obsah žaludku na svém místě.

Braindead - Živí mrtví, 1992

TOP veselé krváky - braindead zdroj: tisková zpráva

Naprostý hororový kult, který natočil Peter Jackson dlouho před tím, než o něm vůbec kdy někdo začal uvažovat jako o režisérovi Pána prstenů. Film o exotické opici, díky níž vypukne v malém novozélandském městečku nákaza a lidi se změní v monstra a hlavní hrdina je musí rozšmelcovat na hadry sekačkou na trávu, je vyloženě lahůdka.

Jackson tu zkombinoval extrémně přehnané násilí s černočerným humorem, ale i fungující romantickou linkou. A i když je to celé vlastně jen krvavá blbina natočená víceméně pro radost, je na ní vidět, že za kamerou stál člověk, jenž má sakra velký talent a dovede být hodně kreativní. Extrémně brutální, extrémně vtipné a dost zajímavé na to, že se člověk nakonec vlastně vůbec nediví, kam až to Jackson o pár let později dotáhl.

The Babysitter, 2017

TOP veselé krváky - the babysitter zdroj: tisková zpráva

Na přelomu devadesátých a nultých let měl režisér McG docela našlápnuto. Natočil Charlieho andílky, na kontě má třeba i čtvrtého Terminátora, posledních pár let se však bohužel jeho filmům moc nedaří. Jeho malá hororová komedie The Babysitter ovšem naznačila, že řemeslo pořád ještě umí. Zábavná blbina se točí okolo Colea, jemuž už začíná puberta, pořád má ale holku na hlídání.

A do nádherné Bee je platonicky zamilovaný. Vlastně mu ani nevadí, když si Bee jednou v noci pozve pár kamarádů, když ovšem zjistí, že mají v plánu ho zabít a obětovat, trošku ho to rozhodí. Ale i když ještě nemá občanku, rozhodně nehodlá dát svůj krk lacino. McG namíchal v The Babysitter dobré herce, zajímavé postavy, naschvál přepálenou brutalitu a cynický humor. A kouká se na to skvěle. Navíc tu hraje hlavní roli Samara Weaving z Krvavé nevěsty. A je super!

Tucker & Dale vs. Zlo, 2010

TOP veselé krváky - tucker a dale zdroj: tisková zpráva

Tucker & Dale vs. Zlo je chytrou parodií na horory o vraždících vidlácích. Tucker s Dalem sice vidláci jsou, mluví malinko divně, možná by se mohli věnovat trošku víc hygieně, ale ve skutečnosti jde o dobromyslné sympaťáky. Mají v plánu užít si volno tak, že vyrazí so staré barabizny, budou rybařit, pít pivo a kecat o životě. Cestou ovšem narazí na partu středoškoláků, kteří si shodou okolností začnou myslet, že Tucker s Dalem jsou vraždící burani jak z Texaského masakru motorovou pilou.

Stačí pár blbých náhod, nějaké to zakopnutí, napíchnutí se na větev nebo pád do drtičky na dřevo a najednou to tu celé fakt vypadá jako v hororu. Režisér Eli Craig zlákal do hlavních rolí Alana Tudyka a Tylera Labinea, což jsou pánové, kteří humor umí, celé to opepřil chytře vymyšlenou brutalitou a hrátkami s žánrovými pravidly a výsledkem je svěží komediální podívaná. S hrdiny nacpanými do drtičky na dřevo...

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý, 2014

TOP veselé krváky - Dead Snow 2 zdroj: tisková zpráva

Už první Mrtvý sníh celkem obstojně kombinoval děs a hrůzu s černočerným humorem. Příběh o partě hrdinů, kterým se povede přivést omylem na svět jednotku nemrtvých nácků, byl vcelku fajn, dvojka je ale o dost jinde. Režisér Tommy Wirkola se úplně vykašlal na snahu tvářit se alespoň občas vážně a ve dvojce sešlápl plyn až k podlaze.

Nemrtví náckové se vrací, je jich podstatně víc a mají mnohem větší vražedný apetit. Hlavní hrdina se navíc musí vyrovnat s faktem, že by ho nejradši zavraždila jeho vlastní ruka, do Skandinávie přijíždějí lovci zombíků z Ameriky a vše vrcholí obří bitvou na fotbalovém hřišti, kde proti desítkám nemrtvých nacistů nastoupí armáda nemrtvých sovětských vojáků. Wirkolův film neskutečně šlape a je plný zábavných malých detailů (doktor, který přišívá svým zombie vojákům utržené končetiny), výtečné akce a veselé brutality. Čistá braková radost.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.