Rocky Balboa

3. 7. 2008 - 9:56 | Recenze | red

Rocky Balboa zdroj: tisková zpráva

Šestý díl legendární boxerské ságy je na světě a – daří se mu dobře. Příběh je nejen o boxerském, ale i o Rockym a jeho souboji s věkem. Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Sylvester Stallone se o to pokouší pošesté, a to s neuvěřitelnou šestnáctiletou pauzou od předchozího pátého dílu a s ještě neuvěřitelnějším třicetiletým odstupem od dílu prvního

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Sylvester Stallone se o to pokouší pošesté, a to s neuvěřitelnou šestnáctiletou pauzou od předchozího pátého dílu a s ještě neuvěřitelnějším třicetiletým odstupem od dílu prvního. Jak se mu povede? Je jiná doba, staré dobré finty na dnešního diváka moc nezabírají a film byl navíc vpuštěn do regulérní kinodistribuce. Ať tak, či onak, šestý díl legendární boxerské ságy je na světě a – daří se mu dobře. Dokonce tak dobře, že jen za premiérový víkend promítání v amerických kinech utržil 22 mil. dolarů, což je fantastický úspěch (stál cca 24 milionů). Připočteme-li k tomu fakt, že po světě sbírá velmi dobré kritiky, může být šedesátiletý Stallone na stará kolena spokojený.

První Rocky (1976) vyšel – stejně, jako ostatní – z pera Sylvestera Stalloneho a vysloužil si tři Oscary a sedm nominací. Byl o mladém boxerovi, který dostal šanci postavit se neporazitelnému šampiónovi těžké váhy Apollo Creedovi. Nakonec sice prohrál na body, ale nečekaně vydržel všech patnáct kol. V Rockym II (1982) Creeda už porazil, v Rockym III ho o titul připraví Clubber Lang, ale Creed Rockymu pomůže dostat se do formy a vybojovat titul zpět. Ve slavném IV. dílu (1985) Rocky bojuje proti sovětské mlátičce Ivanu Dragovi (Dolph Lundgren), aby pomstil mrtvého přítele. V dílu V. (1990) jde o jeho poškozený mozek a synka, s nímž si nerozumí a jenž se dostal na scestí. Rockym Balboou (2006) se Stallone vrací k filmařsky bezesporu nejkvalitnější jedničce.

Ve všech pokračováních se Rocky setkával s výraznými soupeři, kteřá byli osobnostmi: šílený egocentrik Creed, ještě šílenější bijec Clubber Lang, produkt sovětského sportovního vědeckého programu Drago... Žádný z nich nebyl úplně normální. Tentokrát je jeho soupeř Mason Dixon poměrně nevýrazný s vizáží ňoumy, a vyskytuje se na plátně velmi málo (hraje ho skutečný boxer). Příběh není ani tak o boxerském zápase jako o samotném Rockym a jeho souboji s věkem.

Manželka Rockyho Balboy Adrian je mrtvá, se synem si otec moc nerozumí a vídají se málo. Rocky vlastní malou stylovou restauraci a jediný, s kým si má co říct, je Adrianin bratr Paulie. Zdá se, že náhodné setkání s číšnicí Marií a jejím synem Stepsem mu zase začíná vracet mírný optimismus, a tak požádá o profesionální boxerskou licenci s úmyslem kondičně boxovat v sousedství.

Mezitím úřadující šampión, neoblíbený Mason Dixon, s totální převahou hladce sráží k zemi všechny vyzyvatele a o jeho předem jasné zápasy přestává být zájem. Ve sportovních kruzích se vedou akademické debaty, zda jsou boxeři ze staré školy lepší než ti současní. V animované počítačové simulaci, vysílané v televizi, Rocky Dixona knokautuje. Pro Dixonovy manažery je to výzva, a tak osloví Rockyho s nabídkou exhibičního zápasu. Dixonovi by se tak mohla vrátit ztracená popularita; hlavně tím, že svého vysloužilého soupeře okázale a džentlmensky ušetří brutální nakládačky – pokud se mu podaří udržet nervy na uzdě. Rocky bere utkání jako šanci vrátit se o třicet let zpátky a prožít to, co mu dřív dávalo energii. Mít zase radost ze života a dát mu na čas nějaký pozitivní smysl.

Stallone se, stejně jako v několika předchozích dílech (s výjimkou prvního a pátého) chopil režie a tradičně napsal i scénář. Film působí jako harmonický celek, kde by žádná část jeho autorského vkladu nefungovala izolovaně. Příběh je upřímný, často dojemný, ale ne kýčovitý. Kdyby dialogy pronášel někdo jiný, mohly by znít falešně, nicméně v jeho podání mají svou váhu. Příběh není přehnaně utopistický, téměř dokumentární zpracování mu dodává na věrohodnosti. Stallone se dobře trefil do nálady těch, kteří s ním kdysi „sedávali“ v kině; dnes jsou starší a Rockyho osobní problémy – bilancování, vzpomínání – jsou i jeho věrnému publiku vnitřně bližší. Mladším divákům bude Balboa – ne zcela neprávem – připomínat artový film. Má pomalý spád, všichni v něm mluví divně a nikoho tam nerozsekají na hadry.

Pokud jste opravdoví pamětníci, buďte připraveni, že až se za doprovodu melodie Billa Contiho „Gonna Fly Now“ rozjede charakteristická tréninková koláž a uvidíte, jak Rocky pěstmi buší do vepřových půlí a vybíhá schody k Filadelfskému muzeu umění, nemilosrdně se vám do oka prodere nostalgická slza. Film je to určitě velmi dobrý a představuje více než důstojné zakončení jedné historie. Nevím, jestli strhne novou lavinu zájmu a trička s Rockym se budou prodávat lépe než loni, ale dává jistou opatrnou naději na Ramba IV, který má údajně přijít do kin už za rok.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.