Tom Wilkinson

4. 5. 2009 - 10:27 | Téma | red

Tom Wilkinson zdroj: tisková zpráva

Tom Wilkinson byl hostem 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde uvedl snímek Vějíř lady Windermerové (2004), natočený podle divadelní komedie Oscara Wildea

Tom Wilkinson byl hostem 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde uvedl snímek Vějíř lady Windermerové (2004), natočený podle divadelní komedie Oscara Wildea.

Tom Wilkinson Vysoký herec známý z vedlejších úloh v celé řadě snímků patří k nejznámějším postavám dnešní britské kinematografie. Přestože není hvězdou s milionovými honoráři, jeho obličej jistě vytane na mysl těm, kteří viděli snímky jako Do naha! (1997), Zamilovaný Shakespeare (1998) či V ložnici (2001). Stárnoucí muži, kteří nenaplnili své ambice a nyní se jen těžce smiřují s životem na pokraji zájmu společnosti, okolí, ba i manželky, to je nejčastější podoba, v níž můžeme Toma Wilkinsona vídat na plátnech kin.

Thomas Wilkinson Jr. se narodil 12. prosince 1948 v západoanglickém Leedsu. Dětství strávil v Kanadě, aby se v roce 1959 s rodinou vrátil zpět do Velké Británie. Na University of Kent absolvoval Wilkinson obor britská a americká literatura, osudem se mu však stalo herectví, jehož kouzlu propadl ještě během vysokoškolských studií. Po letech strávených na prestižní Royal Academy of Dramatic Arts se věnoval převážně divadlu, prošel celou řadu slavných anglický scén jako Nottingham Theatre (zde ho vedl režisér Richard Eyre), National Theatre, Oxford Playhouse nebo Royal Court. Načas zakotvil i v Royal Shakespeare Company, kde vynikl díky titulní úloze v dramatu Král Lear. Na plátně se Wilkinson poprvé představil v roce 1976, když ztvárnil roli lodního kuchaře Ransomea v psychodramatu Andrzeje Wajdy Hranice stínu. Po strastiplném natáčení, na něž dodnes vzpomíná s nelibostí, si ale od kamer dal na dlouhých sedm let distanc.

Tom Wilkinson ve filmu V ložnici Tím nejlepším, na čem se Tom Wilkinson herecky podílel v letech osmdesátých, se jako červená nit táhne téma politiky. Týkalo se to životopisného snímku s Jasonem Robardsem Sakharov (1984), věnovaném sovětskému disidentu Andreji Šakarovovi, stejně jako dramatu Squaring the Circle (1984) o polském opozičním hnutí Solidarita. V televizní minisérii First Among Equals (1986) se Wilkinson představil v úloze ambiciózního Raymonda Goulda, usilujícího o post ve štábu britského premiéra. A zaujal také v mysteriózním dramatu Městečko Wetherby (1985), které odráželo nálady bezvýchodnosti panující v tehdejší thatcherovské Británii. Ještě v první polovině devadesátých let patřil Tom Wilkinson především k výrazným tvářím děl z produkce BBC – zahrál si například v detektivním seriálu Hlavní podezřelý (1990) s Helen Mirrenovou, ztvárnil též titulní úlohu policisty v další krimisérii Resnick (1992-1993). Televizní kariéru pak završil v dickensovské minisérii Martin Chuzzlewit (1994), za níž byl nominován na cenu BAFTA. Už od vedlejší úlohy žalobce v dramatu Ve jménu otce (1993) však lze jen s obtížemi najít výrazný britský snímek, v němž by Wilkinson neúčinkoval…

Tom Wilkinson Do povědomí filmového publika se Tom Wilkinson prosadil úlohou faráře udržujícím poměr se svojí hospodyní ve skandálním dramatu Kněz (1994), které se zabývalo tématy jako homosexualita duchovních či cizoložnictví kněžích. Zaujal také v historické romanci podle Jane Austenové Rozum a cit (1995), kde ztvárnil zchudlého otce trojice ústředních hrdinek, či jako koloniální úředník Robert Beaumont v dobrodružném snímku s Michaelem Douglasem a Valem Kilmerem Lovci lvů (1996). Slávu mu však přinesl až překvapivý celosvětový hit, tragikomedie Do naha! (1997). V příběhu party propuštěných hutníků, kteří se v nouzi uchylují k účinkování v pánském striptýzu, se Wilkinson ujal role dělnického mistra Geralda, jenž nedovede svému okolí přiznat ztrátu zaměstnání, a obdržel za ni cenu BAFTA. Přesto je tato výrazná úloha v soudobé látce pro Wilkinsona spíše výjimkou; nejvýraznější příležitosti získával od tvůrců kostýmních snímků. Jednu z mála hlavních úloh tak získal v historické romanci Guvernantka (1998), v níž se představil po boku Minnie Driverové jako vědec Charles Cavendish, do jehož života vstoupí emancipovaná židovská dívka. V tragikomedii Zamilovaný Shakespeare (1998) se pak ujal role lichváře Fennymana, financujícího první představení Romea a Julie.

Tom Wilkinson ve filmu Batman začíná Také američtí filmaři zpočátku spatřovali ve Wilkinsonovi pouze ideálního představitele roliček v historických dramatech, jak o tom svědčí úlohy ve válečných dramatech Jízda s ďáblem (1999) a Patriot (2000). S nezávislým dramatem V ložnici (2001) ale přišla alespoň částečná změna. Úloha maloměstského lékaře Matta Fowlera, jehož syn se zamiluje do mnohem starší ženy, mu přinesla první (a zatím poslední) nominaci na Oscara. I nadále Wilkinson zůstává vyhledávaným hercem do dobových snímků (adaptace Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa, 2002; komedie podle P. G. Wodehouse Picadilly Jim, 2004), ale představuje se i ve výrazných úlohách v současných látkách. Důkazem může být snímek z produkce HBO Normální (2003), v němž se představil coby stárnoucí otec dvou dospělých dětí, jenž se po letech přiznává ke své homosexuální orientaci a odhodlává se ke změně pohlaví, anebo antiromance Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) a Wilkinsonova úloha vynálezce aparátu na vymazávání vzpomínek. Z komerčně laděných projektů pak jistě stojí za zmínku úloha mafiánského kmotra Falconeho v comicsové podívané Batman začíná (2005) či hororové drama V moci ďábla (2005), v němž se Wilkinson představuje v úloze kněze-exorcisty obviněného z podílu na úmrtí démonem posedlé dívky. Výraznou roli depresemi i vinou zmítaného právníka Edense zosobnil v thrilleru Michael Clayton (2007). Vyšperkoval herecké obsazení historické "rekonstrukce" Valkýra (2008). Ukázkového - a plochého - záporáka si zahrál v komedii Dvojí hra (2009).

Přestože dnes těžiště jeho práce spočívá za oceánem, na Evropu Tom Wilkinson rozhodně nezanevřel; v historickém dramatu Dívka s perlou (2003) se zahrál mecenáše malíře Vermeera, nebo komedii podle Oscara Wildea Vějíř lady Windermerové (2004) ztělesnil i jednu z hlavních úloh v dramatu svého dlouholetého přítele, režiséra Richarda Eyrea, Stage Beauty (2004), zasazeném do poloviny sedmnáctého století, kdy se na anglických divadlech začaly opět objevovat ženy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.