Spider-Man 3: z comicsu do filmu

2. 5. 2007 - 20:47 | Téma | red

Spider-Man 3: z comicsu do filmu zdroj: tisková zpráva

Režisér Sam Raimi právě uzavírá filmovou trilogii věnovanou comicsovému hrdinovi Spider-Manovi

Režisér Sam Raimi právě uzavírá filmovou trilogii věnovanou comicsovému hrdinovi Spider-Manovi. A bude to po všech stránkách velké. Rozpočet: 300 milionů dolarů (čímž je definitivně ukončeno desetileté kralování Titanicu žebříčku nejdražších filmů všech dob). Délka: 140 minut. Počet hrdinových nepřátel: 3. Počet hrdinových lásek: 2. Jenom dvojjediný Peter Parker alias Spider-Man zůstává na všechno sám. A pořádně se zapotí, aby to všechno vůbec stihl…

Peter Parker (Maguire) a Mary Jane Watsonová (Dunsová) Peter Parker (Tobey Maguire) to na konci druhého dílu dopracoval ke smíru se svým životním posláním – už navždy zůstane hrdinným Spider-Manem. Zároveň však své tajemství svěřil překrásné Mary Jane Watsonové (Kirsten Dunstová), která vše pochopila a padla Peterovi do náruče. Jejich lásce už nic nebrání… Jenže ouha, to by se na scéně nesměla objevit okouzlující plavovláska Gwen Stacyová (Bryce Dallas Howardová), jíž neschází jiskra ani dobré vzdělání. Comicsoví čtenáři se s Gwen poprvé setkali v prosinci 1965 (The Amazing Spider-Man č. 31). S milostným trojúhelníkem to ale tehdy bylo spíš naopak. To Gwen byla Peterovou první dívkou, až později si Mary Jane uvědomila, že ji všichni ti svalovci vlastně ani moc nezajímají a že na ni kdesi čeká obrýlený šprt…

Bryce Dallas Howardová jako Gwen Stacyová Ale zpět ke Gwen Stacyové. Tu nakonec potkal tragický osud (The Amazing Spider-Man č. 121, 1973), s nímž je i dnes obeznámen každý pravověrný fanda comicsů. Norman Osborn alias Green Goblin se dozvěděl o Spider-Manově identitě, pročež mu unesl dívku a ve své zlomyslnosti ji svrhl z Brooklynského mostu. Spider-Man sice zasáhl, avšak bylo už pozdě. Gwen Stacyová je mrtvá! Tehdejší čtenáři byli zděšeni, jednalo se o vůbec první náhlou a násilnou smrt v comicsu. Souběh událostí navíc rozpoutal čtenářské debaty: nezpůsobil Gweninu smrt náhodou Spider-Man oním prudkým trhnutím, jímž byl zastaven Gwenin pád?

Ve filmu však na Gwen stejný scénář jako v comicsu jistojistě nečeká – pokud i vám historka o Gwenině smrti připadá povědomá, nemýlíte se. Ano, obdobným způsobem ve filmu ohrožoval Green Goblin Mary Jane. Hrdina ale zasáhl úspěšně a svou milovanou zachránil. To si jen scenáristé comicsový děj vypůjčili a upravili k obrazu svému. Jak dopadne její příběh ve filmu, je tedy záhadou. A na její vyřešení si dokonce budeme muset počkat až do dalších dílů.

James Franco jako Green Goblin Rodině Stacyových se vůbec lepí smůla na paty už tradičně. Ještě dříve než Gwen umírá její otec George Stacy (James Cromwell), morální autorita pro celé město a policista, který má pod čepicí. O jeho osudu více The Amazing Spider-Man č. 90 (1970). To bylo tak: při jednom z ataků Doctora Octopuse na Spider-Mana se do přihlížejícího davu řítily trosky z polorozbořené budovy. George Stacy hrdinně zasáhne a zachrání před jistou smrtí nebohé děcko. Sám však umírá. Ještě předtím ale Peterovi svěří osiřelou Gwen – a přitom prozradí, že o hrdinově malém tajemství věděl už dávno.

Nové kolo Spider-Manova nikdy nekončícího boje se zločinem mu tentokrát přihrálo do cesty hned čtyři protivníky. Už dobře známým je Harry Osborn neboli Nový Goblin (James Franco). Dávné přátelství mezi Peterem a Harrym je zapomenuto, Harry má Petera za vraha svého otce Normana. Do superpadoušské hry vstupuje v novém kostýmu, ale zato s osvědčenou motivací – uškodit Spider-Manovi, jakkoli to jen bude možné. Harry proto dává stranou děsivou zelenou masku svého otce (není koho děsit) a namísto toho volí nenápadnou černou. Pravidelná aplikace otcova séra z něj nicméně činí osobnost obdobně nevyrovnanou, zároveň i supersilného bojovníka. Nutno dodat, že v comicsu ani jeden z Goblinů masku nenosil. Prostě jen vždycky po požití séra zesílil, zešílel … a zezelenal.

