Robbie Coltrane

17. 7. 2007 - 14:07 | Téma | red

Robbie Coltrane zdroj: tisková zpráva

Oblíbený britský komik a - Rubeus Hagrid. Skotský herec, jehož doménou jsou komediální role. V poslední době proslul jako dobrácký obr Rubeus Hagrid ve filmových příbězích o Harrym Potterovi

Robbie Coltrane Skotský herec, jehož doménou jsou komediální role. V poslední době proslul jako dobrácký obr Rubeus Hagrid ve filmových příbězích o Harrym Potterovi.

Robbie Coltrane se jako Anthony Robert McMillan narodil 30. března 1950 v Rutherglenu na předměstí Glasgowa. Na střední škole vynikl Robbie výtvarným talentem i schopností bavit své okolí. Rozhodl se pro studia na Glasgow Art School, avšak kariéra profesionálního výtvarníka ho nelákala. Jeho padesátiminutový dokument Young Mental Health (1973) byl Skotskou vzdělávací radou vyhlášen filmem roku. V průběhu sedmdesátých let se Coltrane začal objevovat na divadelní scénách v Glasgowě a Edinburghu a vedle toho rozvíjel své improvizační umění jako komik v nočních klubech. Filmového debutu se Coltrane dočkal až jako třicetiletý díky roličce ve sci-fi dramatu Bertranda Taverniera Smrt v přímém přenosu. Účinkoval i v comicsové adaptaci Flash Gordon (1980) a v dramatu Lindsaye Andersona Nemocnice Britannia (1982). V thrilleru Subway Riders (1981) hrál hlavní roli detektiva z oddělení vražd.

Robbie Coltrane - Bedna V první polovině osmdesátých let zářil Coltrane v komediálních filmech a seriálech. Jako člen skupiny The Comic Strip navázal na Monty Pythony parodickým cyklem The Comic Strip Presents (působil v něm v letech 1982 až 1993) či krimikomedií The Supergrass (1985). Hrál i v kultovním sitcomu Mladí v partě (1982-1984). Hvězdami komediální série Alfresco (1983-1984) byli kromě něho také Emma Thompsonová a Stephen Fry. Autorsky se Robbie Coltrane podílel na seriálech A Kick Up the Eighties a Laugh??? I Nearly Paid My Licence Fee (oba 1984). Na filmovém plátně účinkoval Coltrane v průměrné fantasy Planeta Krull (1983) a v komedii s Chevy Chasem Bláznivá dovolená v Evropě (1985). V témže roce si zahrál i v historické podívané Revoluce s Alem Pacinem a špionážním thrilleru Obrana říše.

Robbie Coltrane - Z pekla Z komediální škatulky se Coltrane vymanil díky výkonu v politickém thrilleru Chinese Boxes (1986). Brzy poté získal role u režisérů Juliena Templea (muzikál s Davidem Bowiem Úplní začátečníci) a Neila Jordana (kriminální thriller z londýnského podsvětí Mona Lisa). Příležitost dostal také od Dereka Jarmana v Caravaggiovi (vše 1986), poetickém životopisu barokního malíře. Rok 1987 strávil opět natáčením komediálním seriálů - historické Černé zmije Rowana Atkinsona a Tutti Frutti s Emmou Thompsonovou.

Od dramatu The Fruit Machine (1988), v němž hrál transvestitu Annabelle, střídá Coltrane vážné a komediální snímky. Ty první zastupují například rodinné drama Danny, světový šampión s Jeremym Ironsem, adaptace Shakespearovy hry od Kennetha Branagha Jindřich V. (Coltrane se představil jako Falstaff) či sci-fi Slipstream. Z komedií zmiňme například Let It Ride s Richardem Dreyfussem či muzikál Bert Rigby, You're a Fool (vše 1989) o propuštěném horníkovi, který se zkouší prosadit v profesi komika. Ve veselohře Jeptišky na útěku o gangsterech skrývajících se za zdmi kláštera si Coltrane zahrál ve dvojici s ex-pythonem Ericem Idlem. Snímek A Pope Must Die (1991) byl komediálním příběhem kněze nečekaně zvoleného papežem.

Robbie Coltrane - Hagrid V úvodu devadesátých let zářil Coltrane především na televizní obrazovce. Spolu s Lennym Henrym účinkoval v drogovém dramatu Alive and Kicking (1991). Životní roli získal Robbie Coltrane díky seriálu Bedna (1993-1995), který pojednává o samotářském soudním psychiatru Eddie „Fitzi“ Fitzgeraldovi. Série temných kriminálních příběhů mu vynesla tři ceny BAFTA.

Roku 1995 byl Coltrane obsazen do role bosse ruské mafie v bondovce Zlaté oko a tuto úlohu si zopakoval i v další bondovce Jeden svět nestačí (1999). Mezitím se stihl objevit v komedii Buddy (1997), v romanci Kevina Costnera Vzkaz v láhvi či v hereckými hvězdami oplývající adaptaci Alenky v říši divů (oba 1999). Do Čech se Coltrane podíval díky natáčení viktoriánské detektivky Z pekla (2001). Jako detektiv v ní pomáhal inspektoru Abberlineovi (hrál ho Johnny Depp) s pátráním po Jacku Rozparovači. Pro dětské publikum už Coltrane asi navždy zůstane dobráckým obrem Hagridem z filmové série o kouzelnickém učni Harry Potterovi. Robbie se objevuje ve všech dosavadních dílech: Harry Potter a Kameni mudrců (2001), Harry Potter a tajemná komnata (2002), Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) a i v Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) a Harry Potter a Fénixův řád (2007). V dobrodružném Van Helsingovi propůjčil Coltrane svůj hlas postavě pana Hydea. Účinkuje také v malé roličce v krimikomedii Dannyho parťáci 2 (2004) a ve špionské komedii Stormbreaker si jako britský premiér zavzpomínal na své někdejší účinkování v bondovkách.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.