The Hours – soundtrack

25. 1. 2008 - 16:02 | Téma | red

The Hours – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Emocionální hudba Philipa Glasse k oscarovému snímku Hodiny. Snímek Hodiny vypráví příběhy tří žen, které se odehrávají ve třech různých dobách

Snímek Hodiny vypráví příběhy tří žen, které se odehrávají ve třech různých dobách. Všechny je spojuje jedna věc – kniha Virginie Woolfové Paní Dallowayová. Ať už stojí za jejím vznikem, jako samotná Woolfová, která ji v roce 1920 píše, nebo ji jen čtou, jako Laura Brownová ve 40. letech mezitím co připravuje narozeninovou oslavu pro svého manžela, nebo Clarissa Vaughanová starající se v současnosti o svého přítele umírajícího na AIDS.

Hodiny jsou adaptací stejnojmenné knihy Michaela Cunnighama. Cunnighamovi při psaní knihy sloužila vždy přítomná hudební kulisa, mezi nejčastější poslouchané interprety patřil Philip Glass. Když došlo na zfilmování knihy, požádal Cunnigham společně s režisérem Daldrym Glasse o zkomponovaní hudby k filmu. Glass neváhal a nabídku okamžitě přijal.

Ani tentokrát Glass neslevil ze svého (úžasného) minimalistického stylu, postaveného na klavíru a menším smyčcovém orchestru a opět složil výtečnou hudbu k poslechu (a k filmu, samozřejmě :) ).

Glass se předem vyhnul jakémukoliv experimentování a ačkoliv se snímek odehrává ve třech různých dobách, autor volil pro každou stejný výše zmíněný styl. Hudba má scénický (což napovídají už i názvy skladeb jako The Poet Acts a Morning Passages) a emocionální charakter, postavy ani časové dekády už klasicky nedostaly od Glasse žádné hudební téma.

Na vykreslení všech emocí v hudbě si Glass postačil s klavírem a smyčci, stejně jako u vší ostatní hudby na CD i ve filmu. Je to prostě genius, jeho hudba ve filmu dotváří melancholickou a meditativní atmosféru.

Hloubkou by se dalo dílo přirovnat k soundtracku The Secret Agent (Tajný agent – snímek s Patricii Arquettovou a Gepardem Dapardiue) a scéničností ke Glassově klasickému dílu Dance Pieces.

Jen nerad bych zde při vyřknutí verdiktu používal věty „Dílo dosahuje kvalit Glassova staršího titulu…“. Kdepak, Hodiny jsou stejně geniálním a dokonalým dílem, jako každá jiná Glassova kompozice. Jistě, můžete si říct, že tenhle minimalista skládá pořád to samé, ale je to hloupost. Tenhle minimalista skládá totiž pořád výborně a na co sáhne, to je zlaté. Hodiny nevyjímaje…

Hodnocení: 100 %

Seznam skladeb:

  1. The Poets Act (3:43)
  2. Morning Passages (5:33)
  3. Something She Has To Do (3:12)
  4. „For Your Own Benefit“ (2:03)
  5. Vanessa and The Changelings (1:48)
  6. „I´m Gong To Make A Cake“ (4:04)
  7. Unwelcome Friend (4:11)
  8. Dead Things (4:24)
  9. The Kiss (3:57)
  10. „Why Das Someone Have To Die?“ (3:56)
  11. Tearing Herself Away (5:03)
  12. Escape ! (3:51)
  13. Choosing Life (4:01)
  14. The Hours (7:47)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.