Svěrací kazajka (The Jacket) - preview

3. 7. 2005 - 10:40 | Téma | red

Svěrací kazajka (The Jacket) - preview zdroj: tisková zpráva

Střelili ho. Obvinili ho z vraždy a zavřeli do blázince. Léčí ho drogami a zavírají ho do boxu pro mrtvoly. Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson a Daniel Craig v thrilleru Johna Mayburyho z produkce George Clooneyho. Původně středoproudový thriller s nádechem tajemna se pod britským režisérem Johnem Mayburym proměnil v artovější záležitost

Původně středoproudový thriller s nádechem tajemna se pod britským režisérem Johnem Mayburym proměnil v artovější záležitost. Velmi zajímavé obsazení a kameraman Davida Lynche by pak mohly ze Svěrací kazajky (The Jacket) udělat chutnou podívanou.

Veterán z války v Zálivu Jack Starks (Adrien Brody) se vrací do rodného Vermontu poté, co byl postřelen do hlavy a trpí ztrátou paměti. Za podivných okolností je obviněn z vraždy a poslán do blázince. Zde se Starkse chopí Dr. Becker (Kris Kristofferson) a naordinuje mu nezvyklou kůru. Dopuje Starkse experimentálními drogami a ve svěrací kazajce jej zavírá do boxu na mrtvoly v márnici. S neklidnou duší, pod drogami a ve stísněném prostoru se najednou Starksova mysl vydává na cestu do budoucnosti vzdálené několik let. Zde potkává mladou ženu Jackie (Keira Knightley) a taky zjistí, že má za čtyři dny zemřít. Tenhle temný úděl se pak spolu snaží odvrátit.

Svěrací kazajka Oscarový Adrien Brody se naposledy objevil ve Vesnici (Village) M. Night Shyamalana, a tam v roli obecního blázna opravdu nezářil. Z dostupného videa ke Svěrací kazajce se mi ale zdá, že Jacka Starkse by mohl dát mnohem lépe. Keira Knightley svým temperamentem loni zachraňovala Krále Artuše (King Arthur). Jackie je bezpochyby klidnější a hlubší rolí, než tamní Guinevere a minimálně do Domina Tonyho Scotta jde pro mladou Angličanku o zatím největší dramatickou roli.
Kris Kristofferson snad dostane víc prostoru, než v Blade: Trinity, na druhou stranu je tenhle starý bard spíš charismatickou atrakcí, než vážným hercem. V dalších rolích se objeví Jennifer Jason Leigh (Piková trojka (In The Cut)) a Daniel Craig (Layer Cake).

Svěrací kazajka Svěrací kazajka vzniká v produkci Section Eight George Clooneyho. Mezi její další vznikající projekty patří A Scanner Darkly Richarda Linklatera, či A Confederacy of Dunces Davida Gordona Greena.
Režisérem Svěrací kazajky měl být dlouho Antoine Fuqua, který však dal přednost Králi Artušovi. Producenti pak vybrali Johna Mayburyho (Láska prokletá (Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon)), pod kterým dostává Svěrací kazajka arthouseovější fazónu – snímek má ostatně premiéru na letošním festivalu Sundance.
Svěrací kazajka Estét Maybury je také příslibem bohatého obrazu. Kameramanem Svěrací kazajky je zárukou Peter Deming, jenž snímal poslední dvě mysteriózní díla Davida Lynche, Mulholland Drive a Lost Highway.

Aktuální upoutávka ke Svěrací kazajce se tváří docela slibně. Na rozdíl od mnoha je schopná vzbudit očekávání a ke konci nabírá vynikající tempo.

Premiéra v USA: 23.01.2005
Česká premiéra: 14.07.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.