Thomas Lennon

3. 7. 2009 - 8:21 | Téma | red

Thomas Lennon zdroj: tisková zpráva

Thomas Lennon Jméno Thomas Lennon se do titulků potrhlých komedií dere stále častěji. Hrává především podivíny odtržené od reality – homosexuálního šerifa Dangla v seriálu Reno 911!, vysportovaného německého stolního tenistu Karla Wolfschtagga v komedii Skóruj! (2007), samotářského milionáře Neda Golda v teenagerské veselohře Znovu 17 (2009).

Z Lennona se však stává učiněný komediální magnát: k většině snímků, v nichž se objevil, si také napsal scénář a ujímá se i producentské role. Povězme si ale upřímně, že se většinou jedná o to nejhorší, co bylo v tuzemských kinech k vidění – Taxi (2004), Ochránce, Můj auťák Brouk (oba 2005) nebo Noc v muzeu (2006) a její pokračování Noc v muzeu 2 (2009). Asi nejlépe se zapsal podílem na scénáři ke krimikomedii Starsky a Hutch (2004) a černou komedií Let's Go to Prison (2006). Na rozdíl od té herecké už do scenáristické první ligy začíná nakukovat. Napsal scénáře hned ke třem chystaným velkorozpočtovým komediím: satiře How to Survive a Robot Uprising a sci-fi veselohrám The Incredible Shrinking Man a The Six Million Dollar Man.

Thomas Lennon ve filmu Skóruj! Všem hollywoodským projektům Thomase Lennona, které možná pobuřují dobrý vkus, ale rozhodně sbírají úspěchy u diváků, předcházel vznik komediální skupiny The State: Full Fronta Comedy. Ta se začala rodit někdy v roce 1986, kdy Lennon potkává na letním divadelním táboře prvního z deseti budoucích kolegů, Kerri Kenney-Silverovou. Během studií New York University se Lennon seznamuje s Toddem Holoubkem – a spolu s ním startuje The New Group, základ pro budoucí The State. Mladí improvizátoři vyprodukovali v rychlém sledu několik představení (asi nejznámější bylo I'm Rubber, You're Glue), která zpopularizovali prostřednictvím videa. Ke slávě nasměrovalo jedenáctku komiků z The State angažmá na MTV. Po jednorázové show You Wrote It, You Watch It (1992) vzniká seriál The State (1993-95). A jaký druh humoru komici vyznávali? Pro své skeče se inspirovali Monty Pythony, jejich styl však měl blízko k destruktivnímu humoru němé grotesky.

Thomas Lennon ve filmu Znovu 17 S koncem seriálu v roce 1995 se rozcházejí i The State, avšak „mafie“ si zůstala věrná dodnes. Dohromady se dali například pro parodii Desatero (2007). Někdejším parťákům Lennon častokrát „přihraje“ menší roličku. Většinu svých scénářů napsal v duu s Robertem Benem Garantem, některé s Kerri Kenney-Silverovou.

Na sólovou dráhu se rodák z chicagského předměstí Oak Park (*9. srpna 1970) vydal televizní show Viva Variety, vysílané na Comedy Central v roce 1997. Životní úlohu si ale Lennon napsal až v roce 2003. Pro sitcom o maloměstských policistech Reno 911! (2003-09) přišel s postavou gaye a někdejšího číšníka Jima Danglea, jenž se řízením osudu stává šerifem. Groteskní příhody neumětelských ochránců spravedlnosti slaví v televizi úspěchy už šestou sezonou, do Česka se dostala pouze filmová odbočka Policajti z Rena (2007), v níž hrdinové zavítají do Miami. Potvrdil tu svůj příklon k laciným gagům typu vypasované šortky homosexuálního policisty, o diváky ale nouzi znovu neměl.

Thomas Lennon v seriálu Reno 911! Filmovou kariéru začal Lennon satirou Krása na zabití (1999), později se mihl nejenom ve frašce Plnou parou vzad! (2002) nebo romancích Rozvod pro francouzsku a Jak ztratit kluka v 10 dnech (oba 2003), ale také krimithrillerem Memento (2000). První větší úlohu mu nabídla komedie Mužská záležitost (2003) – hrál bratra ústředního hrdiny (Jason Lee), dobráckého Peta, který získává srdce své vysněné (Selma Blairová). Po úspěchu Rena 911! už Lennon nemusí smířit s vteřinovými roličkami. Některé úlohy si napsal sám (Larry v dětské komedii Můj auťák Brouk, 2005; padouch Karl Wolfschtagg ze stolnětenisové komedie Skóruj!, 2007; letec Wilbur Wright v Noci v muzeu 2, 2009), jiné nikoli (Mike v comicsovém Hancockovi, 2008). Tím nejlepším z Thomase Lennona byl zatím svérázně dětinský milionář Ned Gold z teenagerské komedie Znovu 17 (2009). Na opravdový filmový úspěch však Lennon teprve čeká.

Thomas Lennon je ženatý s o sedm let starší herečkou Jenny Robertsonovou. Oba manželé se setkali při natáčení seriálu Reno 911!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.