Superbad

9. 10. 2007 - 9:29 | Téma | red

Superbad zdroj: tisková zpráva

Kamarádi ze střední Seth (Jonah Hill) a Evan (Michael Cera) mají před maturitou. Zbývá už jen oslavit konec školy, užít si léto a pak se rozjet na univerzity

Kamarádi ze střední Seth (Jonah Hill) a Evan (Michael Cera) mají před maturitou. Zbývá už jen oslavit konec školy, užít si léto a pak se rozjet na univerzity. Evana přijali na prestižní Dartmouth – a Setha ne. Toho na celé věci nejvíc štve, že spolu s Evanem míří na vysokou i školní ňouma Fogell (Christopher Mintz-Plasse). Tím se ale mohou trápit, až přijde kocovina. Úkoly dne jsou jiné: vetřít se na ten správný večírek a tam nabalit některou ze sexy spolužaček. Když Setha pověří pohledná Jules (Emma Stoneová), aby na její párty dopravil co největší množství alkoholu, o místě zhřešení už není pochyb. Na akci koneckonců zavítá i Evanova vyvolená Becca (Martha MacIsaacová). Teď jenom zbývá pitivo opatřit a bezpečně ho dopravit do Julesina domu. Odysea tří kamarádů začíná, bude lemována řadou podivuhodných událostí, od Fogellova setkání s dvojicí nepředpisových policistů (Bill Hader, Seth Rogen) až po návštěvu mejdanů, na nichž to zavání přesdržkovou.

Scenárista, režisér a producent Judd Apatow je novou hvězdou hollywoodské komedie. V televizi uspěl se seriálem středoškolským (Machři a šprti, 1999–2000) i vysokoškolským (Kolej, základ života, 2001–2002). Režíroval dva kromobyčejné filmové hity – 40 let panic (2005) a Zbouchnutou (2007). Produkuje komedie Willa Ferrella. Chystá se na spolupráci s Adamem Sandlerem i Stevem Carellem. Snad vůbec nejoblíbenějšími Apatowovými parťáky jsou Seth Rogen a Evan Goldberg – oba píší scénáře, Rogen je navíc hercem (viz ústřední role ve Zbouchnuté). Jejich autorské komedie sází na ustrkované dobráčky, jejichž život má projít zásadní obměnou. A chlapíkům se při této vidině začínají třást kolena.

Superbad pod značku Apatow & Co. dvakrát nezapadá. Ústředí trio hrdinů má sice typické rozvržení smolař, žabař a trapák, tím ale podobnosti končí. Scénář dnes pětadvacetiletých pánů Rogena a Goldberga vznikal v čase jejich puberty. Superbad jim prý měl pomoci ku slávě. Nepomohl, protože nebyl nikdy natočen. Až nyní. Není náhodou, že se hlavní hrdinové jmenují Evan a Seth. I po celé řadě úprav lze z filmu jasně vycítit vzpomínku na léta devadesátá. Námět připomíná kombinaci dvou lechtivých teenagerských komedií Prci, prci, prcičky (1999) a Poslední mejdan (1998). Vše ostatní sem přispěchalo z raných děl Kevina Smithe Clerks (1994) a Flákači (1995). Sprosťárničky a sprosťárny, nicnedělání doprovázené úvahami o holkách a chlastu. A koneckonců i letmá připomínka Hvězdných válek či Star Treku – to mají paradoxně na starosti jediní dva dospěláci, poldové k pohledání Slater a Michaels. Jenže nakonec jen o sex a o holky nepůjde. Nezbude než si uvědomit, že hrdinům právě skončilo dětství a nastává nová epocha, v níž se už budou muset obejít jeden bez druhého…

Režisér Greg Mottola, producentsky vedený Apatowem, míří přímo (i když trochu zdlouhavě) k cíli poskytnout našim hrdinům noc, na kterou nikdy nezapomenou. A nebude to proto, že by si při ní užili tolik zábavy. Jak už to tak chodívá, spáchají spoustu omylů a čeká na ně řada trapasů. Autorská vyzrálost obou scenáristů je na Superbad vcelku znát – i když je to film jaksepatří upovídaný, nevyplývá valná většina humorných momentů z dialogu. Podstatná část vychází ze situací.

K pozoruhodnému výsledku dopomáhá také trio protagonistů. Jonah Hill i Michael Cera si už prošli předchozími Apatowovými projekty, Christopher Mintz-Plasse přišel na plac jako debutant rovnou ze střední školy. Snímku dominuje Jonah Hill jako obtloustlý ukecánek Seth, který je vždy připraven postěžovat si, kritizovat anebo si šťavnatě zanadávat. Christopher Mintz-Plasse je jako chcípácký Fogell náležitě zplihlý a znervóznělý – jeho hrdina si ovšem během noci projde výraznou proměnou, herecky přece jen pokulhávající za úmysly scénáře. Zklidňující prvek přináší třetí z hrdinů Evan; Michael Cara si s nevděčnou rolí poradil se ctí, jeho rozpačité pohledy plní svou úlohu na jedničku.

Za zmínku stojí též rozdivočené duo policistů Slater (Bill Hader) a Michaels (scenárista Rogen osobně). Od těchto svérázných ochránců zákona se dočkáme mnohých kousků, při kterých diváka znalého tuzemských poměrů občas zamrazí. Prim má maniakálně vybuchující Bill Hader, vymýšlející jednu divočinu za druhou, Sethu Rogenovi se zde konečně vymanil z rolí přitroublých smolařů.

Na mladé publikum, jež se dosud ke Smithovým komediím anebo k Prcičkám nedostalo, může Superbad zapůsobit jako filmové zjevení, patřičně rebelující proti rodičovskému „dobrému vkusu“. Že jde snímek vcelku s dobou, dokazuje i hudební doprovod v rytmu funku a R'n'B; podstatná část skladeb pochází od Bootsyho Collinse, někdejšího parťáka Jamese Browna. O dekádu starší diváci naopak v Superbad naleznou sympatické retro, umožňující zavzpomínat na staré (někdy na tak) dobré časy. Ty školní i ty filmové. Dostane se i na „prcičkovský“ vtípek-nechuťák, zde vcelku uměřený. Třicátníci a starší se snímku Superbad mohou vyhnout velikánským obloukem. O dílo světového formátu tím nepřijdou…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.