Sean Connery

29. 11. 2004 - 9:03 | Téma | red

Sean Connery zdroj: tisková zpráva

Rodáka z Edinburghu proslavil agent 007. Sean Connery (přesně se tento známý herec jmenuje Thomas Sean Connery) se k herectví dostal až v pětadvaceti letech

Sean Connery Sean Connery (přesně se tento známý herec jmenuje Thomas Sean Connery) se k herectví dostal až v pětadvaceti letech. Měl za sebou službu v námořnictvu, zkušenosti s pózováním výtvarníkům či třetí místo v kulturistické soutěži Mr. Universe. Debutovou úlohou se pro Seana stala rolička v dramatu Lilacs in the Spring, jeho první výraznou rolí je po boku Lany Turnerové v dramatu Another Time, Another Place (1958) a ke konci 50. let se představil jako jeden z lumpů v akčním snímku Tarzanovo největší dobrodružství. Pak přišla další dekáda a Connerymu nabídla příležitosti mnohem zajímavější.

Až čas prokázal, jak prozíravé bylo rozhodnutí producentů vybrat z mnoha kandidátů do role Jamese Bonda, nonšalantního špiona s povolením zabíjet, neznámého Skota Seana Conneryho. Z Dr. No (1962), první z adaptací literární série Iana Fleminga, se stal obrovský hit v celém západním světě a další pokračování na sebe nenechala dlouho čekat. V rychlém sledu tak Connery rozmnožil svou filmografii o další čtveřici bondovských titulů: Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball a Žiješ jenom dvakrát. V roce 1967, kdy měl premiéru poslední z vyjmenovaných filmů, se Connery na bondovské sérii již odmítl podílet a zatoužil se věnovat také jiným projektům.

Sean Connery Již během natáčení bondovské série si Connery zahrál v thrilleru Alfreda Hitchcocka Marnie či v dramatu z vojenského kárného tábora Pahorek. Oba snímky přes nesporné kvality výrazný úspěch neměly. První z filmů Conneryho postbondovské kariéry, western Shalako s Brigitte Bardotovou, byl vyloženě propadák. A protože se producentům bondovek nepodařilo v Georgovi Lazenbym najít důstojného Conneryho nástupce a film V tajné službě Jejího Veličenstva skončil neslavně, byl z toho v roce 1971 jednorázový Conneryho návrat v bondovce Diamanty jsou věčné.

O nabídky na spolupráci s dalšími filmovými hvězdami neměl Connery ani v příštích letech nouzi. V historickém dramatu Johna Hustona Muž, který chtěl být králem o britském koloniálním vojákovi, který je himalájskými domorodci prohlášen za boha, se Connery představil společně s Michaelem Cainem. V filmu Robin a Mariana, jedna z mnoha variací příběhu slavného zbojníka, účinkoval po boku Andrey Hupburnové. Ve válečném dramatu Richarda Attenborougha Příliš vzdálený most se Connery ocitl mezi desítkami hvězd. Po řadě dalších hitů z počátku 80. let jako První velká vlaková loupež či Outland dostal Connery ještě jednu nabídku na Jamese Bonda. A přijal. Nikdy neříkej nikdy, bondovka mimo klasickou sérii, se nakonec stala Conneryho definitivně poslední.

Sean Connery I v druhé polovině 80. let Connery natočil řadu pozoruhodných snímků. Film Jméno růže, adaptace románu Umberta Eca, snad ani nemohl zastínit předlohu, první díl série Highlander si však vydobyl pozici jednoho z předních snímků žánru fantasy. Neúplatní přinesli Connerymu Oscara za vedlejší roli.

Postavení legendy světového filmu potvrdil Connery rolí dr. Henryho Jonese seniora v Indiana Jonesovi a poslední křížové výpravě. Duo Spielberg - Lucas se tím jasně přihlásilo k tomu, že právě James Bond byl jedním z předobrazů jejich hrdiny. Mezi čestné role patří i skotský arcilotr ze špiónských Mstitelů a Allan Quatermain v právě premiérovaném snímku Liga výjimečných. Tento původně literární hrdina byl totiž dalším z předobrazů dobrodruha Indiana Jonese. A jako většinu stárnoucích hvězd i Conneryho nakonec potkaly úlohy mentorů hlavního hrdiny ve snímcích Vycházející slunce, Skála či Osudové setkání.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.