Stacy Peralta

11. 7. 2008 - 14:07 | Téma | red

Stacy Peralta zdroj: tisková zpráva

Slavný skater, který před čtyřmi lety natočil dokument DOGTOWN AND Z-BOYS a má prsty v LEGENDÁCH Z DOGTOWNU. Stacy Peralta je zajímavou figurou světové kinematografie, a to ani ne tak proto, že jeho filmy mají v cizině ohlas a v ČR se moc nepromítají, ale kvůli tomu, jak zavile se věnuje svým skalním tématům: skateu a surfu

Stacy Peralta je zajímavou figurou světové kinematografie, a to ani ne tak proto, že jeho filmy mají v cizině ohlas a v ČR se moc nepromítají, ale kvůli tomu, jak zavile se věnuje svým skalním tématům: skateu a surfu.

Samozřejmě, mezi surfovými/ skateovými filmy lze jen z posledních sezón jmenovat Step into Liquid, nebo Stoked, na rozdíl od ostatních filmařů má Peralta jednu výhodu: on sám byl skateboardistou a ne jen tak ledasjakým. Patřil do Velké trojky, která vzešla z kalifornského Dogtownu (Alva, Adams, Peralta), vyhrál několik mistrovství a pohárů. Oproti zdání nevinnosti z Legend z Dogtownu byl Peralta první Z-Boy, který začal díky smlouvám a sponzoringu vydělávat větší peníze. Později s Georgem Powellem založil skateboardingovou firmu Powell Peralta a team The Bones Brigade, v němž působil například Tony Hawk.Do světa filmu se Peralta dostal ještě když jezdil na prkně – zahrál si třeba skateboardistu v epizodě Charlieho andílků z roku 1976 (kteroužto kapitolu nezapomněl podtrhnout v obou svých dogtownských dílech).

V roce 1984 začal Peralta natáčet skateová videa Bones Brigade Video Show, následně dostal příležitost jako asistent režie na kusech Trashing, nebo Policejní akademie 5. Od devadesátých let se Peralta začal uplatňovat jako scénárista a režisér v různých TV seriálech a pořadech.

Dogtown and Z-Boys Hvězdná hodina Stacyho Peralty přišla na přelomu tisíciletí s celovečerním dokumentem Dogtown and Z-Boys. Režisér pročesal archivy své a svých známých a dokázal shromáždit neuvěřitelné množství kvalitních fotografií i dostatečně výmluvných filmových záznamů z úsvitu éry dogtownských Z-Boys. Navíc mu přálo štěstí, když osudy dvou nejslavnějších skaterů – Jaye Adamse a Tonyho Alvy nabraly během let zcela opačné směry. Peralta vše propojil ultradynamickým střihem a punkovou hudbou, komentář obstaral Sean Penn.

Film Dogtown and Z-Boys měl při své premiéře na festivalu v Sundance 2001 ohromný úspěch – Peralta bral cenu publika i cenu za režii.
Dogtown and Z-Boys zvýšil zájem o skateboarding a inspiroval další tvůrce. V roce 2002 tak například Helen Stickler natáčí dokument o padlém skaterovi Marku Rogowském Stoked: The Rise and Fall of Gator. Oproti Dogtownu jde o průměr.

Riding Giants Peralta následně přesouvá zájem hlouběji do historie, své i sportovní. Zaměřil se na dějiny surfu a na jízdu po obřích vlnách. Vzal to pěkně od Havajců, přes Grega Nolla až k Lairdu Hamiltonovi. V té fázi nabídl film zajímavý dějový zvrat (Laird seznamuje svou matku s jejím budoucím manželem), a také naprosto unikátní záznam, kdy Laird po backhendové straně projíždí vlnou, která se nad ním láme a vytváří tak tunel. Je to záběr, který stojí za všechno čekání a nahánění času opakovačkami. Obojího je v Jízdě po obrech (Riding Giants) (2004), prvního dokumentu v historii, který zahajoval Sundance, pohříchu hodně. Natáčení Riding Giants probíhalo velmi dlouho, a než se ho diváci dočkali, mohli shlédnout dva námětem příbuzné adrenalinové dokumenty Step into Liquid a Billabong Odyssey.

Peralta zatím pracuje na scénáři k hranému filmu z prostředí Dogtownu. Producentem je David Fincher, režie putuje od producentova oblíbence Freda Dursta k Fincherovi samému a nakonec k Catherine Hardwickeové. Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown) pobaví příznivce skateu a inteligentní, ale oddychové zábavy. Jestli ale Peralta v Giants vykrádá Dogtown po formální stránce, v Legendách si vykrádá příběh a snímek tak pravověrné skatery, nebo diváky znalé Dogtownu spíše zklame.

V současné době se Peralta opět obrací k surfu. Chystá celovečerní verzi příběhu Grega Nolla, který v padesátých letech patřil na Havaji k průkopníkům sportu – podobně jako Dogtown, i tehdy šlo spíš o celkový životní postoj a styl. Nolla by měl hrát Ledger a Peralta se chystá snímek sám režírovat.

Recenze filmů Stacyho Peralty:
LEGENDY Z DOGTOWNU
JÍZDA PO OBRECH
DOGTOWN AND Z-BOYS

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.