Spojenec

17. 2. 2008 - 22:43 | Téma | red

Spojenec zdroj: tisková zpráva

I ve svém nejnovějším snímku Spojenec (Inside Man) se Spike Lee zabývá svými starými dobrými tématy rasových stereotypů

I ve svém nejnovějším snímku Spojenec (Inside Man) se Spike Lee zabývá svými starými dobrými tématy rasových stereotypů. Zvolil však zatím nejpřístupnější formu – Spojenec je téměř čistá žánrovka s mile originálními zákrutami. Úspěchu filmu by mělo napomoci i skvělé obsazení. Škoda jen, že Lee místy před dlouhodobějším cílem upřednostňuje efekt okamžiku.

Do jedné banky v srdci Manhattanu vtrhnou maskovaní lupiči. Pochytají a zpacifikují všechny úředníky i klienty. Vydá to na několik desítek lidí. Po rutinním prohledání je únosci převlečou do pracovních kombinéz a šátků, které oblékají oni sami. Na ulici se mezitím srocuje policie pod vedením kapitána Dariuse (Willem Dafoe). Brzy ho ale vystřídá dvojice detektivů Keith Frazier (holohlavý Denzel Washington) a jeho pravá ruka Bill Mitchell (Chiwetel Ejiofor). Frazier je ambiciózní chlapík, kterému složitý případ naskýtá rozřešit tíživou životní situaci. Když totiž přepadení banky vyřeší, nemine jej profesní postup. A pak by se mohl oženit s vědomím, že rodinu uživí. Frazier naváže kontakt s hlavním únoscem Daltonem Russellem (Clive Owen) a vyslechne si podmínky, jaké si obvykle filmoví bankovní lupiči dávají: autobus a letadlo. Začíná strategická hra. Frazier zdržuje a drobné ústupky zločincům mění za propouštěné rukojmí. Brzy jsou ale jasné dvě věci: Russell je velmi inteligentní lupič a vysokou hru začne rozehrávat i majitel banky Arthur Case (Christopher Plummer). V bance je totiž něco, na čem mu velmi záleží. Něco, na čem mu záleží víc, než na penězích. Proto Case najme ostrou Madeline Whiteovou (Jodie Fosterová), aby se pokusila s únosci dohodnout.

Scénář debutujícího Russella Gewirtze je po většinu času chytrou skládačkou, která si spíš než celků všímá detailů. Diskutabilní je ovšem temná kapitola z Caseovy minulosti – lze jen stěží uvěřit, že by po sobě starý bankéř nezametl všechny rybí stopy. Celá historická zápletka je potom zachycena v komiksové zkratce, která je v protikladu s drobnokresbou v pasážích současného děje. Prvoplánovým efektem je moment Russellovy pomsty Frazierovi, nebo kopání díry v podlaze. Lehce nadbytečná je nakonec i sekvence, v níž si policisté představují následky útoku na banku. Lee sice obecenstvu poskytne akční scénu, ale nezbývá mu už čas na dostatečně propracované finále, které nakonec přichází jako zapomenutý a vychladlý sendvič. Skvělé jsou naproti tomu detaily, kterými režisér na pozadí uniformě maskovaných rukojmí + únosců (ti se navíc všichni oslovují pouze variacemi jména ‚Steve‘) jakoby mimochodem vykresluje New York jako město, kde jsou doma všechny kultury světa. Setkáváme se s mladým Sikhem, který si stěžuje, že si ho pletou s Arabem, s nartěnkovanou rachejtlí původem z Albánie a černý chlapec hraje gangsterskou hru „Kill Dat Nigga“… Nesporným kladem Spojence je také lehkost vyprávění, se kterou souvisí množství humoru vycházejícího z kouzla slovních dvojsmyslů.

Washingtonovou největší atrakcí je holá hlava a knírek. Neustále elegantní Frazier pro něj neznamená těžký oříšek. Clive Owen dal svému antihrdinovi Russellovi podobně fešácké charisma, jako Dwightovi v Sin City a dokazuje, že některé figury opravdu mohou diktovat tempo i zpod masky. Dafoeův Darius je lidský, skutečný policajt. Žraločí Whiteová Jodie Fosterové vnáší do Spojence nové vibrace, ale jako kdyby jí chyběla závěrečná scéna.

Vizuálně je Spojenec stylovou záležitostí. Studená a čirá světla kombinuje Matthew Libatique s množstvím subjektivních a z ruky braných záběrů. Umný střih Barryho Alexanderam Browna zaručuje, že Spojenec neztratí napětí ani v pomalejších pasážích, k čemuž dopomáhej i odsýpavý soundtrack Terencea Blancharda.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.