Tom Hanks

12. 5. 2009 - 8:53 | Téma | red

Tom Hanks zdroj: tisková zpráva

Z televizního herce a komika představitelem charakterních rolí. Sympatický osmačtyřicetiletý herec patří k nejmocnějším mužům Hollywoodu. Z televizního herce a komika se stal vyhledávaným představitelem charakterních rolí

Sympatický osmačtyřicetiletý herec patří k nejmocnějším mužům Hollywoodu. Z televizního herce a komika se stal vyhledávaným představitelem charakterních rolí.

Tom Hanks - civil Tom Hanks přišel na svět 9. července 1956 v Concordu v Kalifornii. Jeho rodina se často stěhovala a on měl možnost poznávat nové lidi. Po rozchodu rodičů zůstal u otce a navštěvoval střední školu v Oaklandu v Kalifornii, kde se věnoval sportu a vstoupil do divadelního kroužku. Rawley Farnsworth, který kroužek vedl, v Hanksovi rozpoznal jeho přirozený talent a položil základ jeho budoucí herecké kariéře. Ostatně právě jemu později Hanks děkoval při přebírání Oscara za snímek Philadelphia. Hanksovy další kroky vedly na chabotskou univerzitu a na univerzitu v Sacramentu. Tam se seznámil se svou první ženou Samanthou Lewesovou, s níž má dceru Elizabeth a syna Colina (ten se po vzoru otce stal hercem). Prvním Hanksovým filmem byl horor On ví, že jsi sama, kde měl maličkou roli. Debutem na televizní obrazovce byla epizodní role v slavném seriálu Taxi a The Love Boat. Hostoval také v komediálních seriálech Happy Days a Family Ties. Režisér Ron Howard Hankse v roce 1984 obsadil do hlavní role komedie Žbluňk a z Hankse se rázem stal komediální herec (měl zde roli mladíka zamilovaného do mořské panny). Zahrál si i v komediích Pánská jízda, Blázni a dobrovolníci nebo Muž s červenou botou. Jako host objevil ve slavné komediální show Saturday Night Live. Z dalších rolí stojí za to připomenout Dům za všechny peníze (z produkce Stevena Spielberga) či bláznivou komedii Zátah.

Tom Hanks - Žbluňk Na vážnější strunu zahrál Hanks v dramatu Garryho Marshalla Vůbec nic společného. Zlomovým se pro něho stal rok 1988 (v osobním i profesním životě). Podruhé se oženil – s herečkou Ritou Wilsonovou, s níž se seznámil při natáčení Bláznů a dobrovolníků, a kromě toho získal roli v hořké komedii Velký, kde hrál chlapce, který se přes noc stane dospělým. Za svůj vynikající výkon v tomto filmu byl poprvé nominován na Oscara. V následujících letech natáčel další komedie, například bizarní snímek Lidé z předměstí, Turner a Hooch, či podivnou romantickou komedii Joe proti Sopce, v níž se poprvé na plátně setkal s Meg Ryanovou. První pokus vymanit se ze škatulky komika podnikl Hanks začátkem 90. let v dramatu Briana De Palmy Ohňostroj marnosti. Adaptace románu Toma Wolfea se však stala komerčním i kvalitativním fiaskem. Hanks však bodoval výtečnou komedií z prostředí ženského baseballu s názvem Velké vítězství, kde skvěle ztvárnil alkoholického trenéra. Uspěl i v romanci Samotář v Seattlu, když si znovu zahrál s Meg Ryanovou. A pak přišel film režiséra Jonathana Demmea Philadelphia. Hanks zde hraje právníka vyhozeného z práce kvůli AIDS. Za excelentní výkon získal svého prvního Oscara.

Tom Hanks - Zachraňte vojína Ryana Na oscarové pódium se dostal i následující rok, aby převzal sošku za dokonalé ztvárnění svérázné postavy Forresta Gumpa ve stejnojmenném Zemeckisově snímku. Prosťáček, který se zaplétá do dějin Spojených států a stává se hrdinou, aniž by o to usiloval, a prožívá také velkou životní lásku, se stal Hanksovou životní rolí. Tom Hanks se poté objevil v roli kosmonauta Jima Lovella, který velí posádce Apolla 13 v dramatu Rona Howarda. Na tento snímek o pár let později navázal miniseriálem Ze Země na Měsíc, který produkoval a hrál v jednom dílu. Kromě toho si vyzkoušel také režii v hudební komedii To je náš hit! Propůjčil svůj hlas postavě kovboje Woodyho v animovaném snímku Toy Story – Příběh hraček. A především se Stevenem Spielbergem natočil vynikající válečný snímek Zachraňte vojína Ryana, za nějž byl znovu nominován na Oscara. Na základě filmu vznikl televizní miniseriál, který Hanks se Spielbergem produkovali (a Hanks režíroval jeden díl) s názvem Bratrstvo neohrožených. Získal mnohá ocenění (Zlaté glóby a Emmy). Hanks se znovu sešel s Meg Ryanovou v romantické komedii Láska přes internet a zahrál si také vězeňského dozorce v dramatickém snímku Zelená míle. Další pozoruhodný výkon (byla za něj opět nominace na Oscara) podal v Trosečníkovi režiséra Roberta Zemeckise. Kvůli roli byl nucen zhubnout celých 25 kilogramů.

Tom Hanks - Road to Perdition Hankse jsme mohli vidět také ve výtečné gangsterce Road to Perdition a v Spielbergově retrokomedii Chyť mě, když to dokážeš. Poté se ve filmu Joela a Ethana Coenových Lupiči paní domácí Hanks opět projevil smysl pro osobitou komičnost. Nedobrovolného emigranta si zahrál v dalším Spielbergově filmu Terminál, digitálně animované postavy oživil svou hrou v pohádkovém vánočním filmu Roberta Zemeckise Polární expres. Spolupráci s režisérem Ronem Howardem pak opět obnovil hlavní rolí vědce Roberta Langdona v dalším veleúspěšném filmovém hitu, akčně-dobdrodružné Šifře mistra Leonarda a svého hrdinu si zopakoval také v Andělech a démonech. Titulní úlohou požitkářského kongresmana v dramatu Soukromá válka pana Wilsona Hanks překvapil - objevil se v podobě tolik vzdálené od představy dobráckého chlapíka ze sousedství. Přesto i zde svému panu Wilsonovi jistou naivitu zachoval.

Tom Hanks natáčí jeden film za druhým, stará se o svou rodinu (z druhého manželství má další dvě děti) a úspěch slaví i na poli produkce. Se svou ženou Ritou Wilsonovou produkovali nedávno film Moje tlustá řecká svatba, který se stal obrovským hitem. Tento charismatický herec si získal srdce diváků, díky svému zevnějšku „chlapíka od vedle“ je divákům velmi blízký.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.