Sam Rockwell

16. 2. 2009 - 19:14 | Téma | red

Sam Rockwell zdroj: tisková zpráva

Nyní ve filmu Švindlíři s Nicolasem Cagem. SAM ROCKWELL Jméno tohoto amerického herce se u nás stalo známějším až díky pozoruhodně ztvárněným rolím ve filmech Milujte svého zabijáka (2002) a Švindlíři (2003)

SAM ROCKWELL

Jméno tohoto amerického herce se u nás stalo známějším až díky pozoruhodně ztvárněným rolím ve filmech Milujte svého zabijáka (2002) a Švindlíři (2003). Když se podíváme do jeho filmografie, zjistíme, že má za sebou již čtyřicet rolí ve snímcích, které režírovali mj. Coppola, DiCillo, Allen, Mamet, Edel, Schrader, Ridley Scott a další.

Sam Rockwell Sam Rockwell se narodil onoho bouřlivého roku 1968 jako syn hereckých manželů. Z Kalifornie se rodina záhy přestěhovala do New Yorku, odkud Sam ve věku pěti let po rozvodu rodičů odešel s otcem do San Franciska. Střídavě pobýval i u matky v New Yorku a spolu s ní se poprvé objevil ve filmu. To mu bylo deset let. První skutečná role ho potkala až ve dvaceti letech v TV filmu Clownhouse (1988) F. F. Coppoly. Sotva jsme mohli zaznamenat jeho roličku ve filmu Poslední útěk do Brooklynu (1989) Uliho Edela, který byl u nás uveden. Menší role měl v černé komedii Průšvih (1991) Alexandra Rockwella (uvedla televize) či v krimifilmu Muž beze spánku (1991) Paula Schradera (v ČR na videu). Mihnul se také v životopisném dramatu černošského výtvarníka Basquiat (1966) Juliana Schnabela.

Skutečným průlomem byla půvabná, svým laděním smutná komedie Život v sedmém nebi (1996) Toma DiCilla. V příběhu o sbližování dvou mužů rozdílných povah ztělesnil výstředního mladíka Buckyho Kida, který bez výčitek svědomí krade, podloudně obchoduje a dopouští se dalších prohřešků, současně je však nadán nadpřirozenými schopnostmi, jimiž duchovně obohatí svého sucharského kamaráda Ala (John Turturro). Ještě významnější roli dostal v černé komedii Zahradní psi (1977) Johna Duigana, kde hraje lehkomyslného mladíka, který se živí stříháním trávníků a při tom se skamarádí s desetiletou Devon z „lepší“ rodiny. Spolu spřádají různé rošťárny a paradoxně je to ona, která se hrdiny nakonec zeptá: „Co budeš dělat, až budeš dospělý?“ Za tuto roli si Rockwell odnesl Cenu za herecký výkon na festivalech v Montrealu a ve španělském Sitges.

Milujte svého zabijáka Rockwella jsme pak mohli vidět v menší roli v hořké komedii Celebrity (1998) Woodyho Allena, ve fantastickém vězeňském dramatu Zelená míle (1999) Franka Darabonta (ve výrazně záporné roli nebezpečného zločince Divokého Billa Whartona), v satirické sci-fi Galaxy Quest (1999) Deana Parisota (epizodní postava herce jako „šestého člena posádky“). Výraznější role jej čekaly v akční komedii Charlieho andílci (2000) Josepha McGintyho (proradný magnát Eric Knox), v kriminálním dramatu Poslední loupež (2001) Davida Mameta (horkokrevný, zákeřný parťák stárnoucího elitního lupiče) a v kriminální komedii Bombakšeft (2002) bratrů Anthonyho a Joea Russoových (neúspěšný amatérský boxer, jeden z kumpánů pokoušejících se o úžasnou loupež).

Když letos na Berlinale přebíral Sam Rockwell Cenu za nejlepší herecký výkon ve filmu Milujte svého zabijáka, nikdo se nedivil; důmyslný scénář Charlieho Kaufmana a propracovaná režie George Clooneyho poskytly herci dosud největší příležitost, kterou dokonale využil. Z autobiografického románu vycházející postava televizního moderátora, scenáristy a producenta, který byl současně zabijákem ve službách CIA, dala Rockwellovi bohaté možnosti, jak ztvárnit vývoj rozporuplného hrdiny od mládí do zralého věku, jeho vzestup i pád, barvité eskapády i zoufalé osamění, sebelásku i hlubokou skepsi.

Zelená míle Po takové brilantní roli není překvapením, že jej Ridley Scott obsadil do ambiciózního filmu Švindlíři, který letos soutěžil v Benátkách. V oblíbeném žánru komediálně-kriminálního dramatu se odehrává příběh úzkostlivého, neurotického podvodníka noblesnější kategorie (Nicolas Cage). Ten se svým partnerem (Rockwell) připravuje výnosný podraz a přitom se mu do cesty připlete náhle objevená čtrnáctiletá dcera. Ve filmu dobře přijatém americkou kritikou Rockwell dokázal, že je i v menší roli stejně přesvědčivý jako Nicolas Cage.

Následně se Sam Rockwell objevil v hlavní roli filmu Piccadilly Jim Johna McKaye podle komického románu P. G. Woodehouse. Děj se odehrává ve třicátých letech minulého století a vypráví o Američanovi s pochybnou pověstí na obou stranách Atlantiku, který chce získat zpět ženu svých snů. Zahrál si rovněž v komediální sci-fi Stopařův průvodce po Galaxii, kde se představil v úloze sebestředného a potrhlého prezidenta Galaxie Zafoda Bíblbroxe. V posledních letech se Rockwell z tuzemských kin vypařil. Částečným návratem je politické drama Duel Frost Nixon (2008); v něm má ale jenom menší roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.