Terminál (The Terminal)

9. 9. 2004 - 4:11 | Téma | red

Terminál (The Terminal) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tom Hanks jako východoevropský uprchlík, který se bez platného pasu ocitá v USA a je nucen žít v mezinárodním prostoru letiště. Nejnovější komedie Stevena Spielberga jde ve stopách Chyť mě, když to dokážeš. +Fotogalerie. Svým novým filmem Terminál (The Terminal) pokračuje Steven Spielberg v cestě vytyčené Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can)

TerminSvým novým filmem Terminál (The Terminal) pokračuje Steven Spielberg v cestě vytyčené Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can). Čerstvá upoutávka svou jednoznačnou popisností zároveň moc šancí, že by se slavný režisér vymaňoval ze své už poněkud dlouhodobé tvůrčí krize. Ale možná právě to jej inspirovalo k natočení velmi odlehčené a oslazené verze příběhu Merhana Nasseriho.

TerminNasseri byl íránským uprchlíkem, který v roce 1988 přistál v Paříži, načež mu byl do země odmítnut přístup, neboť mu ukradli pas. Nasseri zároveň nemohl letiště opustit, a tak mu nezbylo, než se stát dlouhodobým obyvatelem terminálu. Ostatně i Ruzyně má podobnou historku.

Spielbergovým hrdinou je jistý Viktor Navorski (Tom Hanks), obyvatel jisté východoevropské republiky Krakózie. Zatímco Navorski letí do USA, ve vlasti se rozhoří válka a země přestane úředně existovat. Navorski se tak na americkém letišti ocitá bez platných cestovních dokladů, a dokud se situace nevyjasní, musí zůstat v terminálu.
TerminSamotný nápad je velmi lákavý. Otázkou zůstává, zda bude hrdina zpracovaný hlouběji, nebo jen na efekt. První upoutávka zatím naznačuje to druhé: Navorski je v úvodu trochu za idiota, následně se zamiluje do letušky (Catherine Zeta-Jones)… nic nového v žánru lepivě teplé komedie na nedělní odpoledne.
Jako med teče i klip samotný. Může za to důmyslné podsouvání zvuku, kdy se do aktuálního dialogu v obraze prolneme vždy až o pár sekvencí později.

TerminTom Hanks hrál v režisérově předchozím Chyť mě, když to dokážeš „záporného“ detektiva, v Terminálu je to ale už zase evidentně ten starý dobrý dobrák od kosti a la Forrest Gump.
Spielbergovi na Terminálu pomáhá jeho obvyklý tým stoprocentních profíků: od kamery Janusze Kaminského přes hudbu Johna Williamse po střih Michaela Kahna. Scénář je tentokrát prací Sachi Gervasiho a Jeffa Nathansona. I podle několika málo scén lze vytušit, že i přes zatím nudně nahozenou historku bude Terminál v obraze stejně perfektní, jako ostatní Spielbergovy bijáky. Začíná to být ale také to jediné, kvůli čemu má cenu na tohoto - kdysi objevného - filmaře chodit.
Světová premiéra 18.6., česká premiéra 9.9.2004

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.