Ryan Gosling

30. 7. 2007 - 20:05 | Téma | red

Ryan Gosling zdroj: tisková zpráva

Nebývá zvykem, aby filmy s dvacetiletým protagonistou patřily k dlouho očekávaným událostem pro milovníky strhujících hereckých výkonů

Ryan Gosling Nebývá zvykem, aby filmy s dvacetiletým protagonistou patřily k dlouho očekávaným událostem pro milovníky strhujících hereckých výkonů. V případě Ryana Goslinga tomu tak je už od roku 2000, kdy zaujal jako středoškolský fotbalista Alan ve sportovním retrodramatu Vzpomínka na Titány. Ztělesňuje drzé, až bezcitné charaktery, které zkoumají hranice společenských norem (židovský mladík Danny Balint podléhající kouzlu neonacismu v dramatu Svatý boj, 2001; zbohatlický frajírek Richard Haywood, který neváhá vyzkoušet, zda mu projde vražda, v kriminálním thrilleru Vzorec pro vraždu, 2002).

Ryan Thomas Gosling se narodil 12. listopadu 1980 v městečku London, ležícím v kanadské provincii Ontario. K herectví jej už ve třinácti letech nasměroval úspěch v konkurzu do dětského pořadu The Mickey Mouse Club, v němž Ryan předčil více než 17 000 dalších uchazečů. Zábavná show představovala Goslinga po tři roky nejen jako nadějného herce, ale také zpěváka a životopiscům dnes umožňuje zmínit jednu perličku. První herecké krůčky totiž Gosling učinil ve stejném pořadu jako popoví zpěváci Christina Aguilera, Britney Spearsová a Justin Timberlake, dnes stars zcela jiného typu a odlišných ambicí.

Ryan Gosling ve filmu Hranice života Obletovaná dětská hvězdička měla o herecké příležitosti postaráno i poté, co opustila populární show. Gosling si brzy odbyl svůj filmový debut, když se představil ve fantastické komedii Frankenstein a já (1996) o ustrkovaném chlapci, který oživí homunkula. Byli to ale televizní producenti, kdo dokázal Ryana plně vytížit. Od menších úloh v detektivní The Adventures of Shirley Holmes (1996), sitcomu Flash Forward (1996) či akčně-dobrodružném Kung Fu: Legenda pokračuje (1996) rychle pokročil mezi seriálové protagonisty. Vždyť už v roce 1997 zazářil v historické sérii Road to Avonlea, věnované pionýrům osidlujícím sever Kanady, a získal jednu z ústředních rolí hypochondra Seana v teenagerském sitcomu Zámořská střední (1997-1998). Vrcholem let Goslingova televizního hereckého působení jistě byla titulní úloha ve fantastické sérii o učednických létech bájného hrdiny Young Hercules (1998-1999), která svým stylem odpovídala a dějem předcházela naivnímu, avšak o to úspěšnějšímu seriálu Herkules (1995-1999) s Kevinem Sorbem. Také v tomto seriálu se ostatně Gosling objevil, avšak pouze epizodně.

Ryan Gosling ve filmu Svatý boj První výrazná nabídka ze světa filmu přišla v roce 2000 od producenta Jerryho Bruckheimera, připravujícího středoškolské sportovní drama Vzpomínka na Titány, věnované příběhu Hermana Boona, černošského trenéra amerického fotbalu, který na počátku sedmdesátých let působil v jižanském státě Virginia. Ústřední hvězdou snímku byl Denzel Washington, velkou šanci však dostali i mnozí začínající herci – mezi nimi Kip Pardue, Kate Bosworthová a samozřejmě Ryan Gosling jako rasistický fotbalista Alan. Právě tady mají kořeny Goslingovi problémoví mladíci, kteří rozhodně nepůsobí dojmem spořádaného chlapce od vedle. Druhé z dramat natočených podle skutečných událostí, nezávislý Svatý boj (2001), už pro Goslinga znamenalo úlohu hlavní. Ztvárnil zde Dannyho Balinta, vysokoškoláka z bohaté židovské rodiny, kterého protispolečenský vzdor zavede do řad neonacistů a svým sugestivním výkonem snímku dopomohl k Velké ceně poroty na festivalu Sundance. Další ústřední part a opět teenager s duší rváče – takový je středoškolák Roy Chutney ve fotbalovém dramatu The Slaughter Rule (2002); Gosling ho představuje jako kluka, který se nedovede smířit se smrtí svého otce a nezodpovědné chování jej připraví o životní vášeň v podobě sportu.

Ryan Gosling ve filmu Zápisník jedné lásky Čas postoupit do kategorie velkých filmových produkcí přišel ještě v roce 2002 s krimithrillerem Vzorec pro vraždu. Vévodit mu původně měla Sandra Bullocková jako agentka FBI rozkrývající pachatele zdánlivě nemyslné vraždy. To by se však na plátně nesměl objevit Gosling coby zhýčkaný studentík z prachaté rodiny Richard Haywood, rozehrávající s policisty hru na kočku a na myš. Jen málokdy se průměrné detektivce podaří výrazněji uspět díky skvělému výkonu představitele hlavního záporáka, a je-li onomu herci pouhých dvaadvacet, zaslouží si to právě takovou pozornost, jaké se Goslingovi dostalo. Neméně znepokojivou postavou byl i následující hrdina, Leland Fitzgerald v nezávislém krimidramatu Svět podle Lelanda (2003) – patnáctiletý vrah svěřující se se svým velepesimistickým pohledem na život.

Ryan Gosling ve filmu Zápisník jedné lásky Na Goslingovu proměnu v citlivého mladíka si troufl až režisér Nick Cassavetes se svým romantickým melodramatem Zápisník jedné lásky (2004). Zcela proti obvyklému typu rolí, do nichž je obvykle obsazován, mladý herec jako posmutnělý Noah trpělivě čekající na svou lásku Allie (Rachel McAdamsová) diváky rozhodně nezklamal. Zatím poslední z Goslingových postav, student umění Henry Letham bojující se svými sebevražednými tendencemi, v thrilleru Hranice života (2005) pak v sobě spojuje mnohé z obou pólů hercových předchozích postav – protispolečenské rebelantství i citovou vyprahlost – a prokazuje jeho rozsáhlý herecký rejstřík. Dnes se i tuzemským divákům představuje jako asistent státního návladního, který se střetává s milionářem (Anthony Hopkins), jenž spáchal zdánlivě dokonalou vraždu, v thrilleru Okamžik zlomu (2007), zanedlouho nás čeká jeho revolucionář Benigno Ramirez v životopisném dramatu Guerilla (2007), věnovaném Che Guevarovi?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.