Ryan Reynolds

27. 4. 2009 - 9:02 | Téma | red

Ryan Reynolds zdroj: tisková zpráva

Poprvé se tento rodilý Kanaďan objevil na televizní obrazovce v teenagerské sérii Hillside a brzy si získal první obdivovatele

Ryan Reynolds Poprvé se tento rodilý Kanaďan objevil na televizní obrazovce v teenagerské sérii Hillside a brzy si získal první obdivovatele. Především ve Spojených státech má Ryan Reynolds renomé úspěšného komika, který proslul ústředními rolemi ve snímcích Sexy párty, Hele kámo, kdo tu vaří? a Miluji tě k sežrání. V upírském thrilleru Blade: Trinity a hororu 3:15 zemřeš se ale ukazuje také jako talentovaný akční hrdina.

Ryan Rodney Reynolds se narodil 23. října 1976 v kanadském Vancouveru jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Odmalička toužil po herecké dráze a svůj sen si dokázal splnit. Už v patnácti letech si zahrál jednu z hlavních úloh v seriálu o teenagerech a pro teenagery Hillside (1991-1994) a brzy si získal pozornost filmových producentů. Na stříbrném plátně tak Reynolds debutoval ústřední rolí v dětském snímku Ordinary Magic (1993) o chlapci vychovaném v Indii, který se jen těžko vyrovnává s novým životem v Kanadě. Brzy se Reynoldsova filmografie začala úspěšně rozrůstat o jeden titul za druhým, valnou většinu z nich tvořily televizní produkce: v životopisném dramatu Tejná služba (1995) o americké vojačce Margarethe Cammermeyerové, jež byla z armády propuštěna kvůli své lesbické orientaci, se představil jako syn hlavní hrdinky v podání Glen Closeové. Objevil se také v jedné z hlavních rolí v komediálně-fantastickém seriálu Sabrina the Teenage Witch (1996), ve sci-fi sériích Krajní meze (1995-1998) a Akta X (1996) anebo v televizním snímku podle reportážního románu Trumana Capoteho Chladnokrevně (1996).

Ryan Reynolds Vyvrcholením Reynoldsovy televizní dráhy byl sitcom o trojici dvacetiletých přátel Two Guys, a Girl and a Pizza Place (1998-2001), v němž se Ryan představil jako pohledný a charismatický medik Berg. A přestože seriál zmizel z obrazovek relativně brzo, již po třech letech od své premiéry, získal si mezitím mnoho fanoušků a Reynolds dodnes těží z popularity, kterou mu přinesl. Právě tehdy se Reynolds zhlédl v komediálním žánru po několik dalších let mu zůstával věrný. Objevil se například v černé komedii s Davidem Arquettem Alarm (1997) či v bláznivé veselohře Čmuchalky (1999) o dvojici pohledných středoškolaček (Kirsten Dunstová, Michelle Williamsová), které vědí, kdo stojí za krádeží dokumentů v jistém hotelu Watergate. V dívčí komedii Comming Soon (1999) pak Reynold ztvárnila – zcela v protikladu svému hereckému typu pohledného floutka – úlohu citlivého outsidera Henryho.

Ryan Reynolds ve filmu 3:15 zemřeš Prvním velkým hitem Ryana Reynoldse se měla stát teenagerské komedie Sexy párty (2002) o mladíkovi proslulém svými vysokoškolskými večírky, který si studia už několik let uměle prodlužuje. Lascivnímu snímku, sázejícímu na sérii vulgárních vtípků, se však u diváků příliš nevedlo a Reynolds pochopil, že tudy cesta nepovede. Ještě předtím se však „stihl“ objevit v obdobně laděné komedii se Jerrym O’Conellem Supersvůdníci 2 (2002), kde si zahrál mladíka, který balí dívky přezíráním homosexuality. Změna přišla až s bláznivou akční komedií Dokud nás smrt nerozdělí (2003), v níž se představil po boku Michalea Douglase a Alberta Brookse jako ženící se syn agenta CIA. Bláznivinám zůstal Reynolds věrný v teenagerské komedii Zahulíme, uvidíme (2004); mihl se v ní v roličce zdravotního bratra. Svůj komediální účet pak zatím uzavírá dvěma hlavními rolemi: jako frajírek Monty v „číšnické“ komedii Hele kámo, kdo tu vaří? (2005) a úlohou úspěšného producenta Chrise v romanci Miluji tě k sežrání (2005), jenž se po deseti letech setkává se svou středoškolskou láskou.

Ryan Reynolds Vedle sbírání komediálních úspěchů pokukuje Ryan Reynolds také po rolích v akčních dramatech, thrillerech a hororech. Jako akční hrdina je navíc mnohem přesvědčivější než coby komediant. První hereckou zkušenost s thrillerem získal už v roce 2001 v jedné z hlavních rolí ve snímku Finder's Fee. V akčním dramatu Foolproof (2003) si pak zahrál jednoho ze tří přátel, kteří si pro zábavu plánují dokonalé loupeže. Vše se však zvrtne ve chvíli, kdy je jeden z jejich návrhů ukraden a trojici se přihlásí záhadný muž s nabídkou, která se nedá odmítnout. Přes nesporné kvality si však ani jeden z těchto filmů větší pozornost nezískal. Široké publikum si tak mohlo „akčního“ Reynoldse užít až v upírském thrilleru Blade: Trinity (2005). A přestože završení comicsové trilogie s Wesleym Snipesem nedopadlo příliš šťastně, Reynoldsův hláškující upírobijec Hannibal King rozhodně patřil k tomu nejlepšímu, co mohl snímek nabídnout. K vrcholům Reynoldsovy filmografie se pak rozhodně řadí úloha George Lutze v hororu 3:15 zemřeš (2005), v níž se ústřední hrdina velmi sugestivně proměňuje ze spořádaného otce od rodiny v démonického psychopata. Akčního hrdinu si poté zopakoval jako detektiv Messner v krimikomedii Sejmi eso (2007). Zdá se, že Reynolds konečně objevil cestu, jakou by se jeho kariéra měla ubírat. Svědčí o tom ostatně i nabídka ze studia Warner Bros., které pro Reynoldse chystá titulní úlohu ve velkorozpočtové comicsové podívané Flash. Mezitím si ale zahrál v jiné comicsové variaci: X-Men Origins: Wolverine (2009) mu nabídlo postavu drsňáka Deadpoola.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.