Šňup

14. 6. 2004 - 13:34 | Téma | red

Šňup zdroj: tisková zpráva

Z prostředí konzumentů metamfetaminu neboli speedu. Snímek zavádí diváky do mikrosvěta teenagerů závislých na drogách, mezi losangelskými motely, domky a karavany

Snímek zavádí diváky do mikrosvěta teenagerů závislých na drogách, mezi losangelskými motely, domky a karavany. Do světa, v němž je speed tou nejvšednější věcí denní potřeby. S okolním vesmírem se obyvatelé této komunity střetávají pouze zřídkakdy. Občas však přijde nový zákazník... Mladík Ross (Jason Schwartzman) si zrovna přijíždí ke dealerovi Pavoukovi Mikovi pro dávku. Mike je vynervovaný, někde vytrousil zboží a teď se ho snaží znovu najít. Výstupy jeho holky Zajdy mu na klidu taky nepřidají. To teenager Frisbee, který neustále paří videohru, i Nikki (Brittany Murphyová) jsou tu vlastně jenom na návštěvě. Od Pavouka sice Ross odchází s nepořízenou, ale Nikki je naštěstí milenkou dodavatele pro místní trh, kovbojského Kuchaře (Mickey Rourke). A tomu se auto s řidičem náramně hodí... Třídenní jízda hlavních hrdinů křížem krážem chudinskou čtvrtí North Los Angeles Valley může začít.

Mike (John Leguizamo) Režisér a scénáristé filmu vsadili především na zajímavé charaktery a herecké výkony. Už v úvodních titulcích si každá z postav vysloužila nejen své jméno, ale i vlastní logo. (podobné, jaké mívají comicsoví hrdinové či rockové skupiny). Ross se ve světě drog teprve rozkoukává a pevně věří, že se jednoho dne vrátí ke své životní lásce Amy. Drogy má přece pevně pod kontrolou a může s nimi kdykoli skoncovat. Ani si nevšimne, že i on už pomalu začíná cvokatět. Jason Schwartzman ho představil jako umolousaného mladíčka, nervózně čekajícího na svou dávku. Nikki Brittany Murphyové je naivkou strachující se o svého psího miláčka, která už v životě nejednou naletěla, a taky za to už párkrát zaplatila. John Leguizamo (Pavouk) a Mena Suvariová (Zajda, rozhodně ne tak pohledná jako v Americké kráse) se přesně strefili do rozhádaného párku feťáků, jejichž dům je středobodem životů desítek přátel a „obchodních partnerů“.

(Ross) Jason Schwartzman Tím, kdo celému filmu kraluje, je však Kuchař Mickeyho Rourkea. Pokud nebylo zřejmé, proč si Robert Rodriguez vzpomněl na Rourkea a obsadil ho do Kdysi dávno v Mexiku i právě vznikajícího Sin City (v očekávané adaptaci kultovního comicsu se Rourke představuje jako dvoumetrový zabiják Marv, nejneústupnější drsňák z Města hříchu). Po Šňupu je jasné, že tuto úlohu Rourke zvládne na jedničku. Jeho Kuchařovi se sice tu a tam podaří vyhodit nějaký motel do povětří, jinak má ale svůj obor pod kontrolou a vypadá zdánlivě jako pohodář. Znepřátelit si muže ve sněhobílém kovbojském oblečku se však rozhodně nevyplácí.

Také některé vedlejší role stojí za zmínku: Peter Stormare a Alexis Arquette s sebou přinášejí motiv policejní reality show. Jejich muži zákona jsou zkarikovaným obrazem svých kolegů z detektivních seriálů či pořadů, které ukazují zatýkání podezřelých v přímém přenosu. Jako Rossovu sousedku, násilnickou lesbu, která si vydělává sexem po telefonu, uvidíme členku legendární skupiny Blondie Deborah Harryovou. Roličku Kuchařova homosexuálního šéfa si s gustem střihl Eric Roberts.

Frisbee (Patric Fugit) Jonas Akerlund, který se vedle režie podílel také na střihu filmu, má rozsáhlé zkušenosti z tvorby videoklipů (pro Madonnu natočil videa Music či Ray of Light) a na Šňupu je to znát. Neobvyklými úhly kamery, zrychlovanými, zpomalovanými či dokonce zastavovanými záběry i rychlým střihem se ke svým počátkům Akerlund přihlásil. Žádné novátorské postupy však od Šňupu neočekávejte. Po formální stránce si našli režisér a jeho štáb předobraz především v heroinovém dramatu Darrena Aronofskyho Rekviem za sen. Scény vizí hlavního hrdiny, v několika případech dokonce animované, navazují na snímky jako Trainspotting či Strach a hnus v Las Vegas.

V první polovině filmu pohlížejí scénáristé a režisér na své postavy se značnou měrou černého humoru. Ten se však s blížícím se koncem z příběhu postupně vytrácí na úkor morálního apelu a snímek začíná ztrácet na tempu. To ale nemůže zabránit tomu, aby si divák z kina odnesl zajímavý zážitek. Mnoho lepších snímků s tematikou drog v posledních letech rozhodně k vidění nebylo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.