Selma Blairová

29. 8. 2008 - 10:55 | Téma | red

Selma Blairová zdroj: tisková zpráva

Talentovaná herečka se objevuje v komediích a v teenagerských snímcích. Tato talentovaná herečka patří k největším nadějím amerického filmu, své kvality však zatím nedokázala plně uplatnit

Selma Blairová Tato talentovaná herečka patří k největším nadějím amerického filmu, své kvality však zatím nedokázala plně uplatnit. Objevuje se hlavně ve vedlejších rolích v průměrných hollywoodských komediích a v snímcích pro teenagery.

Selma Blairová se narodila 23. června 1972 v Southfieldu (stát Michigan). Vystudovala angličtinu na Michigan University, protože však snila o kariéře fotografky, rozhodla se pro život v New Yorku. Zde však brzy změnila priority a zaměřila se na herectví, učila se mu dokonce ve slavné Stella Adler Conservatory. První profesní zkušenosti získávala v reklamách, brzy se začala prosazovat také v televizi. Objevila se v několika seriálech (například v lehce surrealistickém sitcomu Dobrodružství Peta a Peta z roku 1993 či v dobrodružné sérii Xena). Celovečerním debutem Selmy Blairové se stala komedie s Kevinem Klinem Svatba naruby (1997). V několika dalších filmech poté získala epizodní úlohy (ve snímku Vřískot 2 pouze namluvila hlas v telefonu), výjimkou byla hlavní role v nezávislém teenagerském dramatu Strong Island Boys (1997). Nezávislí filmaři ostatně dali Blairové v letech 1997 a 1998 hned několik příležitostí. Ve třech z nich hrála společně se Summer Phoenixovou (v sociálním dramatu Na vlastní pěst, v hudebním dramatu Girl či v teenagerském snímku Posední mejdan, v němž se představili též Jennifer Love Hewittová či Seth Green).

Selma Blairová: Prostě sexy Průlom v kariéře Selmy Blairové nastal v roce 1999. Již o rok dříve byla sice obsazena do hlavní role v sitcomu z prostředí reklamní agentury Getting Personal, po natočení pilotního dílu však byla nahrazena Vivicou A. Foxovou. Také televizní seriál Amazon High, v němž Blairová účinkovala, velmi brzy skončil, do třetice to však již vyšlo a titulní úloha v sitcomu Zoe jí otevřela dveře do Hollywoodu. Fanoušky si Blairová začala získávat i díky nové filmové verzi klasického románu Nebezpečné známosti. Kýčovitý snímek o zlaté mládeži, který byl u nás uveden pod názvem Velmi nebezpečné známosti (1999), je určen hlavně vrstevníkům hlavních hrdinů. Účinkovali v něm i další mladé hvězdy Reese Witherspoonová, Ryan Phillippe či Sarah Michelle Gellarová. Witherspoonové ostatně Blairová sekundovala v roli „seriózní brunetky“ v jejím komediálním velehitu Pravá blondýnka (2001). Teenagerům je určena i romance Zůstaň se mnou (2000) s Freddiem Prinzem Jr. a Julií Stilesovou. Jedním z mála ústředních partů, do nichž byla Blairová obsazena, byla žena se sebevražednými úmysly, kterou si jako rukojmí vezme bankovní lupič v krimidramatu Tak mě zab (2001).

Selma Blairová ve filmu Pravá blondýnka K nezávislým dramatům se Blairová vrátila zatím pouze jedinkrát, a to účinkováním v povídce Fiction ze snímku Todda Solondze Storytelling (2001). Představila se v něm v roli dívky, která se - snad ve snaze získat literární inspiraci - nechá sexuálně ponížit vlastním učitelem. Poté se ale vrátila ke snímkům středního proudu, a spíše k těm podprůměrným. V gangsterském dramatu Highway (2002) jí byli partnery Jake Gyllenhaal a Jared Leto. V poněkud obhroublé komediální romanci Prostě sexy (2002) o trojici mladých žen, které lavírují mezi hledáním životního partnera a užíváním si života, po jejím boku účinkovaly pro změnu Cameron Diazová a Christina Applegateová. Romantická komedie Mužská záležitost (2003) o milostném trojúhelníku (jeho další dva vrcholy tvoří Jason Lee a Julia Stilesová) rovněž rozhodně nepatřila k vrcholům svého žánru. Z průměru se tak vymyká snad pouze autorský debut herce Scotta Caana o dvojici dvacetiletých barových povalečů Dallas 362 (2003).

Selma Blairová: Hellboy Svou pověst co do výběru rolí Selma Blairová v poslední době posílila úlohou agentky Liz Shermanové v dobrodružné komiksové fantasy Hellboy (2004). I přes nepříliš velký prostor zde podává pozoruhodný výkon. Objevuje se také v pokračování tohoto titulu, nazvaném Hellboy 2: Zlatá armáda (2008). Její hrdinka už nabrala žensky odvážnější rysy. Ještě předtím se ale objevuje v hořké komedii V dobré společnosti (2004) s Dennisem Quaidem, v komedii od legendárního tvůrce extravagantních filmů Johna Waterse A Dirty Shame (2004) či v tuctovém teenagerovském hororu Mlha (2005). Obdobný průměr na poli melodramat tvoří pro změnu snímek Chuť lásky (2007).

Drobná brunetka, která se nevyhýbá ani rolím sexuálně otevřených žen (Zůstaň se mnou, Prostě sexy) či účinkování ve snímcích způsobujících pobouření (Storytelling), má šanci proniknout i do té nejvyšší hollywoodské ligy. Již ve svých dosavadních filmech občas zastínila kolegy mnohem zvučnějších jmen, a to i na relativně malém prostoru, který jí byl svěřen.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.