Tony Scott

19. 12. 2006 - 22:29 | Téma | red

Tony Scott zdroj: tisková zpráva

Režisér akčních thrillerů. Režisér Tony Scott patří do exkluzivního klubu režisérů, jejichž filmy vydělaly přes miliardu dolarů

Režisér Tony Scott patří do exkluzivního klubu režisérů, jejichž filmy vydělaly přes miliardu dolarů. V současné době se řadí k nejspolehlivějším a nejstylovějším hollywoodským akčním režisérům posledních dvaceti let.

Tony Scott Tony Scott se narodil v anglickém Newcastlu a vystudoval malířství na Sunderland Art School. Během ročního postgraduálu na univerzitě v Leedsu se začal zajímat o film a natočil půlhodinový snímek One of the Missing, který financoval British Film Institute. Poté získal magisterský titul na Royal College of Arts a natočil pro British Film Institute další snímek In Loving Memory; film podle původního scénáře financoval Albert Finney.

Scottovým celovečerním režijním debutem byl moderní upírský příběh Hlad z roku 1983, v němž si zahráli Catherine Deneuveová, David Bowie a Susan Sarandonová. V roce 1998 byl film adaptován do podoby televizní trilogie, na níž se Scott podílel jako režisér jedné z epizod. V roce 1986 režíroval Toma Cruise a Kelly McGillisovou v Top Gun, v následujícím roce posílil svou pozici filmem Policajt v Beverly Hills II s Eddiem Murphym. Následoval politický thriller Nepřítel státu s Genem Hackmanem a Willem Smithem. V roce 2001 Scott zrežíroval ambiciózní thriller Spy Game s Robertem Redfordem a Bradem Pittem a o čtyři roky později se mu po několika letech příprav konečně podařilo přivést na plátno vysněný projekt Domino, v němž Keira Knightleyová ztvárnila skutečnou lovkyni lidí Domino Harveyovou.

Jerry Bruckheimer a Tony Scott Mezi jeho další filmy patří Pomsta (1989) s Kevinem Costnerem a Anthonym Quinnem, Bouřlivé dny (1990) s Tomem Cruisem a Robertem Duvallem, Poslední skaut (1991) s Brucem Willisem, Pravdivá romance (1993) s Christianem Slaterem, Roseannou Arquettovou a Christopherem Walkenem (podle scénáře Quentina Tarantina) a Fanatik (1996) s Robertem De Nirem a Wesleym Snipesem.

V roce 1973 založil se svým bratrem Ridleym Scottem londýnskou reklamní produkční společnost RSA. Během následujícího desetiletí si připsal na konto spoustu reklam, za něž obdržel mnohé ceny. V té době natočil také tři televizní filmy: dva dokumenty a hodinový speciál Author of Beltraffio podle předlohy Henryho Jamese.

Tony Scott V roce 2002 produkoval pod hlavičkou RSA sérii stylových krátkých filmů pro automobilku BMW, které spojoval představitel jejich titulních rolí Clive Owen. Jeden z příběhů zrežíroval sám Scott – v jeho epizodě Beat the Devil se kromě Owena objevil také James Brown a Gary Oldman.

V roce 1995 Ridley a Tony založili filmovou a televizní produkční společnost Scott Free. V ní vznikly filmy jako Zná ji jako svý boty, Tristan a Isolda či Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (s Bradem Pittem). Společně se také podílejí jako vedoucí výroby na seriálu CBS Numbers a miniseriálu TNT The Company.

Snímek Déjà Vu je už třetím Scottovým filmem, na němž spolupracoval s Denzelem Washingtonem. V roce 1995 natočil v Bruckheimerově produkci film Krvavý příliv s Washingtonem a Genem Hackmanem. S Washingtonem se znovu sešel při natáčení filmu Muž v ohni z roku 2004, v němž se objevili také Dakota Fanningová a Christopher Walken.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.