Škola superhrdinů (Sky High)

15. 6. 2005 - 10:06 | Téma | red

Škola superhrdinů (Sky High) zdroj: tisková zpráva

V závěsu za supermanskými hity léta přichází komedie Mikea Mitchella o střední škole pro superhrdiny. +Fotogalerie. Letos v létě nás čeká frontální útok supermanských filmů: Batman začíná (Batman Begins) již 14

Letos v létě nás čeká frontální útok supermanských filmů: Batman začíná (Batman Begins) již 14.7., Fantastická čtyřka (Fantastic Four) přijde 4.8.
Po takové ofenzívě by se mohla stát komedie Škola superhrdinů (Sky High) docela úlevnou podívanou. Zvlášť poté, co k filmu dorazila upoutávka, která překvapuje upřímnou hravostí.

Děti superhrdinů chodí na zvláštní střední školu, která v nich probouzí a rozšiřuje zděděné supervlastnosti. Tahle utajená škola se jmenuje Sky High a docela případně sídlí nad oblaky, na létajícím ostrově.
Škola superhrdinů Will Stronghold (Michael Angarano) je synkem nejlegendárnějšího ze superhrdinů, Captaina Strongholda (Kurt Russell) a Jetstream (Kelly Preston). Will je ale lůzr a nemůže v sobě žádnou superschopnost najít. V úvodním rozřazovacím testu, kde se oddělí zrno od plev a hrdinové od parťáků pak Willa učitel Boomer (Bruce Campbell) neomylně zařadí mezi parťáky. Trable bude mít hrdina i s děvčaty, s rodiči a vůbec se všemi, jak to tak u většiny dospívajících děcek bývá.
Až když se objeví starý nepřítel, který vyhrožuje Willovu otci, najde hrdina klíč ke schopnostem, jež jej učiní právoplatným následovníkem rodu Strongholdových.

Škola superhrdinů Upoutávka naznačuje, že Škola superhrdinů by nemusela mít daleko k lehké parodii na supermanský žánr. Tím by také mohla oslovit i trošku dospělejší publikum, než na jaké míří samotný příběh. Najdeme tu všechny možné známé superhrdiny a zejména odkazů k partičce z Fantastické čtyřky věnuje trailer maximální pozornost.
U podobných filmů je poměrně důležitá kvalita speciálních efektů a zatím to vypadá, že Škola superhrdinů s nimi nemá problém, a to na rozdíl třeba od přímé konkurence Dobrodružství Žraločáka a Lávovky 3D (The Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D) Roberta Rodrigueze, která by u nás měla být premiérována ve stejném týdnu (věřím ale, že materiál, který Rodriguez do svého traileru umístil, nebyl ještě úplně hotový).

Škola superhrdinů vzniká ve studiích Walta Disneye pod vedením Mikea Mitchella. Mitchell má na svém kontě zatím kousky jako Deuce Bigalow: Dobrej striptér (Deuce Bigalow: Male Gigolo), nebo Surviving Christmas. Ačkoli se jedná o komerčně velmi úspěšná dílka, jejich komediálnost, nebo nedej bože umělecká úroveň je ale dost rozporuplná. Možná ale právě se Školou superhrdinů Mitchell najde svůj rank.

Škola superhrdinů Obsazení snímku je na velmi slušné úrovni. Michael Angarano se objevil už v tragikomedii Camerona Crowea Na pokraji slávy (Almost Famous) a letos se v českých kinech kromě Školy superhrdinů objeví ještě ve dvou filmech: v symbolickém dramatu Thomase Vinterberga dle scénáře Larse von Triera Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy) a také jako jeden ze skejťáků v Machrech z Dogtownu (Lords of Dogtown) Catherine Hardwickeové.
Kurt Russell se naposledy představil jako americký trenér Herb Brooks v O’Connorově dramatu Hokejový zázrak (Miracle), je ale známý především díky spolupráci s Johnem Carpenterem na filmech jako Útěk z New Yorku (Escape from New York), nebo Věc (The Thing). I Russell nakonec hrál u Camerona Crowea, a to ve Vanilkové nebe (Vanilla Sky), remaku Amenábarova Abre Los Ojos.
Dávno si svou reputaci zasloužil i Bruce Campbell – spolu se Samem Raimim udělali dnes už kultovní The Evil Dead.

Premiéra v USA: 29.07.2005.
Česká premiéra: 13.10.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.