Revizoři (Kontroll)

18. 2. 2005 - 18:53 | Téma | red

Revizoři (Kontroll) zdroj: tisková zpráva

Revizoři (Kontroll) Nimróda Antala, dvaatřicetiletého filmaře původem z Los Angeles, jsou osvěžujícím thrillerem z prostředí budapešťského metra

Revizoři (Kontroll) Nimróda Antala, dvaatřicetiletého filmaře původem z Los Angeles, jsou osvěžujícím thrillerem z prostředí budapešťského metra. Jeden z nejodvážnějších filmů východoevropského regionu zaujal loni v Cannes a je i maďarským kandidátem na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Bulcsú (charismaticky utahaný Sándor Csányi) je pomlácený třicátník v kožené bundě. Patří k těm, které již šerý, přísně funkcionalistický svět metra zcela pohltil. Bulcsú nevychází na povrch, spí na studeném betonu ztichlých zastávek. Podepisuje se to na jeho morálce: hned v první scéně ho náhodný cestující upozorní, že mu teče krev z nosu. Bulcsú, aniž se jeho poznámkou vůbec zabývá, na chlapíka agresivně vystartuje a rozezleně mu před vyhořelým obličejem mává revizorskou páskou.

Bulcsú patří k partě omšelých, věkem i osobností rozdílných revizorů. Revizoři mají strategické plány podobné vojenským manévrům. Ve volné chvíli se ládují tučnými hranolky v podzemním bistru nebo se zahřívají automatovou kávou. Mají také vlastní sport – adrenalinový běh tunelem před plížícími se světly „půlnočního expresu.“

Bulcsúova parta soupeří nejen s nepoctivci, ale i s konkurenční skupinou, kterou vede podlý Gonzó (Balázs Mihályfi) a v neposlední řadě také s nepolapitelným a mazaným sprejerem-černým pasažérem Gyalogkakukkem (Bence Mátyási). I mezi svými je však Bulcsú zamlklým solo-lovcem, který svou Pásku hledá, jako kdyby šlo o pětačtyřicítku.

Westernová estetika je Antalovým častým vzorem, mnohokrát ale Revizoři hravě odkazují i k jinačím klasikám. V krásné zpomalené studii jsou Revizoři Tarantinovými Gaunery (Reservoir Dogs). V honičce za černým pasažérem připomínají Chaplinovy četníky. Při mistrně střižené sekvenci rutinní kontroly, která graduje k absolutní bezmoci zas vystupují jako Formanovi hrdinové, kteří se statečně brodí závějemi groteskních strastí. Cestující odmlouvají, vytáčejí se, osočují, útočí, tváří se, že nerozumí…

Díky kameře Gyuly Padose je z každého záběru cítit chladnou průvanovitou zebavost. Některé záběry svými stylovými kompozicemi zaměřenými na přímky a zářivky připomínají syrově romantické interiéry vesmírných lodí – Antal ostatně poznamenává, že se nechal inspirovat Tarkovského sci-fi Solaris.

Režie nese znaky hollywoodské profesionality a radostného vypravěčského nadšení. Akci podkresluje magnetické elektro Mátyáse Milkovicse a Márka Moldvaie aka (již rozpadlí) NEO. I oni mají velký podíl na tom, že v první polovině jsou Revizoři nečekaně strhující podívanou.

Pak se však odehraje tvrdý dramatický zlom a dravé momenty začnou být nahrazovány surrealistickými sekvencemi. Spojují je dvě tajemné figury, které zároveň určují i Bulcsúv další osud: éterická dívka v medvědím převleku Szofi (Eszter Balla) a okápěný arcizlosyn Árnyék (Gyözö Szabó). Árnyék vzhledem velmi připomíná Bulcsúa a dá se spekulovat o tom, že jde o tutéž figuru, něco na způsob Fincherova Klubu rváčů (Fight Club). Árnyék by mohl být Bulcsúovým strachem a úzkostí i proto, že Szofi hrdinovi ukazuje cestu, jak se těchto vlastností zbavit.

Druhý poločas Antal bohužel už nevypráví s takovou lehkostí jako ten první. Zcela nešťastná je pak volba hudby k vizuálnímu vyvrcholení filmu na podzemním mejdanu. I tak ale Revizoři zůstávají svižným dílem. Prostředí metra zpracovávají orginálním způsobem a troufám si říct, že trumfnou i Bessonův klasický thriller Subway, s odbarveným Christopherem Lambertem. O loňském horrorovém thrilleru Christophera Smitha Creep s Frankou Potenteovou nemluvě.

Dny evropského filmu (2005)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.