The Hunted – soundtrack

25. 1. 2008 - 16:04 | Téma | red

The Hunted – soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Hudba k filmu Štvanec - lehká elektronika a silný orchestr. Přibližně před dvěmi lety jméno Brian Tyler nikomu nic neříkalo. Skládal pro televizní a undergroundové béčkové filmy ( Six String Samurai, Buba Ho-Tep), případně pro nevýrazné komedie ( Panic s Jasonem Biggsem)

Přibližně před dvěmi lety jméno Brian Tyler nikomu nic neříkalo. Skládal pro televizní a undergroundové béčkové filmy (Six String Samurai, Buba Ho-Tep), případně pro nevýrazné komedie (Panic s Jasonem Biggsem). Známější byla jeho přezdívka BT mezi posluchači taneční hudby. Tato hudba mu pomohla v současnosti. Režisér Rob Cohen pro svůj snímek Rychle a zběsile požadoval elektronickou, až taneční hudbu, ovšem s částečným charakterem hudby filmové, což se Tylerovi podařilo úspěšně vytvořit.

V roce 2003 Tyler skládá jako divý. Má za sebou úspěšnou kompozici pro seriál Childeren of Dune (několik hodin hudby, nakonec vyšel téměř 80 minutový soundtrack), horror Darkness Falls, před sebou ještě čtyři rozpracované projekty (Timeline, Godsend atd.) a do stejného roku patří ještě hudba k filmu The Hunted, jehož recenzi právě čtete a který je opravdovou lahůdkou.

Tyler na sebe upozornil až po té, co složil těžkotonážní elektronickou hudbu pro Rychle a zběsile, ale neznamená to, že umí jen a jen elektroniku. The Hunted (u nás jako Štvanec) je totiž až na lehké elektronické pozadí v některých skladbách především o silném orchestru.

Smyčce, klavír, perkuse, burácející lesní rohy. Tyler se na orchestraci soundtracku opravdu vyřádil, ovšem nestojí za ní sám, pomáhal mu dvorní orchestrátor Elliota Goldenthala Robert Elhai. Tylerova hudba tak v sobě nese rys Goldenthalovi mohutnosti.

Úvodní skladby Asymetric Rhytms a Disordered Patterns, jsou opravdu silné, kloubící smyčce, perkuse a dechové nástroje v jeden perfektní celek. Obě zmíněné skladby jsou ukázkou toho jak Tyler na Hunted skládá akční hudbu, která se pak střídá s poklidnějšími pasážemi třeba v následující Winter Shift (skladba ve filmu patří postavě Tommy Lee Jonese). Pro klidnější pasáže na soundtracku Tyler zvolil jemnější smyčce a housle.

Pro thrillerovou hudbu (např. skladba Emergence) je pak příznačný goldsmithovský klavír, opepřený temnějším soundem (výborná skladba Machinations). Zastoupení na soundtracku má i elektrická kytara, výrazná ve skladbě s moc hezkým názvem – Coda Con Furioso (taktéž dobrá).

Hudebně se tedy soundtrack vyvedl, jen škoda že na sobě nese klasické rysy vydavatelské společnosti Varese Sarabande – krátkou stopáž (35 minut) a ubohý dvoustránkový booklet, který je tentokrát zajímavý alespoň tím, že v něm najdete pár fotografií z mixování hudby ve studiu Sony.

Nad kvalitou alba vysoko přečnívá kvalita hudby, takže koupě to není vůbec špatná. Uvidíme, co bude v Tylerově kariéře následovat. Rozhodně se máme na co těšit…

Hodnocení: 80 %

Seznam skladeb:

  1. Asymmetric Rhythms
  2. Disordered Patterns
  3. Winter Shift
  4. Emergence
  5. Tracking Hallam
  6. A Transitory Sonnet
  7. Pulse
  8. Sweepers
  9. Coda Con Furiosa
  10. The Reluctant Mentor
  11. Machinations
  12. Vapor Wall
  13. Over The Falls
  14. Illusory
  15. A Vision Of War
  16. Mirror Image
  17. A Man Comes Around (Johny Cash)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.