The Black Dahlia - preview

29. 8. 2008 - 17:22 | Téma | red

The Black Dahlia - preview zdroj: tisková zpráva

Kriminálka Briana De Palmy The Black Dahlia s Joshem Hartnettem, Scarlett Johanssonovou a Hilary Swankovou v hlavních rolích

Kriminálka Briana De Palmy The Black Dahlia s Joshem Hartnettem, Scarlett Johanssonovou a Hilary Swankovou v hlavních rolích.

The Black Dahlia SYNOPSE:
Klobouky, pláště, kouř cigaret a déšť hvězd. Odehrává se koncem čtyřicátých let v Hollywoodu. Mladá béčková herečka Elizabeth Shortová (Mia Kirshner) sní o tom, že bude na předních stránkách novin a časopisů. A pak se na nich objeví. Mrtvá. Milou Elizabeth kdosi zavraždil a brutálně znetvořil, fotografie z místa činu se nikdy nedostaly na veřejnost.

Případ dostanou za úkol policisté Dwight Bleichert (Josh Hartnett) a Leland Blanchard (Aaron Eckhart). Blanchard chce vraha dopadnout za každou cenu a posedlost vyšetřováním mu začne kazit vztah se snoubenkou Kay (Scarlett Johansson). Bleicherta zatím oslní černovlasá Madeleine Linscottová (Hilary Swank), která Elizabeth znala. Bleichert vzápětí začíná odkrývat korupci a spiknutí v policejních řadách.

The Black Dahlia INSPIRACE:
The Black Dahlia je adaptací stejnojmenného neo noirového krimi románu Jamese Ellroye z roku 1987, který čerpá inspiraci ze skutečných událostí kalifornské historie.

Tělo servírky Elizabeth Shortové, jejíž životopis se čte jako seznam zastávek nočního autobusu, bylo nalezeno v polovině února 1947 na opuštěném pozemku v Los Angeles. Předtím byla dívka zhruba týden nezvěstná. Hrůznost činu vyvolala zájem médií i policie, intenzivní vyšetřování však nepřineslo žádný konkrétní výsledek. Přihlásila se řada lidí, kteří prohlašovali, že Elizabeth, novináři přezděnou dle jejích černých vlasů na Černou Dahlii, zavraždili. Mezi podezřelými byl folkový zpěvák Woody Guthrie, či režisér Orson Welles, ale skutečného vraha nikdo nikdy nenašel.

The Black Dahlia Knihou The Black Dahlia získal Ellroy (jeho matku potkal podobný osud jako Bette Shortovou) nejen kritický respekt, ale také šlo o první část spisovatelova losangeleského kvartetu. Třetím kusem této volné série byl román L.A.: Přísně tajné (L.A. Confidential), jehož filmová verze od Curtise Hansona z roku 1997 je notoricky známá – a příběh L.A.: Přísně tajné má také k The Black Dahlia velmi blízko.

UPOUTÁVKA:
Josh Hartnett jako kdyby jednoduše odkráčel ze setu Sin City do vedlejšího studia. Tam se pro změnu natáčí v barvě, i když její intenzitu tlumí všeobecná retro nálada. Scarlett Johansson vypadá i pod silným mejkapem úchvatně. Trailer sice působí poněkud těžce, vyprávění nenabízí paradox. Na druhou stranu si klip udržuje po celou dobu tetelivé tajemství.

The Black Dahlia OBSAZENÍ:
Josh Hartnett se českými kiny naposledy mihnul v Rodriguezově a Millerově Sin City, předtím byl k vidění v romantickém thrilleru Paula McGuigana Miluj mě, prosím, či Scottově válečném Černý jestřáb sestřelen. Na podzim bude mít potom v ČR premiéru McGuiganova nová krimi Lucky Number Slevin, kde Hartnett hraje vedle Bruce Willise, či Bena Kingsleyho. Aaron Eckhart zaujal v roce 1997 rolí v LaButeho komedii Mezi námi muži (In the Company of Men), v září bude k vidění v Děkujeme, že kouříte Jasona Reitmana. Super sexy Scarlett Johansson se zaskvěla v posledních dvou filmech Woodyho Allena, letos jí kromě The Black Dahlia čeká premiéra Nolanova Nežádoucího efektu (The Prestige). Pro půvabnou Hilary Swankovoou je De Palmův snímek prvním projektem od úspěchu v Million Dollar Baby. Elizabeth Shortovou v The Black Dahlia sehrála mladá Mia Kirshner, známá ze seriálů The L Word a 24.

TVŮRCI:
Režisér Brian De Palma má na svém kontě takové kriminálky jako Neúplatní (The Untouchables), Zjizvená tvář, anebo Carlitova cesta (Carlito's Way). The Black Dahlia vzniká dle scénáře Joshe Friedmana (Válka světů), který Ellroyův román původně zpracovával pro Davida Finchera. Kameramanem je Vilmos Zsigmond (Blízká setkání třetího druhu, Lovec jelenů, Nebeská brána), dobovou výpravu má na starosti Dante Ferretti, dloholetý spolupracovník Martina Scorseseho.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.