Tom Yum Goong

3. 7. 2008 - 10:41 | Téma | red

Tom Yum Goong zdroj: tisková zpráva

Nový film Prachyi Pinkaewa, režiséra ONG-BAK. V hlavní roli opět Tony Jaa. Režisér Prachya Pinkaew, herec Tony Jaa a jejich tým z nedávného thajského kostimlatu Ong-bak se pokoušejí překonat úspěch téhle muay-thai dobrodružné akce s právě dokončovanou akční komedií Tom Yum Goong, druhým nejdražším thajským filmem všech dob (okolo 8 mil

Režisér Prachya Pinkaew, herec Tony Jaa a jejich tým z nedávného thajského kostimlatu Ong-bak se pokoušejí překonat úspěch téhle muay-thai dobrodružné akce s právě dokončovanou akční komedií Tom Yum Goong, druhým nejdražším thajským filmem všech dob (okolo 8 mil. dolarů), jehož největším tahákem by měl být nový, speciálně pro film vyvinutý druh muay-thai: muay kotchasan.

Tom Yum Goong Kham (Tony Jaa aka Tony Ja) je nevinný chlapík z vesnice. Spolu se svým otcem Kham vychovává dva slony, kterým se dostává veškerá péče, pozornost a láska, neboť se mají stát darem thajskému králi. Místo krále ale vísku navštíví gang mafiánů. Slony Khamovi ukradnou a odvezou je do Austrálie. A protože jsou ti milovaní sloni pro Khama všechno na světě, hrdina bere osud do svých rukou a vydává se je zachránit. S pomocí několika příslušníků thajské menšiny v Austrálii, konkrétně policisty Marka (Petchtai Wongkamlao aka Mum Jokmok známý jako Jaaův sidekick z Ong-bak) a krásné Ply (Bongkoj Khongmalai) se Kham postaví šéfce gangu Madame Rose (baletní tanečnice Xing Jing) a všem jejím zlovolným poskokům.

Tom Yum Goong Příběh Tom Yum Goong, což je jinak název oblíbené thajské krevetové polévky, víceméně kopíruje postup osvědčený v Ong-bak: thajské tradice ve spojení s jednoduchým a jednoznačným příběhem - ublížený vesničan, typický to filmový outsider, je okraden o vzácnost. Vzápětí se vrhá do víru velkoměsta a s pomocí přátel i tradic se pokouší překonat přesilu víc, než ďábelskou. Jestli Ong-bak visí na tradici buddhismu a muay thai, pak v centru Tom Yum Goong je pro západní svět neméně exotický a atraktivní vývozní artikl: posvátný vztah člověka a slona.

Prachya Pinkaew Tom Yum Goong fungoval před premiérou Ong-bak spíš jako producent. Na tomhle poli sice seje dál (Kerd ma lui), ale na mezinárodní scéně se zatím prosazuje jako režisér a scénárista.

Tom Yum Goong Bývalý dublér a kaskadér Tony Jaa se stal díky Ong-bak téměř přes noc hvězdou filmů obsahujících bojová umění. Konkurenci drtí ohromnou mrštností a dravostí. Vedle Ong-bak se Jaa loni objevil i v dalším thajském akčním filmu - The Bodyguard, který vznikal v režii Panny Rittikraiho (viz níže) a již zmiňovaného herce Petchtaie Wongkamlaa.

Očekávanou atrakcí Tom Yum Goong bezpochyby bude 4 minutová nepřerušovaná bojová scéna, jejíž natáčení trvalo několik dnů. Dle hesla „Žádný popruh, žádný dublér, a rozhodně ne žádné CG“ předvádí Jaa všechny své kaskády opět sám a stejně jako v Ong-bak, i v Tom Yum Goong tedy budou chybět digitální efekty, nebo baletní čísla na drátech, kterými se tolik barokizuje čínská produkce filmů bojových umění, viz Zhangův Klan létajících dýk (Shi mian mai fu). Muay kotchasan vychází ze zkušenosti hlavního hrdiny jako chovatele slonů a inspiruje se pohyby statných čtvernožců njn. Bojovou choreografii měl na starosti Jaaův učitel Panna Rittikrai.

Upoutávky na Tom Yum Goong jsou závratnými akčními mixy. Výbušnost známá z Ong-bak je díky technickým možnostem i nabytým řemeslným zkušenostem v Tom Yum Goong posunuta o pěkný stupeň výš. Závratné kaskády se dějí na souši i na vodě, efektně vypadá scéna v muzeu před kostrou mamuta. Sloní kosti evidentně budou Khamovou oblíbenou zbraní. Zvukové efekty praskajících lidských údů a MTV-střih zároveň zaručují, že si klip k Tom Yum Goong zapamatujete jako předzvěst zřejmě nejočekávanějšího, nejsvěžejšího, ale pro zhýčkané západní publikum možná příliš tvrdého bojového filmu roku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.