Stay

29. 8. 2005 - 14:30 | Téma | red

Stay zdroj: tisková zpráva

Ewan McGregor a Naomi Watts v městském psychothrilleru Marca Forstera. Ewan McGregor, Naomi Watts i Bob Hoskins. Takové je obsazení psychologického thrilleru Stay, nového filmu režiséra Marca Forstera ( Ples příšer (Monster’s Ball), Hledání Země Nezemě (Finding Neverland))

Ewan McGregor, Naomi Watts i Bob Hoskins. Takové je obsazení psychologického thrilleru Stay, nového filmu režiséra Marca Forstera (Ples příšer (Monster’s Ball), Hledání Země Nezemě (Finding Neverland)).

Psychiatr z newyorské univerzity Sam Foster (Ewan McGregor) právě v práci zaskakuje za svou kamarádku a má vyšetřit dvacetiletého mladíka Henryho Lethama (Ryan Gosling). Henry se chová divně a zahraje na Sama několik efektních prorockých čísel (uhodne, že přijde krupobití). Když pak Fosterovi oznámí, že do tří dnů spáchá sebevraždu, lékař mu uvěří. Pokouší se Henrymu pomoct, přitom ale netuší, že se sám vydává na ďábelskou cestu k trhlinám mezi životem a smrtí.

Stay Paranoia, psychózy a traumata. Tyhle témata Forster zkoumal už ve svém starším dramatu Everything Put Together, kde mladá matka přišla o novorozeně, což jí duševně otřese a Forster vypráví celý film téměř horrorově. Možná právě díky těmto společným prvkům (a hrdinové Stay navíc vidí mrtvé) se o scénář Davida Benioffa začal režisér zajímat. Stay měl totiž původně realizovat David Fincher, vždy upsaný k deseti projektům zároveň. Tentokrát dal nakonec přednost kriminálce Zodiac o masovém vrahovi, který v 70.letech děsil San Francisco a nikdy nebyl odhalen.

David Benioff se do Hollywoodu dostal knihou 25.hodina (25th Hour), kterou sám adaptoval pro Spika Leeho. Loni potom podle Benioffova textu natočil Wolfgang Petersen slabou Troju (Troy).
Stay Scénář ke Stay se vyznačuje překvapivým koncem, zvratem, který láme vaz. Tenhle trik se stal v poslední době dost opráskaný. Setkali jsme se s ním v Amenábarově Otevři oči (Abre los ojos), ve Fincherově Klubu rváčů (Fight Club), v Nolanově Mementu, vyvolal zasloužené pozdvižení ve starším Lyneově Jakubově žebříku (Jacob's Ladder). Nejširší haló se zvratem ve finále příběhu ale způsobil M. Night Shyamalan v Šestém smyslu (The Sixth Sense). Shyamalan bohužel zvrat oživuje v každém svém dalším filmu a diváky tak pečlivě trénuje, aby tuhle hru čekání na poslední tři minuty dokázali prokouknout čím dál dříve a eventuálně je přestala bavit.

Stay Ewan McGregor, který před 9 lety Trainspottingem vyryl nesmazatelně zubatou stopu do britské kinematografie, se letos objevil ve dvou trhácích (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)) a Ostrov (The Island). kromě toho jste ho mohli slyšet ve dvou animovaných filmech - v Robotech (Robots) i Valiant bral hlavní dabérské role. McGregorovou poslední vážnou rolí byl ale Mladý Adam (Young Adam) z roku 2003. Snad se ale blýská na časy, neb vedle Saxova akčního bia Stormbreaker McGregor hraje ve Floře Plumové (Flora Plum) Jodie Fosterové.
Naomi Watts hraje ve Stay vysokoškolskou studentku a milenku psychiatra Fostera. Pikantní je, že Watts je o 3 roky starší, než McGregor. Watts je v poslední době vidět všude, od horrorů Kruh (The Ring) přes komorní drama Zabiji Nixona (The Assassination of Richard Nixon) až k vánočnímu King Kongovi.
Představitel Henryho Ryan Gosling zaujal zejména v kontroverzním dramatu Svatý boj (The Believer) z roku 2001 o mladém židovském antisemitovi.
V roli Henryho otce se objeví legendární Bob Hoskins, který aktuálně vypaluje rybník v Utrženém ze řetězu (Unleashed)).

Forster a jeho stálý kameraman Roberto Schaefer noří Stay do chladných modrých tónů, což v souvislosti s moderní newyorskou architekturou vytváří dojem ultrachladného bludiště.
Také střihač Matt Chesse u Forstera pracuje od Everything Put Together. Dle všeho se můžeme těšit na kratičké záběry, změny úhlů pohledu a další techniky, jak zohýbat realitu.
Americká premiéra Stay je plánována na 21.10. tohoto roku, do Evropy by měl snímek přijít zatím na jaře 2006.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.