Skřítek

15. 3. 2005 - 14:50 | Téma | red

Skřítek Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nejnovějším dílem Tomáše Vorla je celovečerní groteska, ve které se sbíhají figury z jeho předchozí CESTY Z MĚSTA a PRAŽSKÉ PĚTKY. V hlavních rolích Bolek Polívka, Eva Holubová, Jiří Macháček, Marika Procházková, Ivana Chýlková, Milan Šteindler a Tomáš Hanák. + Fotogalerie. Umírněnou Cestou z města (2000) se Tomáš Vorel vrátil do kin po dlouhých 4 letech od excentrického Kamenného mostu

SkUmírněnou Cestou z města (2000) se Tomáš Vorel vrátil do kin po dlouhých 4 letech od excentrického Kamenného mostu. Následoval dokument Z města cesta (2002) a nyní Vorel se svými obvyklými spolupracovníky chystá vkročit do vod, které mu přinesly největší úspěch – do vod grotesky.

„Řeznická groteska“ Skřítek spojuje figury Cesty a Výletu na Karlštejn, který byl součástí předlistopadové Pražské pětky. Vesnická rodina z filmu Cesta z města se přestěhovala za lepším do malého města. Otec (Bolek Polívka) pracuje jako řezník v masokombinátě, matka (Eva Holubová) je zaměstnaná jako pokladní v supermarketu. Dcerka (Anička Marhoulová) chodí na základní školu, ale technické Skpředměty jí nejdou a nebaví, je nejhorší ze třídy a tak má neustálé problémy se svým třídním profesorem (Tomáš Hanák). Synek (Tomáš Vorel ml.) studuje střední potravinářské učiliště, neboť otec z něho chce mít také řezníka. Avšak synáček je fyzicky slabý, navíc vegetarián, anarchista a kuřák marihuany, což je zdrojem věčných konfliktů s přísnou mistrovou (Ivana Chýlková), otcem i policisty (Jan Kraus, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel). Otec na výchovu nestačí, zejména když je váben mladou sličnou řeznicí (Marika Procházková). Ať se matka snaží sebevíc – navštěvuje kosmetické salony a psychiatry, manžel o ni zcela ztrácí zájem a nakonec se přestěhuje od rodiny k řeznici na ubytovnu. A tak matka kuje pomstu. Mezitím se motá skřítek, který vylezl z lesa a veškeré vážné situace obrací v absurditu a humor.

SkVětšinu rolí zabrala „rodina“ – a to jak ta skutečná, tak ta umělecká, sklepácká. Faktem je, že se Vorlovi podařilo Skřítka obsadit velmi známými herci s nepřehlédnutelným, i když výrazně specifickým komediálním nábojem.
Scénář si psal Vorel sám, navíc se spolu s kameramanem Markem Jíchou (Vaterland, Cesta z města) podílel na střihu. Hudbu složila Macháčkova populární kapela MIG 21.

SkObsazení i synopse budí naděje. Můj optimismus bohužel trošku chladí právě vydaná ukázka, která by mohla směle soutěžit o nejnudnější klip roku. Na rozdováděnou vybrnkávačku režie pouze mechanicky pokládá „vtipné“ výjevy o přibližně stejné, proklatě dlouhé stopáži. Prvních třicet vteřin působí dílko ještě svěžím dojmem, pak se však začíná opakovat. Žádná změna rytmu. Žádná gradace. A to má tenhle kus bez 3 vteřin celé 3 minuty! Je pozoruhodné, že s postupujícím časem jaksi ztrácí dech i kvapíková hudba.

SkZajímavostí, ale také možným diváckým úskalím Skřítka je, že Vorel v něm nechce mít dialogy – měly by je nahradit citoslovce, ruchy a hudba. Ponechám-li stranou, že v klipu minimálně jedna smysluplná věta slyšet je, bude režisérův koncept vyvolávat tlak na extrémně precizní vyprávění. Je to výzva, která nenechává prostor třetí cestě.

Skřítka nasazuje Warner Bros na 17.3. Jde již beztak o silný víkend: měl by mít premiéru Shimizův horror Nenávist (The Grudge) (Bontonfilm – 25 kopií), Richard Gere a romantika Shall We Dance? (SPI – 20 kopií) a východní akční smršťovka Klan létajících dýk (House of Flying Daggers) (HCE - 15 kopií). Důležitější ale je rozestavení domácích snímků v horkém předjaří 2005: 24.2. budou mít premiéru Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství (Bioscop – 34 kopií) a 10.3. Cieslarova Krev zmizelého (Bioscop – 18 kopií).
Tři týdny po Šílenství by mohl Skřítek dosáhnout slušného výsledku, a to zvlášť, když vezmeme v potaz, že další velký český titul - Román pro ženy - plánuje Bioscop uvést až 14.4. (v impozantních 38 kopiích).


Omluva:
V původním textu jsme chybně uvedli, že tvůrci vydali k filmu upoutávku: jedná se o ukázku. Tvůrcům i čtenářům se omlouváme.

update 11.12.: komentář k ukázce se vztahuje ke klipu, který byl z oficiálních stránek aktuálně odstraněn. Příští ukázce se budeme věnovat v novém článku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.