Robin Wright Pennová

26. 5. 2009 - 20:16 | Téma | red

Robin Wright Pennová zdroj: tisková zpráva

Před kamery zamířila od modelingu, už napodruhé slavila úspěch s pohádkou Princezna Nevěsta (1987) a další hity na sebe nenechaly čekat

Robin Wright Pennová Před kamery zamířila od modelingu, už napodruhé slavila úspěch s pohádkou Princezna Nevěsta (1987) a další hity na sebe nenechaly čekat. Po sňatku s dlouholetým partnerem Seanem Pennem však našla zalíbení v nezávislých produkcích. Její typickou hrdinkou je osobitá mladá žena, které osud nabídl unikátní, i když hodně únavnou životní pouť. Jako Jenny z oscarové tragikomedie Forrest Gump (1994), hrdinka z historického dobrodružství Moll Flandersová (1995) anebo Maureen z psychodramatu Jak ta je úžasná! (1997).

Robin Virginia Gayle Wright Pennová se narodila 8. dubna 1966 v Dallasu; od svých dvou let však vyrůstala s čerstvě rozvedenou matkou Gayle Gastonovou a starším bratrem Richardem v kalifornském San Diegu. Za kariérou zamířila už jako čtrnáctiletá, kdy působila jako fotomodelka nejen v Paříži, ale také v Japonsku. Krátce po ukončení střední školy si vyzkoušela herectví v soap-opeře The Yellow Rose (1983-84), uspěla ale až v dalším podobně laděném seriálu Santa Barbara (1984-88). V 363 epizodách zosobňovala přelétavou dcerunku z rodu Capwellových a vysloužila si tři nominace na Daytime Emmy.

Robin Wright Pennová Za filmovou slávou se vydala drobnou úložkou v akčním Hollywood Vice Squad (1986) a hlavně titulní úlohou unesené princezny Buttercup v pohádkové komedii Princezna Nevěsta (1987). Z filmu se stal kasovní trhák a z protagonistky opěvovaná kráska pro dobrodružné či kriminální snímky. Wright Pennová se však touto cestou nevydala. Odmítla nabídky na comics Batman navždy i na romanci Sabrina (obě 1995), ženské party v Králi zbojníků Robinu Hoodovi (1991) a ve Firmě (1993) musela odříci kvůli těhotenství. Svého hereckého vrcholu se dočkala jako představitelka dvou žen s pestrými osudy: Jenny z tragikomedie Forrest Gump (1994) a Moll z historického dramatu Moll Flandersová (1996). Následovaly ale pouze pasivní figury, obvykle s nešťastným osudem: manželka samozvaného superhrdiny (Vyvolený, 2000), podváděná manželka (Dveře dokořán, 2006), manželka zestárlého válečníka (Beowulf, 2007), manželka zdánlivě počestného politika (Na odstřel, 2009). Větší prostor jí poskytla pouze slzavá romance Vzkaz v lahvi (1999). Není proto divu, že se Wright Pennová uchýlila do menších produkcí.

Robin Wright Pennová K nezávislé kinematografii ji nasměrovalo setkání s hercem a režisérem Seanem Pennem. Poznali se během natáčení thrilleru Stav milosti (1990) a od té doby tvoří nejenom filmový, ale hlavně životní pár. Po předchozích vztazích s kolegy Charliem Sheenem (kdy jí bylo pouhých patnáct), Danem Witherspoonem (manželství s partnerem z Hollywood Vice Squad začalo v roce 1986 a skončilo po dvou letech) a Jasonem Patrikem (potkali se při natáčení dramatu Denial, 1990) vytvořila Wright Pennová sice turbulentní, ale přesto jedno z nejpevnějších hollywoodských manželství. Penn svou ženu obsadil do dvou ze svých režijních počinů, Křižovatky smrti (1995) a Přísahy (2000). Na konci devadesátých let třikrát zformovali herecký pár. Kromě satiry Hurlyburly (1998) to byla psychologická dramata Loved a Jak ta je úžasná! (obě 1997); Wright Pennová v nich vytvořila kriticky ceněné postavy životem unavených žen ze společenského dna, jež kdožvíproč milují své mužské protějšky.

Robin Wright Pennová ve filmu Sorry, Haters S novým tisíciletím pokračuje Wright Pennová v neokázalém herectví intimních nezávislých dramat. Nevolí jen ženy dobromyslné a nedoceněné (Zab tu mrchu!, 2000) nebo milované (Nine Lives, 2005), ale také živočišnější charaktery, jako byla bývalá striptérka s biblí v pravé a sklenicí whisky v levé ruce z dramatu Bílý oleandr (2002) nebo bohémská kuchařka v romanci Tři do páru (2004). K vrcholům její herecké dráhy patřila Phoebe z dramatu Sorry, Haters (2005), sociopatická žena, která za zdáním úspěšnosti ukrývá osamělost a zlobu.

Mezi filmaře, k nimž se Robin Wright Pennová pravidelně vrací, patří kromě Seana Penna režijní matador Barry Levinson (Hračky, 1992; Co se vlastně stalo, 2008) anebo Deborah Kampmeierová (Virgin, 2003; Hounddog, 2007).

Kromě herecké kariéry a dvěma potomkům, dceři Dylan Frances (* duben 1991) a synovi Hopperu Jackovi (* srpen 1993), se Wright Pennová věnuje také dobročinným aktivitám.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.