Stáhni mě do pekla

17. 6. 2009 - 9:18 | Téma | red

Stáhni mě do pekla zdroj: tisková zpráva

Režiséra Sama Raimiho proslavil Spider-Man (2002) i jeho dvě pokračování. Ještě předtím se ale stal výraznou osobností americké hororové scény osmdesátých let

Režiséra Sama Raimiho proslavil Spider-Man (2002) i jeho dvě pokračování. Ještě předtím se ale stal výraznou osobností americké hororové scény osmdesátých let. Slávu mu vydobyla série Evil Dead (1981—1992). Teď se společně se scenáristou (starším bratrem) Ivanem Raimim vrátili ke „svému“ žánru a vytvořili snímek Stáhni mě do pekla.

Christine Brownová (Alison Lohmanová) je obyčejná bankovní úřednice, která přišla do velkého města z venkova a pošilhává po uvolněném křesle asistenta vedoucího pobočky. Na finanční operace je ale Christine přílišná lidumilka. Tuší to její šéf pan Jacks (David Paymer) stejně jako křivácký kolega Stu (Reggie Lee). Snad to byla snaha konečně si dupnout, snad naštvání, že ji její budoucí tchyně (Molly Cheeková) považuje za tuctovou holku z farmy, co Christine přimělo učinit osudovou chybu. Rozhodla se být tvrdá na neplatiče. V paní Ganushové (Lorna Raverová) ale našla soupeře na život a na smrt. Znepřátelila si totiž starou cikánskou čarodějnici, která neváhá Christine proklít. Zbývají tři dny a pak bude mladá žena stažena do pekla. Téhle představa pobaví jejího přítele Claye Daltona (Justin Long), ale Christině je brzy zřejmé, že zlý kozí démon Lamia není jen pohádkou, kterou cikánky straší své děti…

Nový horor bratrů Ramiových je především nejúsměvnější komedií za poslední roky. Stáhni mě do pekla pojali způsobem, jaký je pro ně typický. Humorný odstup se prolíná takřka celou tvorbou Sama Raimiho, oběma jeho trilogiemi především. Novinka pokračuje tam, kde skončila Armáda temnot (1992), třetí díl Smrtícího zla. Raimi natočil životaschopnou kombinaci hororu s jeho parodií. Jeho humor je – pravda – nucený, groteskně obhroublý. Nezdráhá se používat tělesné tekutiny. Snímek postrádá uhlazenost například Deváté brány (1999) od žánrového klasika Romana Polanského. Bratři Raimiové jsou z generace tvůrců, která se chce filmem bavit sebe při natáčení a diváky při jeho sledování. A nutno přiznat, že dovedou svojí dětinskou hravost na publikum přenést.

Stáhni mě do pekla však ve srovnání s ostatní soudobou produkcí uspěje i jako „pouhý“ horor. Stejně jako celý žánr je i Raimiho film odkázán na výpomoc všemožných klišé. Do příběhu „zničehonic“ vstoupí znalec, který Chirstine i divákům vysvětlí její situaci. Indickému jasnovidci Rhamu Jasovi (debutující, ale výborný Dileep Rao) alespoň neschází kouzlo. A podobně elegantně jsou použity i jiné žánrové šablony.

S budováním atmosféry strachu se to při všeobjímající nadsázce nemá valně. Přitom Raimi thrillerem Téměř dokonalý zločin (2000) dokázal, že mu ani tahle filmařská disciplína není cizí. Podporu by nalezl i v hudbě Christophera Younga a ojediněle vyspělé práci se zvukem. Ve Stáhni mě do pekla tak musel vsadit na takzvané „lekačky“ v podobě démonů vyskakujících na nebohou Christine zpoza rohu.

Velmi dobré výkony odvedli Raimiho herci. Alison Lohmanová nic neztratila na mladistvém, naivním pelu i komediálním talentu, jimiž se blýskla už ve Švindlířích (2003). Svým vzezřením navíc vyvolá vzpomínku na „blondýnkový“ vkus Alfreda Hitchcocka. Kdo by v komikovi Justinu Longovi viděl mladého muže, který je zároveň nadřazeným intelektuálem i trpělivým zamilovaným romantikem? Sam Raimi na to vsadil a udělal dobře. Především ale režisér objevil Lornu Raverovou, doposud televizní herečku, která je dokonalou představitelkou zlostné čarodějnice. Svou starou paní Ganushovou vybavila hrozivostí, ale také patřičnou špetkou sebeironie.

Snad jediným dlouhodobým nedostatkem Sama Raimiho jako režiséra je práce s vizuálními efekty. Zde svojí necitlivost prokázal v klíčové scéně vymítání démona s úsměvným výstupem mluvícího kozla. Situaci však z českého pohledu zachraňuje alespoň pomocník bílé čarodějky-vymítačky Shaun San Deny (Adriana Barrazová) Miloš (Kevin Foster), který několikrát promluví plynnou češtinou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.