Rescue Dawn - preview

7. 7. 2008 - 9:28 | Téma | red

Rescue Dawn - preview zdroj: tisková zpráva

Preview: Christian Bale a Steve Zahn ve válečném dramatu Wernera Herzoga. Werner Herzog se vrací do džungle a k hranému filmu. Po strhujícím dokumentu Grizzly Man a výbušné žánrové směsi The Wild Blue Yonder bude mít na letošním MFF v Torontu premiéru jeho nejnovější skica šílenství - Rescue Dawn

Werner Herzog se vrací do džungle a k hranému filmu. Po strhujícím dokumentu Grizzly Man a výbušné žánrové směsi The Wild Blue Yonder bude mít na letošním MFF v Torontu premiéru jeho nejnovější skica šílenství - Rescue Dawn.

Rescue Dawn SYNOPSE:
Rescue Dawn je hraným zpracováním Herzogova vlastního celovečerního dokumentu Malý Dieter chce létat (Little Dieter Needs to Fly) z roku 1997. Malý Američan narozený v Německu Dieter Dengler (Christian Bale) snil o tom, že až vyroste, bude pilotem. Dengler vyrostl a stal se pilotem. Během války ve Vietnamu byl nad laoskou džunglí sestřelen a zajat silami Pathet Lao. Vzápětí strávil Dengler půl roku v zajateckém táboře, a poté odtud s několika spoluvězni uprchnul. Nekonečný útěk džunglí zpět k americkým jednotkám byl ale pro Denglera stejně vyčerpávající, jako život v táboře – byla to jenom jiná cela stejného vězení.

Rescue Dawn INSPIRACE:
V Herzogově dokumentu Malý Dieter chce létat Dengler vzpomíná na 30 let starou cestu vstříc svobodě i takto: „Objevil se tam medvěd, krásný medvěd, který mě sledoval. Občas okolo mě kroužil. Když byl pryč, tak mi chyběl. Byl jako pes, jako zvířátko. Samozřejmě, že jsem věděl, že mě chce sežrat. Když o tom přemýšlím, ten medvěd znamenal mou smrt. A to je vážně ironie, že nakonec mým jediným přítelem tam byla smrt.“

UPOUTÁVKA:
Rescue Dawn jako kdyby měl potvrzovat, že nevšednímu dramatu má předcházet špatný trailer. Upoutávka je především zvukově rozdělena do několika segmentů, jejichž dějová gradace je přinejlepším sporná. Nejlépe vyznívá úvod s Denglerovým vzpomínáním na dětství, kterému dodává Christian Bale ohromující kadenci. Zbytek připomíná klip na průměrný „akční film s uměleckou ambicí“. Závěr je zcela bez napětí. Neztrácejme ale naději, snímky mnichovského mistra by šlo inzerovat jednoduchým nápisem „Film Wernera Herzoga“ – ať už je v traileru cokoli, tady bude nevšedním zážitkem až film samotný.

Rescue Dawn OBSAZENÍ:
Do role hlavního hrdiny zvolil režisér se slabostí pro herce s nevšedně divokým charismatem Christiana Balea. Tím jenom potvrdil, že Bale patří v současném Hollywoodu k těm nejpozoruhodnějším mladším hráčům. Muž s ocelově chladnou tváří má kromobyčejný zápal pro věc a s neobvyklou odvahou pracuje s vlastním tělem. Kvůli roli v delirickém Mechanikovi neohroženě zhubl o 30 kilo, aby takřka přes noc ztracené svaly nabral a zachraňoval potemnělý Gotham v Batman začíná. Práce na Rescue Dawn obnášela podobný zvrat – z dobře živeného pilota v úvodu filmu se postupem času stává pohublý uprchlík. Baleova parťáka Duanea v Rescue Dawn sehrál Steve Zahn. Jde určitě o překvapivý tah, neboť Zahn je známý spíše díky svému komediálnímu talentu. Před létem jsme ho mohli vidět v Sexy pistols, dříve zase v řachandě na playback Policajti na baterky, nebo Bláznivá školka. I v moderním Almereydově Hamletovi z roku 2000 Zahn hraje Rosenkrantze. Třetího v partě podává Jeremy Davies, kterého naopak charakterizuje neurotický projev na hranici bláznovství. Tak se představil ve Wendersově The Million Dollar Hotel, Soderberghově Solaris a konečně i von Trierových Dogville a Manderlay.

Rescue Dawn TVŮRCI:
Režisér a scénárista Werner Herzog (Signál k životu, Fitzcarraldo, Zelená kobra) patří k nejvýznamnějším filmovým tvůrcům doby. Proslavil se jak intelektuální hloubkou svých děl, tak výběrem témat. Kralují tu temné stránky duše, často zvýrazněné divokým prostředím. Legendární je Herzogova dlouholetá spolupráce s démonskou ikonou Klausem Kinskim, či podobně elektrizujícím Udo Kierem a dalšími. Ve štábu Rescue Dawn nalezneme jeho obvyklé spolupracovníky z posledních let – kameramana Petera Zeitlingera a střihače Joe Biniho. Hudbu ovšem skládá autor plnotučných hollywoodských partitur Klaus Badelt (Constantine, Ultraviolet, Poseidon).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.