The Departed - preview

11. 7. 2008 - 13:03 | Téma | red

The Departed - preview zdroj: tisková zpráva

V drsném kriminálním thrilleru The Departed režíruje Martin Scorsese potřetí za sebou Leonarda DiCapria a poprvé v životě také Jacka Nicholsona

V drsném kriminálním thrilleru The Departed režíruje Martin Scorsese potřetí za sebou Leonarda DiCapria a poprvé v životě také Jacka Nicholsona.

The Departed SYNOPSE:
The Departed se odehrává v jižním Bostonu, kde policie válčí s organizovaným zločinem. Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) je tajný policajt, který dostal za úkol infiltrovat se do struktur místní irské mafie, jíž vede Frank Costello (Jack Nicholson). Zatímco si Billy získává Costellovu důvěru, podařilo se naopak do policejních jednotek infiltrovat kriminálníkovi Colinu Sullivanovi (Matt Damon), který Costella informuje o veškeré policejní aktivitě. Costigan i Sullivan se postupně ve svých tajných povoláních dostávají do vyšších a vyšších pozic až si oni dva i obě organizace uvědomí, že kryjí špeha. V té chvíli se jejich život mění v závod s časem, kdy je nutné odhalit identitu toho druhého a zároveň zůstat neodhalen.

The Departed INSPIRACE:
The Departed je remakem hongkongského thrilleru Volavka (Mou gaan dou) z roku 2002, který je známý též svým anglickým názvem Infernal Affairs. Hlavní role obsadily tamní akční hvězdy Tony Leung a Andy Lau. Kritický i komerční úspěch snímku byl fenomenální a vynutil si dvě další pokračování. Mimo jihovýchodní Asii se však Volavka hrála spíš na festivalech, nebo v omezených distribučních sítích.

Předobrazem zlosyna Costella je potom životní příběh mafiána Jamese „Whiteyho“ Bulgera, jednoho z nejhledanějších zločinců FBI. Bulger operoval právě v Bostonu, kde se The Departed odehrává, a provází ho pověst arcizloducha. Mimo jiné se vypráví, že když bylo Bulgerovi 19 let, chtěl koupit v cukrárně třem malým klukům zmrzlinu. Jeden z nich mu ale řekl, že ho rodiče nabádali, aby si od cizích nic nebral. Bulger opáčil, že není cizí, protože oba mají irské rodiče a jakou zmrzlinu tedy chce. „Vanilkovou.“ Z kluka později vyrostl agent FBI, který Bulgerovi významně pomáhal.

The Departed UPOUTÁVKA:
The Departed se může pyšnit ukázkově stylovým trailerem. Obraz, střih, hra s fontem, výrazné změny tempa. Klenotem je pasáž na „Comfortably Numb“ od Vana Morrisona (původně Pink Floyd), kterou otevírá pohled na hořící interiér. Vedle Miami Vice zatím nejpovedenější trailer roku – a opět s výrazným režijním rukopisem.

OBSAZENÍ:
Leonarda DiCapria (Romeo a Julie, Titanic) si Martin Scorsese poprvé vybral do dobového dramatu Gangy New Yorku. Před dvěma lety potom mladý herec exceloval jako Howard Hughes v Letci. Matt Damon (Gerry, Kletba bratří Grimmů) se naopak v posledních letech etabloval jako představitel neohroženého špióna Jasona Bournea, zároveň hraje v Soderberghově komediální krimi sérii Dannyho parťáci. Zloducha Costella ztvární Jack Nicholson, který původně roli odmítl. Scorsese s DiCapriem ho však nakonec přesvědčili, že Costello by mohl být učiněným zlem a vítanou změnou po Nicholsonových posledních komediálních rolích (O Schmidtovi, Lepší pozdě nežli později). V dalších rolích se objeví Martin Sheen (Chyť mě, když to dokážeš), Mark Wahlberg (Loupež po italsku), Ray Winstone (The Proposition) a Alec Baldwin (Letec).

The Departed TVŮRCI:
Martin Scorsese je legendou a jedním z nejdůležitějších amerických filmových režisérů. Od Taxikáře přes Zuřícího býka k videu Bad pro Michaela Jacksona, od Mafiánů k Letci a brilantnímu dokumentu No Direction Home: Bob Dylan. Scorsese dosud nezískal ani jednoho Oscara a není na světě režisér, kterému by jej fanoušci přáli víc. Šance tu je i tentokrát, neboť premiéra The Departed byla přesunuta z podzimu až na tradičně nabitý konec roku. Původní předlohu Volavky Siu Fai Maka a Felixe Chonga přepsal William Monahan (Království nebeské). Jádro štábu The Departed tvoří Scorseseho oblíbení spolupracovníci – od dvorní střihačky Thelmy Shoonmakerové přes skladatele Howarda Shorea, až ke kostýmní designérce Sandy Powellové. Po odmlce se též vrací kameraman Michael Ballhaus.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.