Scary Movie 4

8. 6. 2006 - 8:14 | Téma | red

Scary Movie 4 zdroj: tisková zpráva

Tak, a je to tu zas. Úspěšná série hororových parodií, kterou započali bratři Wayansové a dnes ji spravují klasici z tria ZAZ David Zucker a Jim Abrahams, dosáhla svého čtvrtého pokračování

Tak, a je to tu zas. Úspěšná série hororových parodií, kterou započali bratři Wayansové a dnes ji spravují klasici z tria ZAZ David Zucker a Jim Abrahams, dosáhla svého čtvrtého pokračování. A s ním přišel další atak na nejnižší patra humoru.

Vše se zdá být při starém – naivní blondýnku Cindy Campbellovou (Anna Farisová) neustále pronásledují monstra jako vystřižená z filmového hororu. Její kamarádka Brenda (Regina Hallová) se peleší s kdekým. A prezident Harris (Leslie Nielsen) zase tropí jeden mezinárodní skandál za druhým a víc než o osud planety, právě napadené mimozemšťany, se strachuje o kachničku z dětské knížky pro nejmenší. Záchrana světa v nerovné válce tak spadne do klína rozvedenému jeřábníkovi Tomu Ryanovi (Craig Bierko), jenž právě dostal ten nejjednodušší úkol ze všech – přežít víkend s malou dcerkou Rachel a synem Robbiem, jímž puberta mlátí ze strany na stranu. Tedy – byl by to jednoduchý úkol, kdyby se mu do cesty zrovna nepřipletla pohledná Cindy a především výše zmínění mimozemšťané. Povede se Tomovi najít cestu k Robbiemu, jenž má svého otce za příkladného zbabělce? Nalezne způsob, jak zastavit nelítostné řádění podivných mimozemských bytostí? A získá si během své odysey Cindino srdce?

Fanoušci předchozích dílů mají do kinosálů dveře otevřené i tentokrát: košilaté a zároveň vousaté fórky strefující se do úspěšných a populárních filmů (tvůrci se už neomezují na horor, ale rozšířili své působení přes thrillery a dramata až k romanci) obsahuje také díl číslo čtyři. Otázkou je, zda tyto vtípky mohou polechtat bránice soudnějších diváků. Obdivovatelům série snad nejlépe poslouží pouhý výčet snímků, které se do zorného pole parodistů dostaly tentokrát: Nenávist, Saw: Hra o přežití, Válka světů, Vesnice, Million Dollar Baby a Zkrocená hora. Nezávislého pozorovatele, který do sálu pouze zabloudil, může potěšit jenom délka filmu – celkem rozumných 83 minut.

Někde tady je nutno začít lkát nad konci dvou členů kdysi důvtipného tria ZAZ, Davida a Jerryho Zuckerů a Jima Abrahamse, kteří uspěli sérií parodií plných absurdních hříček a modelově hloupoučkých hrdinů. Kouzlo originálních vzorů Připoutejte se, prosím! (1980) nebo Bláznivá střela (1988) je zapomenuto. Netěšte se ani na opakování třeskutých Žhavých výstřelů (1991), ba ani na vybrakovanou, avšak stále ještě solidní Bláznivou střelu 33 a 1/3: Poslední trapas (1994). Až nyní je patrné, jakým požehnáním bylo nemuset sledovat obhroublý humor dotýkající se vyměšování a sexuality ve slavných dobách bratrů Zuckerových a Jima Abrahamse. Z nich jedině Jerry Zucker během let dezertoval k režii „obyčejných“ filmů, povedených (melodrama Duch) i méně podařeným (artušovská romance První rytíř). Dezertoval včas. Ještě předtím, než se typ parodií ZAZ okoukal. A to se stalo už někdy mezi Žhavými výstřely 2 (1993) a Bláznivou střelo 33 a 1/3 (1994).

Také autoři jedničky a dvojky Scary Movie bratři Marlon, Shawn a Keenen Ivory Wayansovi se pokoušeli navázat na oblíbený humor ZAZ. Zároveň však přitvrdili směrem k důsledně popisným záchodovým vtípkům, které útočily na zdraví publika. Snad s cílem ulevit divákově žaludku byla od třetího dílu série svěřena mistrům samým – nejprve Davidu Zuckerovi a čtvrtému ze „tří mušketýrů“ ZAZ, scenáristovi Patu Proftovi, nyní se k nim připojil také Jim Abrahams. Sluší se dodat, že míry nechutností, jakou si „užili“ diváci prvního a zejména druhého dílu Scary Movie jsme již podruhé za sebou naštěstí ušetřeni. Oproti trojce naopak tvůrci opět lehce přitvrdili.

Ozvláštnit jinak nepříliš zajímavý titul se tvůrci pokusili alespoň angažováním chvalně i nechvalně známých osobností amerického showbyznysu. Snímkem se tak mihnou někteří slavní herci (a zpěváci, rapeři, sportovci, baviči...). Snad nejvtipnější momenty snímku vyšly na basketbalovou hvězdu Shaquilla O’Neala a nám neznámého psychologa s vlastním televizním pořadem Phila McGrawa, kteří po vzoru hrdinů hororu Saw: Hra o přežití bojují za pomoci Shaqových basketbalových (ne)dovedností o život. O mnoho hůře dopadl neméně slavný a do ženské paruky oděný boxer Mike Tyson. Z trojky Scary Movie sem zavítalo duo černošských komiků Anthony Anderson a (v tuzemsku naštěstí opomíjený) Kevin Hart. Tu a tam se mihne i: Charlie Sheen, který skončí zle nedobře po vzoru jednoho z hrdinů Nenávisti, jehož si v originále zahrál Bill Pullman. Bill Pullman samotný se objeví jako vůdce izolované komunity (původně Williams Hurt) z dramatu Vesnice. Michael Madsen, který naváže na pološíleného farmáře, jehož ve sci-fi Válka světů ztělesnil Tim Robbins.

O mnoho víc toho skládačka záběrů převzatých z prapodivně zvolených snímků doplněná o scény s pomateným prezidentem à la generál Benson ze Žhavých výstřelů nenabízí. Scary Movie 4 nemá výraznější ambici uspět v poli filmových parodií a za komerčním úspěchem pouze surfuje po povrchu žánrů i jednotlivých parodovaných snímků. A těžko předpokládat, že v případě pětky tomu bude jinak. Jisté je jen jedno: s premiérou Scary Movie 5 se počítá pro rok 2008…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.