Společnost CineStar koupila dvě konkurenční multikina Village Cinemas

13. 11. 2009 - 10:06 | Téma | red

Společnost CineStar koupila dvě konkurenční multikina Village Cinemas zdroj: tisková zpráva

Společnost CineStar, která provozuje největší síť multikin v ČR, koupila ve středu konkurenční firmu Village Cinemas Czech Republic. Získala tak její dva multiplexy Anděl a Černý Most v Praze. Počet multikin CineStar díky tomu vzrostl na 11. CineStar zároveň získala podíl na pražském trhu, kde dosud žádné multikino neprovozovala. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel CineStar Jan Bradáč, hodnotu transakce nezveřejnil.

Multikina CineStar tak nyní fungují v Praze, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Olomouci, Plzni, Liberci, Pardubicích, Mladé Boleslavi a Jihlavě. "Celá síť multikin CineStar v nové podobě zahrnuje 83 kinosálů, 14.698 sedadel a umožní odehrát až 350 filmových představení za jediný den," uvedl Bradáč.

Village Cinemas zdroj: tisková zpráva

Firmu Village Cinemas Czech Republic vlastní nizozemská společnost Village Společnosti CineStar v roce 2008 vzrostly tržby meziročně o 94 milionů korun na rekordních 483,3 milionu korun. Zisk CineStar loni obnášel 30,5 milionu korun a byl zhruba stejný jako v roce 2007. Firma Village Cinemas Czech Republic loňské výsledky hospodaření nezveřejnila. Roadshow International. Síť tuzemských multikin CineStar byla v závěru loňského roku rovným dílem vlastněna nizozemskou společností CineStar International a jednatelem této sítě multikin Pavlem Vodičkou.

Tržby tuzemských multikin loni poprvé pokořily hranici jedné miliardy korun. Zatímco v roce 2007 v jejich pokladnách skončilo 942 milionů korun, tak loni rekordních 1,026 miliardy korun. Do multikin v roce 2008 přišlo bezmála 8,6 milionu lidí, kterých bylo meziročně o 372.000 více. Podíl multikin na celkových tržbách biografů v loňském roce vzrostl na 84,2 procenta ze 78,5 procenta o rok dříve. Na celkové návštěvnosti kin se multiplexy podílely 66,5 procenta, zatímco v roce 2007 jejich podíl činil 63,8 procenta.
Počet multikin se v uplynulých letech v České republice rychle zvyšoval. První multiplex byl v Česku otevřen v roce 1999 a na začátku letošního roku jich bylo v provozu 24, z nichž desítka fungovala v Praze. Loni přibylo pět nových multikin. Zároveň ale byl v hlavním městě kvůli nízké návštěvnosti první multiplex zavřen, a to Cinema City v nákupním centru Novodvorská.

Expanze multikin v Česku pokračuje a jejich provozovatelé se nyní více zaměřují na krajská města. Například společnost Palace Cinemas Czech hodlá příští rok otevřít celkem tři nová multikina v Ústí nad Labem, Liberci a Ostravě. Počet tuzemských multikin Palace Cinemas díky tomu vzroste na devět. CineStar plánuje zprovoznit nové multikino v Ústí nad Labem.

Například v Pardubicích ale nyní již fungují dvě multikina, která svádějí tvrdý konkurenční boj o diváky. Dva multiplexy by měly příští rok díky otevření multikina Palace Cinemas promítat i ve stotisícovém Liberci. Loni na podzim totiž bylo na kraji města otevřeno multikino CineStar s osmi sály. V řadě měst už kvůli nástupu multikin přestaly promítat původní biografy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.