Slumming

13. 2. 2006 - 19:29 | Téma | red

Slumming zdroj: tisková zpráva

Berlinale - soutěž: Dva znudění mladíci převezou vídeňského ožralu do Znojma. Podařená komedie Michaela Glawoggera. Švýcarsko-rakouská černá komedie původem dokumentaristy Michaela Glawoggera Slumming se může pochlubit úžasně podvratným námětem, výbornými hereckými výkony a hudbou jako med

Švýcarsko-rakouská černá komedie původem dokumentaristy Michaela Glawoggera Slumming se může pochlubit úžasně podvratným námětem, výbornými hereckými výkony a hudbou jako med. Ke konci se to sice celé poněkud rozpadá, nic to ale nemění na tom, že Slumming je pozoruhodný kousek, který by v českých kinech mohl mít šanci – a nejenom proto, že se napůl odehrává v ČR.

Slumming znamená bavit se na cizí účet a využívat přitom znaků jeho sociálního postavení. Sebastian (ležérně ledový August Diehl) je v tom mistr. Je to znuděný dandy v rozpuku mládí. Žije z peněz svého otce, který je zas má od své ženy, která je zase má díky své rodině atd. Sebastian se potlouká zimní Vídní a baví se. Různě. Zve na rande holky, které potká v chatroomech a u kafe jim pod stolem pomocí mobilu fotí kalhotky. Nejlepší obrázky posílá svému spolubydlícímu, kamarádovi a studentovi Alexovi (Michael Ostrowski). Po večerech pak Sebastian s Alexem zamykají nic netušící hosty v kavárně, posílají drinky dámám, květiny pianistovi, hlasitě koumají nad osudy kolemjdoucích a podobně.
Slumming Jednou natrefí na pana Kallmanna (Paulus Manker). Kallmann je básník ulice a ožrala. V jedné neuvěřitelné, minimálně napůl improvizované scéně pobíhá Kallmann po frekventované vídeňské ulici a cpe své výtvory náhodným chodcům, kteří odmítají, nebo se s ním dávají do řeči, ale spíš odmítají už z dálky a o to víc se Kallmann rozčiluje…
Skutečný rozdíl mezi Kallmannem a Sebastianem je pramalý. Oba chtějí něco říct a přitom jsou zaslepení vztekem. Díky tomu jim ve výsledku ke štěstí stačí, to co stačí: Sebastianovi prchavý úsměv z dětinské vylomeniny, Kallmanovi pár eur na lahev tuzemáku.
Sebastian s Alexem spatří ožralého Kallmanna chrápat na lavičce před vídeňským nádražím. A tady přijde to nejlepší ze Slumming. Kluci Kallmanna naloží do kufru, odvezou přes hranici a vyloží ho před nádražím ve Znojmě! Navíc mu seberou pas. Peníze samozřejmě vídeňský bohém nemá žádné.
Slumming Kallmann se probudí a s kocovinou za krkem si v Čechách připadá jako na jiné planetě. Chodí po nádraží a podle volebních plakátů opakuje „Myslim uprimne.“ Chce na vlak do Vídně. Nádražák jej v upřímné víře pošle na autobus, který Kallmanna doveze jenom do české příhraniční vísky. A protože ho nevezme krajan, jenž u silnice nakupuje sádrové trpaslíky, pokusí se Kallmann dostat do Rakouska jinak. Kráčí zasněženou zemí, střízliví a mrzne.
Ve Vídni se mezitím Sebastian umíněně zamiluje do učitelky Pii (Pia Hierzegger). Alexe mezitím popadnou výčitky svědomí a chce ohledně Kallmanna něco podniknout. Když se Pia o Kallmannovi dozví, zhrozí se nad Sebastianovou ubohostí a sama rozjede pátrání. Narazí na Kallmannovu barovou přítelkyni Hertu (Maria Bill) a spolu vyrážejí Kallmanna do Čech hledat.
Nešťastně zamilovaný Sebastian řeší svůj problém útěkem do Indonésie, kde se stává jakýmsi dobrovolným Kallmannem…

Slumming Nejsilnějším kusem Slumming je rozhodně Kallmannova odysea. V procítěném Mankerově podání se ožrala bez problémů stává skutečným hrdinou snímku a je škoda, že scénář Michaela Glawoggera a Barbary Albertové ve snaze o uzavření trojúhelníku neustále diváka vrací do Vídně.
Kallmannova dobrodružství, kdy jej od utopení v moravském rybníčku zachrání zahradní trpaslíci, nebo když se Rakušan stává senzací ranní směny v kravíně, kde jej objeví ženské, jsou totiž mnohem zajímavější a nakonec i zábavnější, než Piina vážná výprava, či Sebastianův útěk do exotické Jakarty.

Spádu Slumming napomáhá zkušený střih Christofa Schertenleiba progresivně snímaného materiálu Martina Gschlachta a tepající elektronická hudba.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.