Simpsonovi ve filmu

26. 7. 2007 - 0:30 | Téma | red

Simpsonovi ve filmu zdroj: tisková zpráva

Dvacet let na televizních obrazovkách oslavili Simpsonovi a jejich tvůrci po svém – vstupem na filmová plátna

Dvacet let na televizních obrazovkách oslavili Simpsonovi a jejich tvůrci po svém – vstupem na filmová plátna. Plán na celovečerní snímek je už také letitý a není žádným tajemstvím, že scénář byl mnohokrát přepracován, doplňován a dolaďován. Dnes konečně můžeme vidět finální podobu, na níž už žádný z jedenácti scenáristů nic nezmění.

Ve Springfieldu je všechno při starém. Homer už zase trpí na své úlety. Když se naposledy hecovali s Bartem, jejich souboj skončil výzvou o „hanbatou“ jízdu na skejtu přes celé město. Jenže všechno se to trochu zvrtlo a Bárťas si prožil pořádný trapas. A aby toho nebylo málo, Homer si ještě přisadil. Rozjívený synátor začíná chápat, že i starostlivý přístup úzkoprsého pánbíčkáře Flanderse má něco do sebe. Aby toho nebylo málo, Homer si pořídil nového kamarádaroztomiloučkého pašíka, s nímž si užije spoustu legrace. Marge stejně všechny pozůstatky jejich řádění uklidí. Jen s biologickým odpadem je trochu problém. Nedávno vyčištěné springfieldské jezero by ho snad mohlo vyřešit. Takových kontejnerů se na jeho dno vejde. Přitom se Homer tak snažil, vlastně chtěl odpad zlikvidovat ekologicky. Smůla je, že Homerův skutek byl poslední kapkou k tomu, aby byl Springfield prohlášen za nejšpinavější místo ve Státech. A jako takového se ho Amerika hodlá zřeknout. Řešením je obrovská skleněná kupole, která celé město odřízne od okolního světa. Nastal čas najít viníka tohoto neštěstí a náležitě ho zlynčovat. A protože Homerova pověst hovoří sama za sebe, pátrání nezabere mnoho času...

Jací Simpsonovi ve filmu jsou? Největší a snad jejich jedinou chybou je, že jsou stejní jako v televizi. Filmový South Park: Peklo na Zemi onehdy nesl ve Spojených státech podtitul Bigger, Longer & Uncut (tedy Větší, delší, neprostříhaný) a svému názvu dokázal dostát. Simpsonovi jsou hlavně „delší“. Opravdu se díváme pouze na prodlouženou epizodu jednoho z televizních dílů, navíc čerpající z motivů, jež už tvůrci dříve využili. Onu „velikost“ by snad mohla zajistit nejmodernější dvojrozměrná animace, v porovnání s primitivní seriálovou podobou mnohem filmovější. Režisér David Silverman (Příšerky s.r.o.) si při práci s počítačem nijak nezadá s posledními z disneyovek. To vše při zachování původních výtvarných stylizací. A onu „neprostříhanost“ by mohl zastupovat jeden krátký pohled na Bartovu (slovem hrdinovým) „nudli“. Nic skandálnějšího, popřípadě odvážnějšího od filmu nečekejme. Ale tvůrci na nás koneckonců už v úvodu vyrukují s varováním, když Homera nechají pronést větu o troubovi, který zašel do kina a platí tu za něco, co může vidět v televizi zadarmo...

Zdánlivý nedostatek se ale snadno může obrátit v přednost. Jestliže se nekoná žádný velký příběh, který by Simpsony představil v nových souvislostech, pak si mohou být fanoušci zároveň jisti tím, že vše najdou na původním místě a v osvědčené kvalitě. Tedy na velmi solidní úrovni, a to jak co do slovního a situačního humoru, tak i schopností namíchnout kteréhokoli zarytého ideologa, ať to bude republikán (brilantní kousky nově zvoleného prezidenta Schwarzeneggera možná způsobí v Kalifornii hned několik zemětřesení), nebo snad ekologista (jinak zelení Simpsonovi se s chutí strefí do aktivismu, ať už drobného, anebo toho bombastického, reprezentovaného Alem Gorem a jeho Nepříjemnou pravdou či angažovanými rockeryzde zastoupenými skupinou Green Day). Hrozí-li snad chvílemi, že z příběhu vykoukne hollywoodský patos, okamžitě přichází nelítostný buchar humoru, který všechna nebezpečí zažehná a vše obrátí v parodično.

Pochopitelně i filmoví Simpsonovi jsou plní odkazů na popkulturní, společenské i politické (pesudo)události. A mnohdy i sami na sebe. Některé fóry totiž připomenou ty nejznámější epizody a scénky. Do děje navíc vstoupí každý, kdo ve Springfieldu něco znamená, valná většina z oblíbených figurek je navíc regulérním účastníkem děje a nikoli pouze cameem. A aby se objevil opravdu každý, filmu předchází groteska s Itchym a Scratchym. Nadmíru vypečená, nutno dodat. Vždyť se v ní objeví třebas Hilary Clintonová.

A na závěr jedno upozornění: Notoričtí prchlíci by si tentokrát měli počkat i na závěrečné titulkyMaggie během nich pronese svá první slůvka a nejslavnější springfieldská rodina zapěje hymnu svého milovaného města.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.