Santa je úchyl (Bad Santa)

3. 11. 2004 - 5:57 | Téma | red

Santa je úchyl (Bad Santa) zdroj: tisková zpráva

Cannes 2004: Billy Bob Thornton jako Santa Claus s notnou vrstvou "fuck off" make upu. Režie: Terry Zwigoff (Přízračný svět), námět: Ethan a Joel Coenové. Napsal: VOJTĚCH RYNDA. +Fotogalerie

Bad Santa: Fotogalerie Bad Santa je jeden z nejlepších dárků k Vánocům. Pokud vás taky tak ničí šílený "sváteční" mumraj a znechucuje jejich ušlechtilý "mějme se všichni rádi!" duch, potom vás Bad Santa polije živou vodou a zafunguje jako terapie, která rozbouřený a přeslazený (před)vánoční svět vrátí bezpečně zpátky do náležitých kolejí.

V USA si Vánoce přislazují snad ještě víc než v Čechách. Jednou ze součástí svátečního šílenství je převlékat dospělé chlápky do kostýmů Santa Clause a stavět je do nákupních center, aby je mohly oblézat dychtivé děti, které na Santu ještě věří. Jenže tenhle Santa je jiný. Vychlastá toho víc než vy kdy přeplavete, kouří jako fabrika, nadává hůř než černoši ve špatných akčních filmech, jí jako prase, chrápe, provozuje ve zkušebních kabinkách anální sex s tlustými ženskými... a v neposlední řadě umí otevírat sejfy. To ho kdysi spárovalo s Marcusem, černošským trpaslíkem, se kterým od té doby tvoří neporazitelné duo: před každými Vánocemi přetrpí několik týdnů v těch pitomých převlecích mezi všemi těmi uslintanými tlustými prcky, aby pak v příslušném nákupním centru na Štědrý den po zavíračce "nakoupili" za pět prstů a ještě k tomu vyloupili trezor. "Tržba" jim pak vystačí na další bezstarostný rok.

Bad Santa Letos je to ale jiné. Willieho - protože tak se Santa jmenuje - asociální chování už překonává veškeré meze, což párek komediantů vystavuje šťouravému oku ochranky. Willie se zároveň začne častěji vídat (slovo "přátelit" u něj nepřipadá v úvahu) s jedním mimořádně pitomým a tlustým děckem ze supermarketu a nakonec se mu nakvartýruje domů. A do třetice - může se taky stát, že tentokrát se lup bude dělit na víc dílů než jindy.

Bad Santa je film, který se prostě nedá vyprávět. Santu Willieho v něm totiž hraje Billy Bob Thornton. Je to kruté srovnání, ale pohled na něj mi připomněl historky o tom, jak pouhá přítomnost Jiřího Macháčka na plátně v Ondříčkově Jedna ruka netleská vyvolávala v divácích gaudium: Billy Bob jako by prostě ani nemusel nic moc dělat a člověku tečou slzy smíchu. Představte si ho, jak sedí v uváleném santaclausovském kostýmu polorozvalený na židli, každou chvíli si přihne z placatky, tváří se neuvěřitelně zpruzeně a na každé z nekonečné řady dětí, které mu dychtí sedět na klíně, jen vyštěkne "a co chceš kurva (k Vánocům) ty", než ho zase pošle do háje. Nebo jak ho úplně zkárovaného vyváží eskalátor na pracoviště, kde milý Santa před očima vyděšených dětí a jejich rodičů vztekle rozmlátí nakašírované vánoční kulisy včetně sádrového soba. Sakra, vždyť ono úplně stačí, když Billy Bob Thornton v tom obludném kostýmu natáhne s nenapodobitelným "víte co mi všichni můžete" výrazem z cigára: ten člověk má prostě grácii a tenhle film mu patří.

Bad Santa Vypadá to, že během filmu se toho kromě téměř nevyčerpatelné série gagů na téma nevhodné chování (nikdy by mě nenapadlo, jak zábavná může být scéna, kdy se dospělý chlap, trpaslík a tlustý fracek navzájem nakopou do rozkroků) zas tak moc neděje. To však neznamená, že by se Bad Santa spoléhal jen na komický efekt scének a neměl promyšlený scénář. Nejenže všechny vedlejší linie příběhu dospějí do konce; on Willie dokonce projde jakousi proměnou k lepšímu a film tak dostane cosi na způsob happyendu, ale přitom ani na chvíli nepřitaká kýčovitosti vánoční propagandy. Jiný takhle důsledně antivánoční film aby člověk pohledal - nemluvě o tom, že Bad Santa se stíhá jedním dechem vysmát i politické korektnosti a konzumu.

Story k Bad Santovi napsali známí nonkonformisté bratři Coenové, kteří ho taky spoluprodukovali. Ve finální podobě scénáře však jejich obvyklé cizelérství do značné míry překryla tlustá vrstva "fuck off" make upu, která způsobuje, že ten film není jen pro vybrané labužníky, nýbrž naprosto pro všechny, komu zdeformované Vánoce lezou krkem. Režie se ujal Terry Zwigoff, jenž dal svou nechuť nad chozením po vyšlapaných cestičkách dost jasně najevo svým Přízračným světem a dokumentem Crumb.

Bad Santa Tuzemským divákům Bad Santa opepří Vánoce bohužel až za rok. Jediné, co by v českých podmínkách mohlo obrousit jeho hrany, je fakt, že u nás si Santa Claus zatím žádnou zvláštní popularitu nevybojoval. Každý sice ví, kdo tenhle dědula je, ale tím, že v našem povědomí nehraje takovou roli, můžou některé z gagů ztratit na účinnosti. Ale nešť: pevně věřím, že každého, kdo z trapné rádobysváteční atmosféry, jíž jsou v tenhle čas roku plná média i supermarkety, vidí rudě, musí Bad Santa přivést do euforie. A Billy Bob Santa si mezitím za zvuků pohřebně pomalé Tiché noci pořádně zasouloží, vyžahne na ex půl flašky špiritusu a pak prostě vytuhne. Šťastné a veselé!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.