Tobey Maguire

7. 5. 2007 - 12:36 | Téma | red

Tobey Maguire zdroj: tisková zpráva

Zazářil jako superhrdina comicsu Spider-Man. Neprošel hereckým vzděláním, ani divadelní průpravou a přesto je označován za nejtalentovanějšího mladého herce Hollywoodu

Tobey Maguire Neprošel hereckým vzděláním, ani divadelní průpravou a přesto je označován za nejtalentovanějšího mladého herce Hollywoodu. Tobey Maguire si nejprve získal publikum díky náročným charakterním rolím, aby nakonec zazářil jako superhrdina ve filmovém zpracování slavného comicsu Spider-Man.

Narodil se 27. června 1975 v Santa Monice v Kalifornii jako Tobias Vincent Maguire. Jeho rodiče se rozvedli, když mu byly pouhé dva roky a tak žil pouze se svou matkou. V šestnácti letech se rozhodl pro herectví a opustil kvůli němu školu. Zprvu hrál jen v reklamách a různých televizních show, až do chvíle, kdy byl obsazen do hlavní role v komediálním seriálu Great Scott. První filmovou roli získal o rok později, ve svých sedmnácti letech hrál po boku Leonarda DiCapria a Roberta De Nira v poutavém dramatu Dospívání po americku. Následovala řada vedlejších rolí v televizních nebo méně významných filmech; jeho role v hudebním snímku Empire Records byla dokonce z konečné podoby filmu vystřihnuta. Tobey Maguire se však nevzdával, což se mu časem vyplatilo.

Tobey Maguire Ledová bouře Na lepší časy se začalo blýskat v roce 1996, kdy získal hlavní roli v dramatu Projížďka. Definitivně na sebe upozornil o rok později rolí mladého milovníka comicsů, potýkajícího se s rodinnými problémy i první velkou láskou, ve výtečném dramatu Anga Leeho Ledová bouře. Tobey Maguire se rázem stal vyhledávaným mladým hercem. Jeho hereckého talentu si všiml Woody Allen a obsadil jej do menší role komedie Pozor na Harryho. Terry Gilliam mu dal příležitost v menší roli ve filmu Strach a hnus v Las Vegas.

První zásadní hlavní roli získal Tobey v zajímavém snímku Pleasentville: Městečko zázraků, o postavách černobílého televizního seriálu, které začnou žít svým vlastním životem. Poté následovala další titulní role v adaptaci knihy Johna Irvinga, Pravidla moštárny. Zde se sešel s hereckou legendou Michaelem Cainem a okouzlil publikum svou chlapeckou tváří a velmi příjemným výkonem. Režisér Ang Lee byl s Maguirem zřejmě nadmíru spokojen, a tak jej obsadil do svého dramatu z války Jihu proti Severu Jízda s ďáblem. Poté se Maguire objevil po boku hollywoodské hvězdy Michaela Douglase ve snímku Skvělí chlapi.

Tobey Maguire Seabiscuit Už v roce 1996 si Maguire jako nadějný mladý herec zahrál spolu s Leonardem DiCapriem v nezávislém filmu Don´s Plum Bar, který byl ovšem uveden do kin až roku 2001, kdy už oba herci byli hvězdami (a objevil se i v českých kinech). Kontroverzní film se ale do kin dostal proti přání obou herců, kteří nakonec zařídili, aby bylo jeho promítání v USA zakázáno.

Velká chvíle Tobeyho Maguirea přišla v roce 2001, kdy získal roli Petera Parkera alias Spider-Mana ve filmovém zpracování slavného comicsu, které režíroval Sam Raimi. Snímek se setkal s vřelým přijetím publika, stal se obrovským hitem a z Maguirea definitivně udělal hvězdu. Zatímco za jedničku inkasoval herec „pouhé“ čtyři miliony dolarů, za dvojku, už dostal celých sedmnáct milionů a je jisté, že se už Spider-Manem 3 zařadil mezi „dvacetimilionové“ hollywoodské hvězdy.

Maguire se zhostil role Petera Parkera na výbornou a umlčel zlé jazyky, které tvrdily, že se pro tuhle roli absolutně nehodí. Jeho vzhled obyčejného kluka mu ve ztvárnění této postavy nakonec pomohl a diváci v něm vidí jednoho z nejlepších comicsových představitelů.Kromě spider-manovské série se Maguire objevil ve snímku podle skutečné události Seabiscuit, kde ztvárňuje žokeje Reda Pollarda, který ve třicátých letech vyhrával dostihy na koni jménem Seabiscuit.

Tobey Maguire patří k největším mladým talentům současného filmu. Dokázal zužitkovat své herecké nadání v charakterních rolích; oproti většině svých vrstevníků neprošel teenagerovskými filmy a díky pečlivému výběru kvalitních filmů se propracoval na samý vrchol.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.