Resident Evil 2: Apokalypsa (Resident Evil 2: Apocalypse)

7. 1. 2005 - 3:20 | Téma | red

Resident Evil 2: Apokalypsa (Resident Evil 2: Apocalypse) zdroj: tisková zpráva

Milla Jovovich a Sienna Guillory v hlavních rolích pokračování akčního horroru inspirovaného slavnou videohrou, tentokrát v režii Alexandera Witta. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Speciální fotogalerie obou hrdinek. (publikováno již 22.11.2004) Resident Evil 2: Apokalypsa (Resident Evil 2: Apocalypse) Alexandera Witta rozhodně v sérii není tím, čím byla dvojka u Terminátora, na druhou stranu není ani zlopověstným Chrámem zkázy

Resident Evil 2: Apokalypsa Resident Evil 2: Apokalypsa (Resident Evil 2: Apocalypse) Alexandera Witta rozhodně v sérii není tím, čím byla dvojka u Terminátora, na druhou stranu není ani zlopověstným Chrámem zkázy.

Filmů o zombiích a fatálních infekcích je v poslední době spousta na obou krajích spektra. Od vážnějšího Úsvitu mrtvých přes parodie Choking Hazard, Dead and Breakfast, Shaun of the Dead až k aktuální německé řachandě Die Nacht der Lebende Loser. Legendární George Romero připravuje Land of the Dead, Rob Zombie zase The Devil's Rejects.
Na paralelení koleji sbírají ovace apokalyptické j-horrory i jejich remaky: Nakatova dávka Kruhů, Shimizuova série Ju-on/ The Grudge, Kurosawův Pulse/ Kaïro, a konečně i Miikeho One Missed Call.

Resident Evil 2: Apokalypsa Řada Resident Evil vznikla jako trash, který Paul W.S. Anderson povedeně navlékl na torzo příběhů o Alence v Říši divů a Za zrcadlem. Divoký film stepoval těsně před hranicí parodie a jeho největším esem byla výborně obsazená Milla Jovovich.
Scénář Apokalypsy napsal opět Paul W.S. Anderson a začal tam, kde v prvním díle skončil.

Do úlu se nešťourá. To ví každé dítě, které do něj někdy šťouchlo. Pan Cain (Thomas Kretschmann) z vedení megakorporace Umbrella zřejmě nikdy nešťouchal. Jinak by Úl nenechal otevřít. Na povrchu kvetou sedmikrásky a kamera se v paralynchovsky (ale reverzně) pohybu noří pod zem. Úl je otevřen, nechvalně známý T-Virus unikne. Umbrella evakuuje důležité osoby a brzy nato se nákaza rozmůže natolik, že společnost Racoon City zaplombuje. Lehkost, s jakou se tak stane, je varovná i v rámci akčního žánru.
Ve městě však zůstane suspendovaná členka elitního komanda STARS Jill Valentineová (Sienna Guillory) se svým parťákem, a také komando vojáka Nicholaie Sokolova (Zack Ward), kde nás zajímá především Carlos Olivera aka Oded Fehr.
Resident Evil 2: Apokalypsa Mimo bezpečnostní zónu je i Angie Ashfordová (Sophie Vavasseur), dcera vědce Ashforda (Jared Harris), který má na vzniku T-virusu lví podíl. A pak je tu taky Alice (Milla Jovovich), jejíž krev a svaly jsou virem již z minula povýšeny na tkáně superhrdinky. Příběhy živých ve městě mrtvých se spletou jako cop malé dívky, když Alice dostane od Ashforda, který se napíchnul na vnitřní televizní okruh města, nabídku: zachrání mu dceru a on je všechny provede bariérami města až ke svobodě. Smůla je, že ďábelský Cain proti zbylým členům STARS ve městě aktivuje smrtící biologickou zbraň s polopatickým jménem: Nemesis.

Resident Evil 2: Apokalypsa Režie dvojky se ujal Alexander Witt, věčný režisér, či kameraman druhých natáčecích týmů (Ohnivý oceán, Piráti z Karibiku). Witt odvedl slušnou práci – historka poměrně ladí, herci jsou uvěřitelní, a také efekty jsou profesionální. Ty, kdo čekají, že Apokalypsa bude pokračovat v objevování nových teritorií žánru, však Witt zklame. Apokalypsa znamená víc akce, víc střel, ale přibližně stejný počet originálních záběrů, jako Andersonův vlastní AvP. Witt je řemeslník, proto byl najímán. Witt zatím není ani v nejmenším vizionář. Zatímco fanoušky her potěší množství citací, prvním dílem zmlsané diváky znechutí absence chytrých Andersonových zkratek.

Resident Evil 2: Apokalypsa Nejohromnější stránkou RE2 je podle očekávání pohled na duo Milla Jovovich - Sienna Guillory. Když jsou na scéně obě holky, připomíná snímek japonský animovaný seriál Noir o dvou vraždících ultrakrásných slečnách. Stejně jako v Noiru, i v Apokalypse jsou záběry a kostýmy podřízené jedinému efektu - učinit dívky co nejvíce sexy. A tak Milla běhá po městě s utrženou nohavicí a Sienna zase v modrém kostýmku… Jediný, pro vnímání důsledků však podstatný rozdíl je, že holky v Noiru jsou o dobrých 10 let mladší.

Přes zmíněná negativa je Apokalypsa rychlou a vcelku svěží podívanou. Při jejím sledování jsme navíc svědky další kapitoly zrodu superhrdinky tak, jako dosud v žádném filmovém díle. Tento vpravdě komplexní proces bude uzavřen ve třetím díle (Resident Evil: Afterlife), který by měl za dva roky do kin přivést autor dílu prvního, Paul W.S. Anderson.


Alice: „Jmenuju se Alice a pamatuju si všechno.“


DALŠÍ TEXTY:
Resident Evil: Apokalypsa – upoutávka
Resident Evil

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.