Režisér Peter Jackson slaví padesátiny

31. 10. 2011 - 14:30 | Téma | red

Režisér Peter Jackson slaví padesátiny zdroj: Profimedia

Novozélandský rodák, režisér Peter Jackson, slaví 50. narozeniny. Do filmové síně slávy vstoupil jako režisér trilogie Pán prstenů, díky níž se stal prvním člověkem, který natáčel současně tři velké celovečerní filmy. Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále byly nominovány na spoustu filmových cen, z nichž si jich nemálo odnesly - včetně 17 Oscarů, 12 cen BAFTA a 4 Zlatých glóbů.

Sám Peter Jackson oslavil největší úspěch v souvislosti se závěrečným dílem trilogie, který mu přinesl tři Oscary (nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší režie, nejlepší film), dva Zlaté glóby (nejlepší režisér a nejlepší filmové drama), tři ceny BAFTA (nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší film, cena diváků) a dále ocenění Directors Guild Award, Producers Guild Award a New York Film Critics Circle Award.

Po desetileté přípravné fázi, provázené řadou problémů, teď konečně Jackson natáčí dvoudílnou verzi románu Johna Ronalda Reuela Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, která dějově předchází trilogii Pán prstenů.

Pán Prstenů: Dvě věže zdroj: Profimedia

V roce 1994 si získal pozornost publika i filmové kritiky díky snímku Nebeská stvoření, který byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší scénář. Mezi jeho další filmy patří Přízraky s Michaelem J. Foxem, loutkový film pro dospělé Meet the Feebles a komediální horor Braindead - živí mrtví, který získal 16 mezinárodních sci-fi cen včetně Saturn Award. Jackson byl jedním z režisérů televizního dokumentu Zapomenuté stříbro.

Trojnásobný držitel Oscara Peter Jackson se v roce 2005 zhostil režie dobrodružného příběhu King Kong, vyprávějícím o obrovské opici, která je polapena v divočině a přivezena do New Yorku, kde ji čeká tragický osud. Kromě toho, že příběh pojal velkolepým způsobem jako režisér, zhostil se také úlohy producenta a spoluscénáristy.

King Kong

Peter Jackson se narodil na Novém Zélandu na Halloween 1961 a už v dětském věku začal pomocí kamery svých rodičů s prvními filmařskými experimenty. V 17 letech opustil školu, koupil si 16mm kameru a začal natáčet komediální sci-fi krátký film, z nějž se o tři roky později stal 75minutový snímek Vesmírní kanibalové.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.