Sandra Bullocková

27. 5. 2007 - 18:54 | Téma | red

Sandra Bullocková zdroj: tisková zpráva

Ačkoli se prosadila v akčních snímcích jako Demolition Man či Nebezpečná rychlost, za jejím úspěchem stojí především komediální talent

Sandra Bullocková Ačkoli se prosadila v akčních snímcích jako Demolition Man či Nebezpečná rychlost, za jejím úspěchem stojí především komediální talent. Ten prokázala nejen v celé řadě romantických komedií, ale i v akčních komediích.

Sandra Annette Bullocková se narodila 26. července 1964 v Arlingtonu (stát Virginia). Během vysokoškolských studií herectví na East Carolina University se věnovala sportovnímu tanci. Krátce před absolutoriem se Sandra odhodlala k odjezdu za prací do New Yorku, kde působila na proslulé divadelní scéně Neighbourhood Playhouse. V roce 1988 například sklidila výrazné kritiky za výkon v dramatu No Time Flat. To už ale měla za sebou také filmový debut v ultranásilném akčním snímku Hangmen (1987). Jako řada hereček před ní ale hledala zpočátku uplatnění hlavně v televizních produkcích. Ani sitcom Starting From Scratch (1988), ani sci-fi Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (1989), v němž se poprvé Bullocková představila ve větší úloze, příliš velkou díru do světa neudělaly. Slibný rozjezd kariéry měl zajistit další sitcom Working Girl (1990), natočený podle filmového hitu s Melanií Griffithovou a Sigourney Weaverovou Podnikavá dívka. Příběh se Sandrou v úloze ambiciózní asistentky, která načas přebírá práci po své šéfové, si však přízeň diváků dlouho neudržel. Televizní obrazovce tedy dala Bullocková navždy vale a pokoušela se prorazit v menších filmových produkcích.

Sandra Bullocková První z mnoha romantických hrdinek Sandry Bullockové byla biochemička Diane v komedii Nápoj lásky č. 9 (1992), která za pomoci tajemné chemikálie nachází spřízněnou duši v kolegovi z práce Paulovi. Sandra si zde vyzkoušela později tolik úspěšnou úlohu ošklivého káčátka se srdcem na dlani, z kterého se vyklube „ta pravá“ pro hlavního hrdinu. Na přelomu let 1992-93 pak šla Bullocková doslova z role do role; za zmínku stojí například generační drama z Los Angeles Když končí párty (1992) a především thriller Záhadné zmizení (1993), ve kterém účinkovali také Jeff Bridges a Kiefer Sutherland. Po podprůměrném akčním snímku Amazonka v plamenech a dramatu Zápas s Hemingwayem (oba 1993) navíc zazářila ve futuristickém snímku Demolition Man (1993). Z filmu, který měl být především soubojem dvojice akčních hvězd Sylvestera Stallona a Wesleyho Snipese, si mnozí diváci pamatují mladou policistku s živým zájmem o praktiky z barbarské minulosti. V roce 1994 se ocitla Bullocková po boku Keanu Reevese jako nedobrovolná řidička autobusu uhánějícího ulicemi Los Angeles v akčním hitu Nebezpečná rychlost. A díky tomuto snímku bylo jasno: zrodila se nová hvězda, která je schopná zastiňovat své mužské protějšky.

Sandra Bullocková ve filmu Láska s výstrahou Hned ve svých prvních hlavních úlohách si Sandra Bullocková pojistila přízeň publika. Jak v romantické komedii Zatímco jsi spal (1995), kde se představila v úloze sympatické, avšak zakřiknuté Lucy, tak i v thrilleru Síť (1995) jako programátorka Angela, o jejíž život usilují původci rozsáhlého spiknutí, totiž Bullocková předvedla jedny z nejlepších výkonů kariéry. Její pozici coby hollywoodské hvězdy nezměnil ani první výrazný propadák, zlodějská romance Uloupená srdce (1996), ani „pouhá“ vedlejší úloha v soudním dramatu z amerického Jihu Čas zabíjet (1996), v němž se představili také Matthew McConaughey či Samuel L. Jackson. Ústup ze slávy však přišel, když se jejímu dalšímu snímku, romanci Láska a válka (1996) o mladém Ernestu Hemingwayovi (Chris O'Donnell) nepodařilo zaútočit na přední příčky na žebříčku návštěvnosti. Štěstí nepřálo ani akčnímu snímku Nebezpečná rychlost 2: Zásah (1997), odehrávajícímu se na neovladatelné výletní lodi. Film sice Bullockové nabídl výrazný prostor, dynamiku a nápaditost prvního dílu však postrádal. Sérii Sandřiných propadáků prodloužilo rovněž romantické melodrama Přístav naděje (1998) i čarodějnická komedie Magická posedlost (1998) s Nicole Kidmanovou. Lépe se nevedlo ani romanci Živelná pohroma (1999), kterou se Bullocková pokusila oprostit se od rolí přehlížených mladých žen a objevila se v úloze spontánní a excentrické Sarah.

Sandra Bullocková: Slečna Drsňák 2 Na úspěchy z poloviny devadesátých let dokázala Sandra Bullocková bezezbytku navázat až po roce 2000. Její comeback naznačilo již drama 28 dní (2000), v němž se představila v roli novinářky podstupující protialkoholní kúru. Až snímek Slečna Drsňák (2000) ale znovu nabídl Bullockové úlohu, v níž by plně využila svůj komediální talent: obhroublou agentku FBI Gracie, která vyšetřuje případ v přestrojení za účastnici soutěže krásy. V thrilleru Vzorec pro vraždu (2002) se pak Bullocková jako policistka utkala s dvojicí mladých zabijáků. Následný pokus o charakterní herectví v ženském melodramatu Podivná tajemství (2002) však vyzněl spíše do ztracena, proto se Bullocková vrátila k osvědčeným romantickým komediím, když si zahrála po boku Hugha Granta ve snímku Láska s výstrahou (2002). Úspěch jednoho se svých hitů se pokusila znásobit snímkem Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější (2005), v němž ústřední hrdinka zavítala do Las Vegas. Vedle toho ji můžeme vidět ve velkoměstském dramatu z Los Angeles Crash (2004), mysteriózních dramatech Dům u jezera (2006) a Předtucha (2007).

Z někdejší jiskrné, avšak smůlou provázené mladé ženy se v posledních letech "přeškolila" na dámičky, notoricky nespokojené se svým životem. V těchto úlohách pak želbohu podává matné výkony, zcela korespondující s povahou svých posledních postav. Protože si valnou většinu svých snímků rovněž produkuje, dalo by se předvídat, že obdobnou proměnou prošla Sandra i ve svém osobním životě. To jsou však jenom spekulace. Jisté je jenom jedno - čísla. Ta jednoznačně ukazují, že na kasovní trhák Bullocková už nějaký ten rok marně čeká.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.