Spider-Man vs Sandman Nováčkem mezi Spider-Manovými nepřáteli je Flint Marko neboli Sandman (Thomas Haden Church), v comicsu drobný kriminálník, jehož služby často využívají jiní padouši. Vůbec poprvé se objevil v The Amazing Spider-Man č. 4 (1963). Ve filmu bude spor mezi Spider-Manem a Sandmanem záležitostí velmi osobní. Právě Flint Marko je prohlášen za onoho zloděje, který na útěku zastřelil Peterova strýčka Bena. I přestože jsme jasně v prvním díle viděli, kterak Peter lumpa pronásleduje a následně jej prohazuje oknem. Časy i potřeby autorů se ale mění. Ten pravý vrah tedy ve skutečnosti unikl. Po letech unikl z vězení, aby se při úprku dostal do jakéhosi vědeckého zařízení, kde byl ozářen a dematerializován. Sandman, neboli Písečný muž, se dovede přesýpat a měnit formy i podoby. Ale taky umí dát nový význam přirovnání „má pěsti jako kladiva“. Naštěstí Marko je jenom pouličním rváčem, kterého není těžké obalamutit. Filmový Flint Marko je vlastně takový dobrák od kosti, který měl v životě jenom smůlu. Na dráhu zločinu vstoupil ve snaze získat peníze na léčbu vážně nemocné dcerky, v comicsu tento srdceryvný nápad chybí, Sandman je jen prachobyčený, i když extrémně silný, rváč.

Venom v comicsu Druhé polovině Spider-Mana 3 by měl vládnout střet dvou mužů, kteří se setkali se záhadným mimozemským symbiontem – Petera Parkera a Eddieho Brocka, známého též jako Venom (Topher Grace). S Venomem do příběhu vstupuje jeden z pozdějších Spider-Manových protivníků. Ti dřívější, ať už to byli Norman a Harry Osbornovi, Sandman anebo Doctor Octopus, patří ke staré gardě let šedesátých. Zato Venom se zrodil až v dubnu 1988 (The Amazing Spider-Man č. 298) a na jeho podobě je to znát – namísto antropomorfních předchůdců je Venom postavou o poznání rozevlátější. A také komplikovanější. Spíš než o klasického zlouna se jedná o figuru tragickou, jež trestá svět za svá vlastní selhávání.

Topher Grace jako Eddie Brock První polovinu jeho osobnosti tvoří záhadný mimozemšťan, který v symbióze se svým hostitelem dokáže velké věci. Čtenáři jej zaznamenali v minisérii Secret Wars (1984), která řadu superhrdinů zaváděla do vesmíru. Spider-Man si z této výpravy přivezl svého černobílého přítele, který mu sloužil coby nový kostým (ve filmu se symbiont na Zemi dopravil s meteoritem). Zpočátku byl Peter s novým parťákem velmi spokojen, náhle mu totiž do arzenálu přibylo několik zajímavých zbraní. Jenže symbiont se ukazuje jako pořádný svéhlavec, jehož kroky chtějí mířit jiným směrem než ty Spider-Manovy. A proto jej ze sebe (a po usilovném boji) Peter setřásl… Druhou půlku nenávistného páru tvoří Eddie Brock, kdysi skvělý novinář (ve filmu fotograf), který se ale jednoho dne krutě zmýlil – ve svých článcích označil nevinného za masového zabijáka. Když Spider-Man skutečného vraha polapil, Brock se ocitl na dlažbě. Kdo může za Brockův pohnutý osudí? Spider-Man. Kdo jiný? Setkání obou zneuznaných znamená vznik monstra jménem Venom, které si chce Spider-Mana pořádně vychutnat.

Venom je očividným protipólem Spider-Mana. Eddie Brock i Peter Parker mají totiž mnoho společného: pohnuté dětství, kariéru fotografa i setkání s mimozemským symbiontem. Jenže zatímco Peter je silná osobnost, která moc dobře ví, že „s velkou silou přichází i velká odpovědnost“, a která je vždy nápomocna spoluobčanům, Eddie naopak odmítá odpovědnost za vlastní život přijmout a raději obviňuje druhé. Tam, kde Peter zrádného vesmířana odmítne, Eddie jeho vlivu zcela podléhá. Nově nabyté schopnosti nedovede využít ve prospěch druhých a naopak je utiskuje.

Na scéně se měl podle původních zpráv objevit také Lizard. Navdzory očekávání se tak ale nestalo. V kůži Lizarda se ukrývá nám dobře známý profesor Curt Connors (Dylan Baker), který na universitě učí Petera Parkera. Lizard debutoval v The Amazing Spider-Man č. 6 (1963). Osudným se mu stal experiment s DNA plazů. Pokus proniknout do tajů přírody se nezdařil, nebohý Connors se občas proměňuje v obří příšeru, která terorizuje New York.

Už teď je zřejmé, že mnohá naznačená témata trojka probrat nestihne. Není však nutno smutnit. Studio Columbia už oznámilo Spider-Mana 4. Tak zase za dva, za tři roky na viděnou…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.