Spider-Man 2 (upoutávka)

21. 7. 2004 - 15:21 | Téma | red

Spider-Man 2 (upoutávka) zdroj: tisková zpráva

Klip konečně venku! Peteru Parkerovi se nedaří skloubit svůj všední život s nočními dobrodružstvími Spider-Manovými, a tak hází latexové kvádro do koše... ovšem jen na chvíli. Tobey Maguire a Alfred Molina v hlavních rolích komiksového přepisu od Sama Raimiho. + Velká fotogalerie. V těsném závěsu za Tarantinovým Kill Bill Vol 2 se objevil i plný trailer ke Spider-Manovi 2 Sama Raimiho (Spider-Man, Téměř dokonalý zločin, Evil Dead)

V těsném závěsu za Tarantinovým Kill Bill Vol 2 se objevil i plný trailer ke Spider-Manovi 2 Sama Raimiho (Spider-Man, Téměř dokonalý zločin, Evil Dead).

Upoutávka je laděná vcelku konvenčně, s důrazem na VELKÝ charakter. Jak jinak si vysvětlit úvodní „Vědmin“ monolog: „Věřím, že v každém z nás se skrývá hrdina – posiluje nás, šlechtí…“
Hrdinou je opět "obyčejný (rozuměj lehce umolousaný) člověk" Peter Parker, který po nocích žije nebezpečný život Ochránce dobra. V pěkně střižené sekvenci to nejprv Spider-Man/ Peter Parker (Tobey Maguire) zabalí, protože už nestíhá zachraňovat a zároveň chodit do školy, na brigádu a za Mary Jane. Pak se ale ukáže Dr. Octavius/ Dr. Octopus (Alfred Molina) s kovovými chapadly. Zlo se rozšiřuje a Spider-Man se vrací do akce. Číhá na něj jednak syn minulého padoucha, Harry Osborn (James Franco), a také filmový polibek od Mary Jane Watsonové (Kirsten Dunst). Zazní chorály. A taky hlasatel.
Spider-Man 2 Klip ke Spider-Manovi 2 velmi studený přesto, že střihačsky je brilantní a rafinovaný. Obrazová stopa sama je mnohem zajímavější, než zvuková, která to celé táhne dolů. Je to i tím, že herci bez výjimky komiksově přehrávají, takže emoci bezpečně vytušíme už z výrazu tváře.
Expozice každého hrdiny je samozřejmě dovedena do absolutního výrazu (Peter Parker – dobrý nešika, Dr.Octopus – ďábel, Harry Osborn – slizák). Porozumí opravdu každý. A pokud ne, je tu soundtrack, který obrazu dodává jednoznačnou atmosféru.
Spider-Man 2 Zajímavý je styl kamery Billa Popea. Úhlem pohledu i kompozicí totiž jako kdyby většina záběrů vypadla přímo z komiksového sešitu.
Nejslibnější jsou však vizuální efekty. Spider-Man se pohybuje s ohromující mrštností. Navíc jej kamera následuje jako stín, takže by mohlo jít o strhující podívanou.

V souvislosti s doktorem Octopusem mě napadá, že i přes dostatečně padoušský Molinův výraz je figura v podstatě obětí vlastního pokusu, jakýsi Mr. Hyde. Mezi těmi ocelovými chapadly se mu tělo kymácí poměrně nemotorně a jsem zvědavý, čím bude čilému Spider-Manovi prohánět perka.

Spider-Man 2 U Petera Parkera stojí za pozornost fixace na modročervený dres. Když hrdina vidí dům v plamenech, automaticky rozepíná košili, jenže místo latexu se ukáže pouhé tílko, a tak Parker bezmocně svěsí ruce a přenechá lidi v tísni svému osudu.
Myslet si, že jsem hrdinou jen pokud mám určitý ohoz, je přinejmenším znepokojivé. Zvlášť, když to elastické kvádro samo o sobě žádné super funkce nemá. Vytváří se tu zdání instantní záchrany, Kola-Lokovy limonády a nad lidskou vůli vyhrává „osud“ - předurčenost.

Světová premiéra Spider-Mana 2 se chystá na 30.6., česká zatím až na 22.7., zato v 37 kopiích a s dabingem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.