Strážce

14. 9. 2006 - 7:37 | Téma | red

Strážce zdroj: tisková zpráva

Řemeslná dovednost a herecké hvězdy nejsou sto zachránit politický thriller Strážce (Sentinel) Clarka Johnsona (S

Řemeslná dovednost a herecké hvězdy nejsou sto zachránit politický thriller Strážce (Sentinel) Clarka Johnsona (S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení) od pocitu promarněné šance a nekonečné nudy.

Dejme tomu, že to tak je. Že největším úkolem lidstva je zajistit, aby to vypadalo, že prezident USA je v bezpečí. Náplní jeho práce jsou idealistické projevy o podpoře Africe, o schválení kjótského protokolu a podobně. Věří někdo z diváků, že se tohle děje? Dejme tomu, že ano. Prezident USA je zobrazován jako ikona a tento symbol pak jako největší vymoženost americké demokracie za dvě století. Dejme tomu.

Vstupuje Pete Garrison (Michael Douglas, který konečně vypadá, že taky jednou zestárne). Pete je legendou v ochrance prezidenta USA. On to byl, kdo se vrhnul do střely, jež měla sundat Ronalda Reagana. Pětadvacet let nato pořád vstává ve čtyři ráno a kroutí běžnou službu. Jeho snům kralují stíhy, symbolizované směsí výhrůžek, anonymních dopisů a telefonátů. Paranoiu a pracovní napětí, které okolo ochrany prezidenta panuje, se filmu daří sdělit velmi přesvědčivě – sekvence prezidentovy návštěvy školy je v tomto ohledu opravdu podařená.

V dalším dějství věci ztmavnou. Je zabit Peteův kamarád, agent Merriweather (Clark Johnson). Tajná služba mobilizuje síly. Vyšetřování vede David Breckinridge (Kiefer Sutherland). Byli s Petem kamarádi, dokud David nezjistil, že Pete mu spal se ženou. Breckinridgeovi dělá parťačku vnadná Jill (Eva Longoria), která si práci v tajné agentuře trošičku plete s módní přehlídkou. Pete i David tuší, že Merriweatherova vražda je jen úvodním dějstvím k útoku na samotného prezidenta. Existuje podezření, že ve službě je dvojitý agent, a tak musí všichni na detektor lži. Peteovi se tam příliš nechce, udržuje totiž vztah s prezidentovou ženou Sarah Ballentineovou (dá se to pochopit, hraje jí Kim Basingerová) a právě ho kvůli tomu někdo začal vydírat. Vyčerpaný Pete se na detektoru prozradí a David ho okamžitě obviňuje ze zrady. Pete za tónů hudby Christopha Becka komplikovaně uniká svým pronásledovatelům a stojí před obvyklým úkolem – obhájit svou čest a navíc zamezit atentátu na prezidenta.

Strážce je adaptací románu Geralda Petieviche. Scénář George Nolfiho se snaží obsáhnout co nejširší spektrum osob a dějů, daří se mu to však pouze za cenu doslovnosti (konkretizace Peteova a Davidova vztahu) a rozmělňování charakterů. Chudák taková Jill je v celém Strážci úplně zbytečná.

Potenciál, který stárnoucí samotář Pete nabízí, vyměnil režisér za pár slušných akčních sekvencí mezi ním a Davidem. Milostné sekvence Petea a Sarah mají výpovědní hodnotu pohlednice. Divák si zapamatuje nanejvýš medově rozpité světlo, jež první dámu obklopuje, zatímco herci okolo sebe chodí jako na pátečním nákupu.

Michael Douglas dělá v hlavní roli co může. Se staženými rty a jiskrou odhodlání v očích válcuje všechny okolo. Kiefer Sutherland mu jako David vytváří slušnou protiváhu, prezident Davida Rascheho mohl zůstat jenom na plakátech. Špatně dopadají ženské party, kdy Kim Basinger sází na esoterický pohled a Eva Longoria odvádí veškerou pozornost svým výstavním poprsím.

Film je na druhou stranu přesvědčivý v zobrazování zákulusí tajné služby, v popisu pracovní rutiny tajných agentů. Kameraman Gabriel Beristain halí interiéry do šera, z něhož vystupují monitory počítačů. Exteriérům naopak kraluje oslnivé slunce. Obraz ozvlášťnují klasické špionážní záběry skrze průmyslové kamery a fotoaparáty. Opakované montáže výhrůžek ovšem po chvilce poněkud omrzí, připomínají návrat do TV produkce po reklamní přestávce. Tedy do produkce, kterou Strážce s přibývajícím časem začíná připomínat čím dál víc.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.