TOP 5 hororů podle Stephena Kinga

5. 9. 2019 - 13:20 | Téma | Matěj Svoboda

TOP 5 hororů podle Stephena Kinga zdroj: tisková zpráva

Do kin se vrací vraždící klaun Pennywise v To Kapitola 2 a potvrzuje, že Stephen King je král hrůzy. Které jeho příběhy dovedou nejlépe děsit i ve své filmové podobě?

Stephena Kinga a jeho knihy milují nejen jeho čtenáři, ale i hollywoodští filmaři. K dnešnímu dni bylo natočeno šestačtyřicet celovečerních filmů podle jeho příběhů, a to nepočítáme televizní projekty nebo seriály. A v přípravě jsou samozřejmě další. Do kin teď míří To Kapitola 2, takže je ideální čas podívat se na ty nejlepší kingovské filmy. A abychom si to trošku zkomplikovali, vynecháme nehororové pecky jako Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle. Ono i mezi těmi horory nebylo snadné vybrat pět nejlepších.

5. Nadaný žák, 1998

king nadaný žák zdroj: tisková zpráva

Jméno režiséra Bryana Singera slýcháme v poslední době především v souvislosti s obviněním ze sexuálního obtěžování, my jsme tu ale kvůli filmům a Singer těch dobrých natočil spousty. Nastartoval sérii X-Men, natočil oscarové Obvyklé podezřelé nebo hit Bohemian Rhapsody (i když ho krátce před skončením natáčení vyhodili z placu). A za pozornost stojí i jeho Nadaný žák, možná nejděsivější film podle Stephena Kinga.

Nejděsivější proto, že zlo tu má lidskou podobu. Hlavním hrdinou je mladý student Todd Bowden, který zjistí, že jeho starý soused Arthur Denker je ve skutečnosti muž jménem Kurt Dussander, nacistický důstojník skrývající se před spravedlností.

Todd ho však nepráskne policii, místo toho ho začne vydírat a chce od něj slyšet, jak to chodilo ve vyhlazovacích táborech. Vyprávění o hrůzách genocidy se ale začne brzy projevovat na jeho psychice a i Dussandera dožene jeho vlastní minulost. V hlavní roli exceluje Ian McKellen a až Nadaného žáka uvidíte, nejspíš už na McKellenova Gandalfa v Pánovi prstenů nebudete nikdy koukat stejně.

4. Carrie, 1976

king carrie zdroj: tisková zpráva

Stephen King měl možná velkou kliku v tom, že první film podle jeho díla točil někdo jako Brian De Palma. V roce 1976 to byl mladý talentovaný režisér, dnes se může chlubit klasikami jako Mission: Impossible, Neúplatní, Kainova výchova nebo Zjizvená tvář.

A Carrie mu ve filmografii rozhodně nedělá ostudu. Psychologický horor se točí kolem mladé dívky, kterou ve škole šikanují a doma to není o nic lepší, protože ji vychovává pravděpodobně šílená matka. Na Carrie je toho zkrátka moc, proto ji docela překvapí, když ji na ples pozve nejhezčí kluk ze školy. Když má být korunovaná jako školní královna, ukáže se, že to celé byl krutý vtip.

A v Carrie se cosi zlomí. Bezbranná dívka se promění v monstrum, které s pomocí telekinetických schopností rozpoutá peklo a začne vraždit učitele, spolužáky a vlastně všechny, kdo se jí postaví do cesty. Těžko říct, jak vypadá peklo. Ale to, co Carrie rozpoutá, k němu má určitě hodně blízko.

3. Mlha, 2007

king mlha zdroj: tisková zpráva

Režisér Frank Darabont natočil podle Kingových předloh vynikající Vykoupení z věznice Shawshank a Zelenou míli a napotřetí se rozhodl, že zkusí regulérní horor. V kinech jeho Mlha nakonec moc velký úspěch neslavila, ale to rozhodně neznamená, že byste ji měli minout. Je to totiž hodně povedený film.

Odehrává se v malém americkém městečku, konkrétně v supermarketu, který zahalí podivná mlha, v níž číhá ještě podivnější nebezpečí. Takové, jaké dovede člověka roztrhnout na dvě půlky, zatím to však vypadá, že za zdmi obchodu jsou hrdinové v bezpečí.

Jenže čím napjatější je situace a čím jasnější je, že se nikdo nedostane ven, tím víc začíná houstnout atmosféra a sousedé se nakonec postaví proti sobě. Náboženská fanatička se postupem času mění v očích zoufalých lidí v zachránkyni a vůdkyni, která jediná ví, jak přežít. A kdo se postaví její vůli, je nepřítel. Skutečné zlo se možná neskrývá venku, nýbrž uvnitř.

2. Misery nechce zemřít, 1990

king misery nechce zemřít zdroj: tisková zpráva

Stephenu Kingovi stačí k pořádnému napětí dva hrdinové a jeden dům. A u filmu to funguje taky, jen je potřeba, aby u toho byl dobrý režisér. Rob Reiner rozhodně dobrý režisér je a podle Kinga natočil i méně hororovou ale podobně vydařenou podívanou Stůj při mně, v Misery nechce zemřít se ovšem docela urval ze řetězu.

James Caan si tu zahrál úspěšného spisovatele, který se po autonehodě probouzí v domě nenápadné ženy. Zjistí, že mu zachránila život, dává ho trošku dohromady, a především že patří mezi fanynky jeho knížek. Když jí však řekne, že v příštím románu hodlá nechat zemřít její oblíbenou hrdinku, věci se trošku zkomplikují. Spisovatel začíná pomalu zjišťovat, že v domě své fanynky není hostem, nýbrž vězněm.

Po nehodě nemůže moc chodit, kontaktovat někoho zvenčí není možné a napětí se stupňuje víc a víc. Až dojde na násilí. A bude ho hodně. Pomalu budované napětí mění Misery z dialogového dramatu ve skutečně děsivý horor a Kathy Bates se právem objevuje i po letech na předních místech žebříčků nejšílenějších a nejděsivějších filmových hrdinek všech dob.

1. Osvícení, 1980

king osvícení zdroj: tisková zpráva

S touhle hororovou klasikou je to trošku problematické. Sám Stephen King ji nemá ani trochu v lásce. Vlastně ji nemá rád tak moc, že si v roce 1997 vydupal, že vznikne i televizní verze, do které mohl mnohem víc kecat. Jemu samotnému se asi líbila, ale čas ukázal, že někdy může být lepší hodit hrdost za hlavu a dát prostor režisérovi.

Zvlášť, když jde o Stanleyho Kubricka, jednoho z největších filmařů všech dob. Osvícení byla teprve druhá filmová adaptace Kingova příběhu, ovšem i po letech je dost možná vůbec nejlepší. Jack Nicholson si tu zahrál spisovatele Jacka Torrance, jenž se na zimu přestěhuje do prázdného hotelu. Má tu dělat správce, spíš však doufá, že bude mít klid na psaní a vymýšlení nových příběhů. Okolo je jen led a sníh, v obří budově jen on, jeho manželka a syn. Ale taky možná něco, s čím nepočítal.

Hotel Overlook má totiž hodně ošklivou minulost a hlavní hrdina nemá šanci všimnout si, jak se mu dostává pod kůži a jak ho mění. A bohužel ani jeho rodina. Když si jeho nejbližší všimnou, že Jackovi začalo trošku hrabat, je už pozdě…

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.