Téa Leoniová

19. 1. 2006 - 8:05 | Téma | red

Téa Leoniová zdroj: tisková zpráva

Téa Leoniová První herecké zkušenosti posbírala v televizních seriálech a popularitu si získala ve druhé polovině devadesátých let díky výrazným úlohám v hitech, jakými byla akční komedie Mizerové (1995), katastrofické drama Drtivý dopad (1998) či o něco později horor Jurský park 3 (2001). Nejnověji se v našich kinech představuje po boku Jima Carreyho v krimikomedii Finty Dicka a Jane.

Téa Leoniová (vlastním jménem Elizabeth Téa Pantaleoniová) se narodila 25. února 1966 v New Yorku. Ovlivněna svou babičkou, herečkou Helenkou Adamowskou, která ve dvacátých letech účinkovala na Broadwayi a objevila se v několika němých snímcích, toužila Téa po herecké dráze již jako malá holčička. K naplnění dětského snu se ale dostala značnou oklikou. Během studií antropologie a psychologie na Sarah Lawrence College se totiž mladé ženě vyrůstající v luxusní manhattanské čtvrti Upper East Side zachtělo opustit zlatou klícku a vydat se na cestu kolem světa. Přes Evropu tak dostala až do Japonska, kde si na živobytí vydělávala modelingem, ale také zde vedla kurzy, kde učila, jak se chovat k západním ženám. Po návratu do Spojených států se konečně rozvzpomněla na přání stát se herečkou a zúčastnila se konkurzu na jednu z hlavních úloh v připravované akční sérii Angels ’88, remaku seriálu Charlieho andílci. Přestože roli získala, dlouho se z ní radovat nemohla: seriál byl už v zárodku zrušen. Leoniová však už šanci nepustila a brzy se uchytila v soap opeře Santa Barbara (1989).

Téa Leoniová Ve filmu Leoniová debutovala v roce 1991 roličkou v komedii Blakea Edwardse Proměna. Jen o málo výraznější úlohu jí svěřila Penny Marshallová ve sportovní komedii z prostředí ženské baseballové ligy Velké vítězství (1992). Zajímavější nabídky tak i nadále přicházely výhradně od televizních tvůrců. V sitcomu Flying Blind (1992-1993) se Leoniová představila jako svobodomyslná blondýnka Alicia, která se zamiluje do introvertního Neala (Corey Parker). Po titulní úloze v televizní romanci Falešná hraběnka (1994) a krátkém účinkování v komediální sérii Frasier (1995) si v sitcomu Nahá pravda (1995-1998) zahrála ústřední roli slavné fotografky Nory Wildeové, která se po skandálním rozvodu musí spokojit s jedinou nabízenou prací a stává se paparazzim. Přes slabší rozjezd se ze seriálu zakrátko stal hit, který v éteru setrval solidní tři sezony, a sama Leoniová si získala pověst osvědčené komediální herečky. Brzy ji ostatně měla potvrdit v několika filmových veselohrách, od detektivní přes romantickou až ke komediím hořkým…

Téa Leoniová Po westernu s Kevinem Costnerem Wyatt Earp (1994), kde ztělesnila prostitutku Sally, získala Leoniová úlohu korunní svědkyně Julie, o jejíž bezpečnost se stará duo černošských policistů, světácký Mike (Will Smith) a usedlý Marcus (Martin Lawrence), v akční krimikomedii Mizerové (1995). Obou protagonistů učinil nečekaný hit hvězdy, svou porci slávy si vysloužila i pohledná Leoniová. A ač se sama mezi velké star nikdy nezařadila, stala se v letech následujících vyhledávanou herečkou, která svým šarmem častokrát vynikne nad spoluprotagonisty. V nezávislé hořké komedii Flirtování s katastrofou (1996) se tak v jedné ze svých nejlepších rolí představila po boku Bena Stillera jako svůdná sociální pracovnice, která zamotá hlavu muži prožívajícím krizi identity. Ve katastrofickém sci-fi Drtivý dopad (1998) pak ztvárnila novinářku Jenny, jež informuje o obřím meteoritu, který ohrožuje pozemský život. Slibně nastartovanou hereckou kariéru však poté načas ztlumila a po sňatku s hereckým kolegou Davidem Duchovnym se věnuje také rodině (je matkou sedmileté Madelaine a čtyřletého Kyda).

Téa Leoniová Úlohu mladé matky převzala Leoniová nejen v životě, ale i na filmovém plátně. V romanci Otec rodiny (2000) o úspěšném, ale osamělém makléři, který se náhle probouzí do života, v němž je milujícím manželem a rodičem, si Leoniová zahrála společně s Nicolasem Cagem. V hororovém sci-fi Jurský park 3 (2001) se pak objevila coby matka čtrnáctiletého syna, jenž uvízl na ostrově ovládaném dinosaury. V žádném z trojice výše zmíněných žánrových titulů však nedostala prostor předvést své herectví, a tak byl její odklon od velkofilmů na místě. Už v následném snímku, satiře Woodyho Allena Hollywood v koncích (2002), kde ztělesnila partnerku producenta, která pomůže stárnoucímu filmaři (Allen) k významné zakázce, opět dostala šanci ukázat svůj šarm. V tragikomedii House of D (2004) svěřil Leoniové hlavní ženskou roli režijně debutující David Duchovny. Leoniová se ve snímku představila v pro sebe atypické úloze ovdověné matky pokoušející se o sebevraždu, potvrdila však jen fakt, že není všestrannou herečkou schopnou vdechnout život jakékoli postavě a že jí mnohem více svědčí role žen, jimž je dáno okouzlovat mužské protějšky.

V posledních dvou snímcích se Leoniová vrací k osvědčeným komediálním figurám. První z nich přišla s veselohrou Jamese L. Brookse Španglicky snadno a rychle (2004), kde ztělesňuje společně s Adamem Sandlerem pár neurotických boháčů, sbližujících se s rodinou své mexické služky. V krimikomedii Finty Dicka a Jane (2005) pak tvoří s Jimem Carreym manželské duo, které se vydává na dráhu zločinu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.