Tom Hulce

4. 4. 2007 - 16:08 | Téma | red

Tom Hulce zdroj: tisková zpráva

Tom Hulce je pro většinu diváků především Amadeem ze stejnojmenného Formanova filmu. Přestože jeho herecká hvězda již tolik nezáří ve velkofilmech, je obsazován do divadelních a filmových rolí jako spolehlivý a charismatický herec

Tom Hulce Tom Hulce je pro většinu diváků především Amadeem ze stejnojmenného Formanova filmu. Přestože jeho herecká hvězda již tolik nezáří ve velkofilmech, je obsazován do divadelních a filmových rolí jako spolehlivý a charismatický herec. Žije v Seattlu, byl ženat s Emilií Ermini (1996–2005) a má jednu dceru Anyu.

Je téměř 174 cm vysoký, žádný trpaslík. Narodil se 6. prosince 1953 ve Whitewater (Wisconsin) a vyrůstal v Plymouthu (Michigan) se starším bratrem a dvěma sestrami. V dětství chtěl být zpěvákem, názor změnil, kdy začal mutovat. Vystudoval Arts Academy v North Carolina a trénoval na Floridě, v New Yorku a v Británii. Když se ho jednou zeptali, proč se rozhodl pro herectví, odpověděl: Protože mi někdo řekl, že to nepůjde. Vliv asi mělo i to že pracoval jako bilettář v Ann Arbon, kde viděl hru s Christopherem Walkenem a ten mu učaroval. V devatenácti si stanovil lhůtu deseti let na to, aby dobyl úspěchu.

Romeo a Julie Profeisionální kariéru začal na Broadwayi, kde dostal roli v Two Mondays, a pak byl obsazen do koňské role v Equus. Než ale oblékl koňský kostým, přeobsadili ho na náhradníka Petra Firthe, který hrál hlavní roli. O devět měsíců později Firth hru opustil a Hulce převzal jeho místo. Mezi mnoha „prvními“ to byla jeho první nahá role. Tehdy se zajímal především o divadlo. Následovaly hry A Few Good Men, The Normal Heart, Hamlet, Romeo nad Juliet v The Shakespeare Theatre. Také si zarežíroval muzikál mimo Broadway Sleep Around Town. A jak sám řekl, vydělával skoro tolik, jako by dostal na podpoře. A tak se ke slovu dostal film.

Eugene a Dominik Jeho první filmovou rolí byl chlapec jemuž se zhroutí svět, když James Dean zemře, ve filmu 9/30 50 (1977). O rok později dostal roli v populárním National Lampoon´s Animal House. Skutečný zlom přišel poté, co ve velké konkurenci získal roli Mozarta ve Formanově Amadeovi v roce 1984. (Hulce cvičil čtyři hodiny denně hru na klavír.) Jeho hyperaktivní, dětinný a geniální Mozart byl nominován na Oskara a přinesl mu uznání a zviditelnění. Pak to byly filmy Echo Park se Suzanne Deyovou (1986) a Eugene a Dominik z roku 1988, kde Hulce hrál mentálně postižené dvojče, které pomáhá bratru Eugenovi (Liotta) financovat lékařskou budoucnost s domem u jezera. V televizní Vraždě ve státě Mississippi (1989) hrál sociálního pracovníka z New Yorku zavražděného v roce 1964. (Ve stejném roce se dostal do kin film Mississippi hoří se stejným tématem.)

Amadeus Příběh Uvnitř kruhu (1991) ho zavedl do Ruska, kde se seznámil s Alexandrem Ganshinem, jehož život byl vzorem filmové předlohy Ivana Sashina, který věrně následuje Stalina, slepý ke krutosti a hrůze. Frankenstein (1994) mu dal příležitost pracovat s Kennethem Branaghem a v animovaném Quasimodovi (1996) namluvil hlavní roli. V roce 1995 mu The Heidi Chronicles přinesly Emmy pro nejlepšího herce v minisérii. A pak se vrátil k divadlu a zadaptoval Irvingovu knihu The Cider House Rules v osmihodinovém představení, na které obecenstvo muselo přijít po dva dny, a které kritici v Los Angeles milovali. Jeho nejnovější divdelní projekt, ve spolupráci s Keithem Buninem, by se měl objevit na jaře 2007 v Atlantic Theatre.

V roce 2004 byl Tom Hulce producentem filmové adaptace knihy Michaela Cunnighama A Home at the End of the World, režíroval Michael Mayer. Uvidíte ho v právě uvedeném Horší už to nebude.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.