Shia LaBeouf

1. 10. 2008 - 15:23 | Téma | red

Shia LaBeouf zdroj: tisková zpráva

Shia Saide LaBeouf se narodil 11. června 1986 v Los Angeles. Je jedináček a jeho rodiče Jeffrey LaBeouf a Shayna Saidová se rozvedli

Shia LaBeouf Shia Saide LaBeouf se narodil 11. června 1986 v Los Angeles. Je jedináček a jeho rodiče Jeffrey LaBeouf a Shayna Saidová se rozvedli. Maminka byla tanečnice a otec cirkusový klaun. Jméno Shia zdědil po dědečkovi, který byl komikem. Shia také začínal jako komediant, vystupoval po kavárnách anebo i u sousedů. Mísí se v něm židovská a francouzská krev, slaví Vánoce i Chanuku. Rozhodl se stát hercem, když spatřil kamaráda v seriálu Doktorka Quinnová. Začal hledat agenty v telefonním seznamu; jedné z nich se líbil jeho komický monolog a začala ho zastupovat. Jeho mentorem a průvodcem po Hollywoodu se později stal herec Jon Voight.

Matka po rozvodu prodávala látky a bižuterii, bydleli tehdy v hispánské čtvrti Echo Park. Shiova základní škola byla určena pro talentované žáky, byl zde jediným bílým studentem. Na střední chodil do prestižní Hamilton Academy of Music v Los Angeles, chystá se na Yale.

Shia LaBeouf ve filmu Díry Hraje na bubny, vystoupil s hiphopovou skupinou MC G-Money. Rád poslouchá hudbu od System of a Down, 50 Centa, Eminema, Led Zeppelin a mnoha jiných. Začínal v televizních seriálech, objevoval se v epizodních rolích. To se změnilo s hlavní úlohou v sérii Stevensovi bodují v roce 2000. Disneyovská soap-opera vydržela v programu tři roky a Shia LaBeouf získal Emmy za hlavní roli Louise Stevense. Tehdy mu bylo šestnáct let. A to mu přineslo odměnu v podobě první filmový hit, opět u Disneyho. Ve filmu Díry (2003) si zahrál Stanleyho Yelnatse, kluka, který je poslán do nesmyslného vězeňského tábora pro nezletilé. Hrdinovo neštěstí se ale nakonec obrátí ve štěstí pro celou jeho rodinu. Objevil se tu po boku Jona Voighta a Sigourney Weaverové. Shia herecky zazářil, další štací byly akční komedie Charlieho andílci: Na plný pecky a polodokumentární film The Battle of Shaker Heights.

Shia LaBeouf V roce 2004 se Shia LaBeouf představil ve sci-fi Já, robot. O rok později přišla úloha Chase Kramera v kasovním trháku Constantine s Keanu Reevesem v titulní roli. A také nesmělý sportovní začátečník Francis Ouiment v rekonstrukci Golfový sen (2005) .V Atentátu v Ambassadoru (2006) zosobnil studentíka Coopera. A účinkoval tak ve své vůbec první „nahé scéně“, kdy jeho hrdina řádí pod vlivem LSD.

Některé ze svých rolí si prý vybral, aby se zbavil označení dětský herec. Jeho cílem je získat obdobný věhlas, jaký má nyní Eliah Wood. Tedy slavný aktér z hollywoodských velkofilmů, který si může vybírat projekty podle svého gusta. LaBeouf doufá, že podobných met dosáhne rolí v Trasformers. Není prý nic lepšího než blockbuster za čtvrt miliardy dolarů, v němž válčí roboti. Už dnes má smlouvu na druhý a třetí díl. A potom prý s herectvím skoncuje.

Shia LaBeouf ve filmu Disturbia Rok 2007 je pro Shiu LaBeoufa průlomovým. Objevil se v Transfomers, k nimž ho váže osobní vztah – býval prý fandou původního animovaného seriálu i filmu z roku 1986 (tedy ze stejného roku, kdy se on sám narodil). Ale také jsme jej spatřili v Disturbii, kde ztělesňuje jednoho z teenagerů, kteří mají domácí vězení a podezírají souseda z vraždy. Namluvil též Codyho Mavericka v animované parodii Divoká vlna. Z těchto tří úloh si nejvíce cení Kalea v Disturbii. Nejnověji se objevuje jako mladý parťák ústředního hrdiny v Indiana Jonesovi a království křišťálové lebky (2008), v pořadí čtvrtém dobrodužství oblíbeného Indyho (Harrison Ford). V úlohách rozervaných mladíků, kteří se přerodili v akčního reka, pokračuje v thrilleru Oko dravce (2008).

Filmografie: Díry (2003), Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda (2003), Charlieho Andílci: Na plný pecky (2003), The Battle of Shaker Heights (2003), Já, robot (2004), Constantine (2005), Golfový sen (2005), A Guide to Recognizing Your Saints (2006), Atentát v Ambassadoru (2006), Disturbia (2006), Divoké vlny (2007, pouze hlas), Transformers (2007), Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008), Oko dravce (2008)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.