The Commitments – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:28 | Téma | red

The Commitments – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Tak se kultovní snímek Alana Parkera The Commitments dočkal obnovené premiéry v našich kinech – po celých 14 letech! Příběh dublinské „kapely“ je prý nejoblíbenějším irským filmem všech dob, ovšem je pravda, že kdo čeká ve filmu spíše příběh, asi by mohl být zklamaný převážným množstvím hudebních čísel. Snímek vznikl na základě knihy Roddyho Doylea a jeho hlavní postavou je Jimmy Rabbitte, manažer The Commitments, který se na vlastní kůži přesvědčuje, jak nelehký úděl je udržet kapelu pohromadě!

Říká se, že Irové jsou černoši Evropy, obzvláště ti z Dublinu, tudíž směr, kterým se početný spolek The Commitments ubírá, je rhytm´n´soul v americké tradici. Se zpěvákem (Andrew Strong), který zkušením vokálem pronáší svoje jednoduché životní pravdy (Nechápu, jak tě můžu milovat tak jak to dělám, ukradla si mi prachy i cigára...). Do toho mu sekundují sboristky, soulové kytary a dechy podpořené skromnou porcí bicích! Výsledkem je solidní porce převážně povzbudivé hudby, resp. čtrnácti skladeb, které najdete na stejnojmenném soundtracku, jemuž vévodí úvodní skladba Mustang Sally, vůbec asi všeobecně nejoblíbenější song z jejich repertoáru.

Protože se původního soundtracku prodalo skutečně velmi mnoho (a prodává se do dnes), netrvalo dlouho a vznikl i druhý díl, který nabízí dalších jedenáct neméně kvalitních skladeb, mezi nimiž i další hit Take Me To The River (citovaný v předchozím odstavci).

Z mnoha dalších důvodů se The Commitments nestali jen filmovou fikcí, ale skutečnou funkční kapelou, ve které dodnes doopravdy figuruje množství hráčů, objevujících se ve filmu. Andrewa Stronga nahradil o něco méně charismatický Joe „The Moose“ Walsh a ženského vokálu se chytla Claire Malone. Kapela sice od dob filmu a soundtracku nevydala jedinou novou desku, to jim ale nebrání v četném koncertování. Např. v lednu 2006 hodlají brázdit německými kluby, v březnu zase americkými... Ostatně mnohem více informací o nich můžete nalézt na http://www.thecommitments.net

Co se Stronga samotného týče, i on se podržel hudebnického kopyta. Ačkoliv u toho ztratil podstatné množství vlasů (nepříliš dobře srovnatelné s jeho kšticí z filmu), daří se mu nejspíš dobře (turné, desky a pod.). V novinkové sekci na jeho stránkách (http://www.andrewstrong.com) se můžete dočíst např.: „Dostávám spousty emailů od mých fanoušků, kteří jsou horlivý po mé nejnovější kompilaci mých největších hitů. Tak tedy, nebojte se, už brzy si ji zde budete moc objednat.“ Co se Strongovy hudby týče, ten si k sobě přibral jen akustickou kytaru a začal se věnovat písničkářství. Má smlouvu s BMG, kdysi dokonce dostal cenu Grammy a jeho album Gipsy Kiss (2002) dosáhlo platinových prodejů. V roce 1992 jel turné po boku Ray Charlese a Eltona Johna! Hezké...

Verdikt: Pokud odejdete z kina spokojeni, hudba The Commitments by vás rozhodně neměla nudit. Obzvláště máte-li rádi hořko-sladké nálady.

Hodnocení: 80 %

Seznam skladeb:

CD1

01. Mustang Sally

02. Take Me To The River

03. Chain of Fools

04. The Dark End of The Street

05. Destination Anywhere
06. I Can't Stand The Rain
07. Try A Little Tenderness
08. Treat Her Right
09. Do Right Woman Do Right Man
10. Mr Pitiful
11. I Never Loved A Man
12. In The Midnight Hour
13. Bye Bye Baby
14. Slip Away

CD2

01.Hard To Handle
02. Grits Ain't Groceries
03. I Thank You
04. That's The Way Love Is
05. Show Me
06. Saved
07. Too Many Fish In The Sea
08. Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)
09. Land Of A Thousand Dances
10. Nowhere To Run
11. Bring It On Home To Me

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.