Samotáři - DVD

23. 2. 2009 - 13:28 | Téma | red

Samotáři - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: David Ondříček Hrají: Saša rašilov, Jitka Schneiderová, Labina Mitevska, Mikuláš Křen, Dana Sedláková, Ivan Trojan, Jiří Macháček Region: 2 Délka: 104 min

dvd_samotari
Režie: David Ondříček
Hrají: Saša rašilov, Jitka Schneiderová, Labina Mitevska, Mikuláš Křen, Dana Sedláková, Ivan Trojan, Jiří Macháček
Region: 2
Délka: 104 min.
Verze: 4:3, 16:9
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1, Dolby Surround
Titulky: české, anglické, německé, francouzské, slovinské, ruské, řecké, holandské, španělské

Děj
V době svého uvedení vzbudil překvapivě lavinový zájem snímek, jenž má hodně daleko k pseudofilmům, které se obvykle umisťují na vrcholu žebříčku návštěvnosti. Samotáře natočil režisér David Ondříček, a už jeho prvotina Šeptej dávala tušit, že od něj můžeme v budoucnu čekat neotřelé a přitom divácké filmy. Zhruba totéž se dá říci o autorovi a režisérovi Knoflíkářů, Petrovi Zelenkovi, jenž se postaral o scénář.

Film nemá nějaký jasný a výrazný děj, prostě je o vztazích. Je to vlastně výsek ze života partnerů Hanky a Petra a všech, kteří se jim do něj - s vlastními osudy a příběhy - připletou. Na začátku se naše dvojice rozchází, aby jejich vztah opsal asi stominutový kruh, a na konci se opět vrátil do starých kolejí. Samotáři mi při jejich sledování přišli delší, než skutečně byli. Vedle vynikajících okamžiků jsou tam scény, bez nichž bych se určitě obešel, a které zbytečně rozmazávají a brzdí rytmus filmu. Ale protože návštěvnost hovoří za vše, je to asi jen můj subjektivní dojem.

Obraz a zvuk
Na domácí produkci velmi dobrý a ostrý obraz (pouze temnější odstíny možná malinko splývají). Dobře zřetelné jsou i noční záběry. Trochu mě však zklamal zvuk. Ten je k dispozici v Surroundu nebo v Dolby Digital, ale nezdálo se mi, že by v tom byl extra výrazný rozdíl. Písničky znějí trochu ploše, ale třeba je to už původní nahrávkou. Neškodilo by víc dynamiky.

Výbava
Jestli by se zahraniční studia (např. Paramount) mohla od tohoto dévédéčka něčemu přiučit, byla by to výbava. Najdeme na něm film o filmu, upoutávku, biografie tvůrců a herců, fotografie z natáčení, kreslený scénář (storyboard), a také klipy Smoke Under Water a For That Moment. Rozhodně nevynechejte komentáře. Jsou čtyři. Jen bohužel nejsou moc dlouhé a nejsou rozprostřeny podél celého filmu, jak bývá zvykem. Za vyslechnutí stojí určitě Ondříček, celkem i Zelenka, autor hudby J.P. Muchow nevím nevím. Od Jiřího Macháčka se toho sice moc nedozvíte, ale třeba se zasmějete.

Pak už jsou zde spíš jen takové drobnosti: fotky z výroby DVD, seznam ocenění, odkaz na web a celkem fajn hra Přeměny s překvapením (něčí obličej po krocích morfuje do nějaké jiné osoby z filmu, a vy máte poznat do jaké). Majitele počítačů s mechanikou DVD potěší síťové samotářské pexeso, MP3 a MPEG1 verze výše zmíněných videoklipů, překlopený celý web pro prohlížení off-line, screensaver a pozadí do Windows.

Hodnocení

dvd_recenze
dvd_recenze
Film 4/5 - Jeden z mála českých zvláštních, a přitom smysluplných filmů
DVD 5/5 - Je vidět, že si dali záležet

Koupit na Vltavě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.